logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Nieuwe trainingen: online en ‘coronaproof’ op locatie

Deze maand biedt het Kennispunt diverse online trainingen aan. Vanaf juni organiseren we weer fysieke bijeenkomsten, conform de RIVM-regels, met geschikte locaties, desinfectiemiddelen etc. In deze nieuwsbrief vindt u alle data. En verder onder andere een nieuwe module over onderhandelen in de gemeentepolitiek en een interview met Peter den Oudsten, voorzitter VNG-Expertiseteam, over gelijke behandeling van lokale en landelijke partijen. Veel leesplezier!

Online trainingen in mei

In mei biedt het Kennispunt trainingen aan via Zoom. Hieronder ziet u de data en kunt u zich aanmelden.

Permanente campagne

18 mei 2020, 19.30 - 21.30 uur Permanente campagne

Scouting en werving van raadsleden

19 mei en 28 mei 2020, 19.30 - 21.30 uur Scouting en werving van raadsleden

Leiderschap voor vrouwen

25 mei 2020, 19.30 - 21.30 uur Leiderschap voor vrouwen

Online communicatie

26 mei 2020, 19.30 - 21.30 uur Online communicatie

Trainingen in juni

IMG_1124

Train-de-trainers Campagnestrategie: Helmond, Zwolle en Zaanstad

Vanaf oktober 2020 biedt het Kennispunt een training Campagnestrategie aan. Daarin gaan lokale partijen aan de slag met het analyseren van doelgroepen en politieke omgeving, het formuleren van een centrale boodschap etc. We zoeken mensen die de training willen geven in hun regio. Hebt u interesse en regionale of lokale campagne-ervaring? Geeft u zich dan op om de gratis train-de-trainers te volgen. Het Kennispunt ontwikkelt het cursusmateriaal en biedt een onkosten- en reisvergoeding.

De trainingen zijn op de zaterdagen 13 juni (Helmond), 20 juni (Zwolle) en 27 juni (Zaanstad) van 10.00 tot 14.00 uur.

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Bestuurstraining: Waalwijk

Hoe zorgt u ervoor dat de taken goed verdeeld zijn in het bestuur van uw partij? Dat en meer leert u op de bestuurstraining op 22 juni 2020 in Waalwijk. Deze training is vooral bedoeld voor voorzitters en secretarissen van besturen van lokale politieke partijen.

Klankbordgroep verzelfstandiging Kennispunt: 4 juni in Utrecht

Dit jaar werken we aan de verzelfstandiging van het Kennispunt. En daar hebben we u voor nodig! We nodigen u uit om met uw kennis en ervaring mee te denken en ons te adviseren over hoe het Kennispunt in de toekomst georganiseerd kan zijn. We houden daarvoor een klankbordgroep met vertegenwoordigers van lokale politieke partijen op 4 juni 2020, van 16.30 – 18.00 uur in Utrecht. U ontvangt een onkosten- en een reisvergoeding.

Doet u mee? Meld u dan aan via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Werkgroep Onderzoek lokale partijen: 17 juni in Utrecht

Lokale partijen kunnen geen gebruik maken van een wetenschappelijk bureau of bestuursvereniging die onderzoek uitvoert. Het Kennispunt inventariseert welke behoefte er is aan (wetenschappelijk) onderzoek en welke onderwerpen het meest relevant zijn voor lokale partijen.

We nodigen u graag uit om deel te nemen aan de werkgroep Onderzoek. Als lid van de werkgroep denkt u actief mee over onderwerpen voor de onderzoeksagenda en over de aanpak van de onderzoeken.

De eerste bijeenkomst is op 17 juni 2020 van 16.30 tot 18.00 uur in Utrecht. U ontvangt een onkosten- en een reisvergoeding.

U kunt zich aanmelden via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Interview: 'Maak geen onderscheid meer tussen lokale en landelijke politieke partijen'

Peter-den-Oudsten-foto-682x1024
Onlangs bracht het VNG-Expertiseteam lokale politieke partijen het advies ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’ uit. Belangrijkste aanbeveling daarin: lokale partijen moeten, net als landelijke partijen, subsidie krijgen en makkelijke toegang tot kennis en opleiding. Peter den Oudsten, voorzitter van het VNG-Expertiseteam, licht het advies toe.

Digitale ALV: wat zijn de regels?

Politieke verenigingen kunnen sinds 24 april hun leden bijeenroepen en raadplegen in een digitale (jaar)vergadering. Een noodwet van het ministerie van Justitie en Veiligheid maakt het voor lokale partijbesturen ook mogelijk hun leden rechtsgeldig te laten stemmen. Lees hier wat dit voor uw partij betekent.

Nieuwe online module: Onderhandelen

Onderhandelen
De nieuwe online module biedt een aanpak om succesvol te onderhandelen in de Nederlandse gemeentepolitiek. Daarnaast gaan we ook een training Onderhandelen aanbieden. Wilt u die in u regio organiseren? Mail dan naar info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin