logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Kennispunt ondersteunt lokale politiek nu helemaal digitaal

De lokale politiek past zich, met gebruik van online tools, snel aan de huidige omstandigheden aan. Raadslid Marischka Klotz deelt haar ervaringen in een interview in deze nieuwsbrief, die daarnaast vol staat met nieuwe trainingen en ander online aanbod. Zo ondersteunt het Kennispunt u als vertegenwoordigers van lokale partijen nu helemaal digitaal en houden we met elkaar de lokale democratie vitaal. Lees erover in deze nieuwsbrief en op https://www.lokalepolitiekepartijen.nl/.

Online trainingen

De online trainingen in april zijn positief ontvangen. Daarom biedt het Kennispunt de komende tijd nieuwe trainingen aan via Zoom. Hieronder ziet u de data en kunt u zich aanmelden.
Foto online trainingen

Online communicatie

12 mei en 26 mei 2020, 19.30 - 21.30 uur Online communicatie

Permanente campagne

29 april en 18 mei 2020, 19.30 - 21.30 uur Permanente campagne

Scouting en werving van raadsleden

19 mei en 28 mei 2020, 19.30 - 21.30 uur Scouting en werving van raadsleden

Online kennisuitwisseling: oprichting en afsplitsing

Heeft u recent een lokale partij opgericht? Of heeft u zich als raadslid afgesplitst van een politieke partij en wilt u zelfstandig verder? Dan komt er heel wat op u af.

Wilt u hier advies en ervaringen over delen? Doe dan mee met de online kennisuitwisseling (via Zoom) op 13 mei 2020 van 19.30 tot 21.00 uur.

4 juni: klankbordgroep verzelfstandiging Kennispunt Lokale Politieke Partijen

In december 2019 maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend dat er voor vier jaar subsidie is voor het Kennispunt. Steeds meer lokale partijen werken met het Kennispunt samen, volgen trainingen en gebruiken de website. Daarom is dit jaar een goed moment om het Kennispunt te gaan verzelfstandigen.

Daar hebben we u voor nodig! We nodigen u uit om met uw kennis en ervaring mee te denken en ons te adviseren over hoe het Kennispunt in de toekomst georganiseerd kan zijn. We houden daarvoor een klankbordgroep met vertegenwoordigers van lokale politieke partijen op 4 juni 2020, van 16.30 – 18.00 uur. Als deelnemer ontvangt u een onkostenvergoeding. En hopelijk ook een reisvergoeding, want dat betekent dat we elkaar kunnen ontmoeten. Mochten de maatregelen voor bijeenkomsten dan nog van kracht zijn, dan organiseren we de klankbordgroep digitaal.

Doet u mee? Meld u dan aan door het sturen van een e-mail naar: info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Doe mee met de werkgroep Onderzoek lokale partijen

Lokale partijen kunnen geen gebruik maken van een wetenschappelijk bureau of bestuursvereniging die onderzoek uitvoert. Het Kennispunt inventariseert in 2020 welke behoefte er is aan (wetenschappelijk) onderzoek en welke onderwerpen het meest relevant zijn voor lokale partijen. We werken hierbij samen met dr. Julien van Ostaaijen van de Universiteit van Tilburg. Hij verrichtte al veel onderzoek naar lokale partijen.

Voor het opstellen van de onderzoeksagenda nodigen we u uit deel te nemen aan de werkgroep Onderzoek. Als lid van de werkgroep denkt u actief mee over onderwerpen en aanpak van de onderzoeken.

De eerste bijeenkomst van de werkgroep wordt gepland op 17 juni 2020. Voor deelname is een onkostenvergoeding beschikbaar.

U kunt zich aanmelden door het sturen van een e-mail naar: info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Interview: 'Ik vond de online training heel gaaf om mee te maken'

marischka profiel
Contact met je achterban via Zoom. Thuis een online training van het Kennispunt volgen. Dat is de nieuwe werkelijkheid voor lokale partijen. Marischka Klotz, raadslid voor lokale partij HIER in Meierijstad, doet er actief aan mee en raadt dat andere partijen ook aan.

Nieuwe online module: maak een fractieprofiel

fractieprofiel
Hoe ziet de ideale fractie voor uw partij eruit? Welke kenmerken, kennis en vaardigheden moet die in huis hebben? Dat beschrijft u in een fractieprofiel. De nieuwe online module geeft tips voor het opstellen van zo’n profiel.

Nieuw kennisdossier: referendum

Referendum
Een referendum organiseren in uw gemeente: wat zijn de spelregels en hoe pakt u dat aan? Lees erover in het nieuwe dossier op de website van het Kennispunt.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook of Twitter, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook