logolokale

Subsidie moet naar échte lokale partijen

In opdracht van de Tweede Kamer werkt het kabinet aan subsidie voor lokale partijen vanaf 1 januari 2024. Vertegenwoordigers van lokale partijen vinden dat die subsidie dan vooral naar échte lokale partijen moet gaan, en niet naar lokale afdelingen van landelijke partijen, want die hebben al veel voordelen. Dat bleek tijdens de klankbordgroepen die het Kennispunt hierover organiseerde. In de nieuwsbrief doen we er verslag van. Verder: een interview met Marco Pastors en Marian Witte, die met de scoutingscommissie zorgden voor een flinke vertegenwoordiging van lokale partijen in het bestuur en de commissies van de VNG. Lees ook het nieuwe, actuele dossier over stikstof en bekijk ons uitgebreide trainingsaanbod voor de komende tijd!

Interview: ‘VNG kan slagkracht lokale partijen goed gebruiken’

MarcoP (zw)
Ruim een kwart van de 217 nieuwe bestuurs- en commissieleden bij de VNG komt uit lokale partijen. De scoutingscommissie, die actief kandidaten uit lokale partijen benaderde voor de VNG-vacatures, is trots op die uitkomst. Toch moet de lat de volgende keer nog hoger, zeggen commissieleden Marco Pastors en Marian Witte in een interview met het Kennispunt.

Klankbordgroepen: ‘Landelijke partijen liften al mee op partijbureau’

uitdaagrecht
Tijdens twee goed bezochte klankbordgroepen, in Apeldoorn en Rosmalen, vonden levendige discussies plaats over de nieuwe Wet op de Politieke Partijen. Drie vragen stonden centraal in de gesprekken met vertegenwoordigers van lokale partijen: hoe wordt de beschikbare 10 miljoen euro verdeeld, waar mag je het aan besteden en hoe moet dat worden gecontroleerd?

Nieuw dossier: Stikstof

Dossier Stikstof | Kennispunt Lokale Politieke Partijen
Stikstof is een heet hangijzer. Juist vandaag komt bemiddelaar Johan Remkes met zijn bevindingen over gesprekken die hij hierover heeft gevoerd. Als raadslid krijg je op diverse manieren te maken met de stikstofaanpak van het Rijk en de provincies. In het nieuwe dossier lees je over de rol van gemeenten op dit gebied.

27 oktober: training Effectief oppositievoeren

Oppositie voeren
Goed oppositievoeren is een vak. Hoe pak je dat succesvol aan? Tijdens de nieuwe training Effectief oppositievoeren maak je kennis met de verschillende doelen en stijlen van oppositievoeren. Deelnemers krijgen ruimte om ervaringen te delen. De eerste training is op 27 oktober.

Training Fractievoorzitter

Training Fractievoorzitter
Als fractievoorzitter leid je de fractie, ben je boegbeeld van de partij en aanspreekpunt voor andere partijen. Hoe vul je die rollen in, en hoe ontwikkel je je als leider van de fractie in de gemeenteraad? In deze nieuwe training ga je daarmee aan het werk, samen met fractievoorzitters van andere lokale partijen.

Regiodag Lokale Partijen: 15 oktober in Geleen

regiodag2
Intussen startte de reeks Regiodagen die het Kennispunt in alle provincies organiseert. Veel partijen deden al mee, in een levendige sfeer. Dat smaakt naar meer! Tijdens de Regiodag volg je onder andere workshops over het professionaliseren van je partij en politieke werk. Je wisselt kennis en ervaring uit met andere lokale partijen in de regio. Goed voor je netwerk! Kijk snel wanneer we bij jou in de buurt zijn. Aanmelden kan nog.

Training Permanente Campagne met je eigen partij

Permanente Campagne
In deze training ga je met je eigen partij een strategie en een plan maken om permanent campagne te voeren. Zo verbeter je tussen verkiezingen in de zichtbaarheid van je partij en verstevig je het contact met je kiezers. Interesse in deze training? Geef dat door via onderstaande link, dan nemen wij contact met je op.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, online en op locatie. Hieronder vind je een overzicht en kun je je direct aanmelden.

Vloggen voor politici en politieke partijen

11 oktober (Deventer)

Intervisie met collega-raadsleden uit je regio

12 (Regio's Zuid Holland en Noord) en 17 oktober (Limburg)

Regiodag Lokale Partijen

15 (Geleen) en 29 oktober (Ruinen), 5 november (Lelystad en Gouda).

Effectief oppositievoeren

27 oktober (Regio Delfland)

Ledenwerving training

1 november (Leeuwarden)

Training Fractievoorzitter

2 (Oirschot), 3 (Roermond), 7 (Zutphen) en 17 november (Purmerend)

Nieuwsbrief maken

29 november (Rosmalen)

Snellezen

12 december (Online)

Stuur je de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar je collega-raadsleden en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Ben je graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wil je weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan ben je altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin