logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Over burgemeesters, verkiezingen en veilig besturen

De tijd dat u als vertegenwoordiger van een lokale partij minder kans had op een burgemeesterschap is voorbij. Aldus Marian Witte, burgemeester van Geertruidenberg en voorheen lid van Gemeentebelangen Oosterhout. Lees het interview met deze inspirerende bestuurder. Daarnaast in de nieuwsbrief onder meer informatie over trainingen, het voorbereiden van verkiezingen en integer en veilig besturen.

Trainingen in juni: online en op locatie

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, zowel online als op locatie, uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Hieronder vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden. Wilt u vanaf half augustus zelf een training organiseren? Laat dat dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Leiderschap voor vrouwen: online

Hoe bent u als vrouw in de lokale politiek zo effectief mogelijk? In deze online training op 15 juni leert u overtuigend het woord voeren op een manier die bij u past.

Permanente campagne: online, in Rijsbergen en Geleen

In deze training maken we een strategie en een plan om het hele jaar door campagne te voeren. Op 18 juni online, op 27 juni in Rijsbergen, op 4 juli in Geleen.

Bestuurstraining: Waalwijk

Hoe zorgt u ervoor dat de taken goed verdeeld zijn in het bestuur van uw partij? Dat en meer leert u op de bestuurstraining op 22 juni in Waalwijk (wachtlijst). Deze training is vooral bedoeld voor voorzitters en secretarissen van besturen van lokale politieke partijen.

Spreken in het openbaar: Den Helder

Tijdens deze training op 23 juni in Den Helder leert u, dankzij praktische tips en oefeningen, met meer vertrouwen te spreken in het openbaar en met de media.

Scouting en werving van raadsleden: online

Deze online training op 30 juni geeft veel inhoudelijke en praktische informatie over het opstellen van een profiel en het scouten, werven en opleiden van aspirant-raadsleden. De training is geschikt voor leden van het bestuur en van de kandidaatstellingscommissie.

Train-de-trainers Campagnestrategie: Helmond, Zwolle en Zaanstad

Vanaf oktober 2020 biedt het Kennispunt een training Campagnestrategie aan. Daarin gaan lokale partijen aan de slag met het analyseren van doelgroepen en politieke omgeving, het formuleren van een centrale boodschap etc. We zoeken mensen die de training willen geven in hun regio. Hebt u interesse en regionale of lokale campagne-ervaring? Geeft u zich dan op om de gratis train-de-trainers te volgen. Het Kennispunt ontwikkelt het cursusmateriaal en biedt een onkosten- en reisvergoeding.

De trainingen zijn op de zaterdagen 13 juni (Helmond), 20 juni (Zwolle) en 27 juni Zaanstad) van 10.00 tot 14.00 uur.

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Interview: 'Burgemeester worden? Ga ervoor!'

Burgemeester Marian Witte
Ons land telt nog weinig burgemeesters afkomstig uit een lokale partij. Marian Witte, burgemeester van Geertruidenberg, is een van hen. Volgens haar zit er verandering in de lucht: partijkleur speelt steeds minder bij burgemeestersbenoemingen. ‘Wil je burgemeester worden? Ga er dan voor’, zegt zij. ‘Kwaliteit staat voorop. Gemeenten kiezen de beste kandidaat.’

Lees hier de tips en ervaringen van burgemeester Witte.

Eerste hulp bij afsplitsen

Als raadslid wordt u op persoonlijke titel gekozen. Dat betekent dat u zich van uw partij kunt afsplitsen zonder dat u uw zetel verliest. Maar daarbij komt nogal wat kijken. Hoe gaat u dan verder en wat moet u regelen? Lees daarover in een nieuw item op de website van het Kennispunt.

Nieuwe online module: kalender voorbereidingen verkiezingen

kalenderdef1 (2)
Op 16 maart 2022 zijn de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Dat lijkt nog ver weg. Maar het voorbereiden en opstellen van verkiezingsprogramma, kandidatenlijst en campagne kost veel tijd. De nieuwe module op de website van het Kennispunt bevat een handige kalender met de acties en besluitvorming die u als partijbestuur op weg naar de verkiezingen moet organiseren en voorbereiden.

Denkt u mee over (wetenschappelijk) onderzoek lokale partijen?

Het Kennispunt inventariseert welke behoefte er bij lokale partijen is aan (wetenschappelijk) onderzoek en welke onderwerpen voor hen het meest relevant zijn.

Wilt u daarover meedenken? Meld u dan aan voor de werkgroep Onderzoek. De eerste bijeenkomst is op 17 juni in Utrecht. U ontvangt een onkosten- en een reisvergoeding. Aanmelden kan via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

12 juni: Webinar Quick Scan Lokale Democratie

Het programma Democratie in Actie organiseert de ‘Quick Scan Lokale Democratie’. Door het invullen van een digitale vragenlijst krijgt u, begeleid door inhoudelijke experts, een beeld van de lokale democratie in uw eigen gemeente.

Wilt u meer weten over de waarde van de Quick Scan voor uw gemeente? Volg dan het webinar dat Democratie in Actie hierover organiseert op 12 juni van 11.00 tot 12.00 uur. U kunt tijdens het webinar ook online vragen stellen aan deelnemers en experts. Hier vindt u meer informatie en kunt u zicht aanmelden.

Netwerk Weerbaar Bestuur maakt Leidraad Veilig Bestuur

Het Netwerk Weerbaar Bestuur is een samenwerkingsverband van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid met een groot aantal andere partners. Samen spannen zij zich in voor een weerbaar bestuur waarin politieke ambtsdragers hun ambt veilig en integer kunnen uitoefenen. Recent heeft het netwerk een Leidraad Veilig Bestuur ontwikkeld die overzicht biedt van alle producten en diensten van het netwerk. Voor bestuurders is er een oplegger gemaakt die in één oogopslag laat zien welke mogelijkheden er zijn en waar u hier meer informatie over kunt vinden.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin