logolokale

Volg de training permanente campagne met je eigen partij!

Campagne voer je niet alleen vlak voor verkiezingen, maar elk jaar, elke maand, elke week. Zo maak je je partij zichtbaar en je speerpunten herkenbaar voor de kiezer. Hoe je dat aanpakt, leer je tijdens de training permanente campagne, die het Kennispunt aanbiedt voor jouw eigen partij. Permanent contact met kiezers is belangrijk, blijkt uit onderzoek van Hans Vollaard naar de lage opkomst bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. In deze nieuwsbrief vertelt hij daar meer over. En verder organiseert het Kennispunt de komende tijd rondleidingen in de Tweede Kamer, gesprekken met Kamerleden en talrijke trainingen, bijvoorbeeld de debattraining met je eigen partij en nieuwe basistrainingen Twitter, Facebook en Instagram. Meld je aan en doe er je voordeel mee!

Interview: ‘Pak niet lage opkomst, maar gebrek aan vertrouwen aan’

Niet stemmer
Bijna een derde van de niet-stemmers bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 geeft een gebrek aan vertrouwen in de lokale politiek als reden om thuis te blijven. Aldus het onderzoek ‘De lokale niet-stemmer’, uitgevoerd op verzoek van de minister van BZK naar aanleiding van de lage opkomst bij de laatstgehouden verkiezingen (51%). In een interview met het Kennispunt licht onderzoeker Hans Vollaard (Universiteit Utrecht) de resultaten van het onderzoek toe.

Meld je partij aan voor de training permanente campagne

PermanentecampagneDEF
Het is belangrijk dat jouw partij niet alleen vlak voor verkiezingen, maar de hele vier jaar daartussenin zichtbaar is voor kiezers. In deze training maak je met je eigen partij een strategie en een plan om permanent campagne te voeren. Je volgt de training met je fractie, bestuursleden, leden en vrijwilligers. Het Kennispunt levert een trainer, de datum van de training bepalen jullie zelf. Interesse? Geef dat door via onderstaande link, dan nemen wij contact met je op.

Op z’n vroegst in 2024 subsidie voor lokale partijen

Schuldhulpverlening
Het komende jaar trekt het Rijk nog geen subsidie uit voor lokale partijen. Dat bleek vorige week bij de behandeling van de begroting van het ministerie van BZK in de Tweede Kamer en bij de stemming over de Evaluatiewet financiering politieke partijen in de Eerste Kamer. Minister Bruins Slot van BZK zei dat zij de subsidie geregeld wil hebben bij het in werking treden van de nieuwe Wet op de Politieke Partijen, uiterlijk per 1 januari 2024.

Rondleiding Tweede Kamer en gesprek Kamerlid Van der Plas (13 december)

plenaire_zaal_jpg
De komende maanden organiseren we rondleidingen in de Tweede Kamer voor leden en vertegenwoordigers van lokale politieke partijen. Na afloop gaan we in gesprek met een Tweede Kamerlid. Op 13 december trappen we af met Caroline van der Plas (BBB). We spreken haar over haar werk als Kamerlid, over de Wet op de Politieke Partijen en je kunt ook zelf zaken onder de aandacht brengen. Geef je snel op: er kunnen maximaal 30 mensen meedoen aan de rondleiding en het gesprek!

Debattraining met je eigen fractie

Debattraining | Training Kennispunt Lokale Politieke Partijen
Het Kennispunt organiseert de debattraining speciaal voor jouw partij. Je gaat met je fractie, eventueel aangevuld met (bestuurs)leden en vrijwilligers aan de slag met debatteren. Hoe bereid je je voor, welke debatstijlen zijn er? Wanneer zet je welke stijl in? Je leert hoe je een betoog opbouwt en tegenargumenten weerlegt. Interesse in deze training? Neem dan via onderstaande link contact met ons op!

22 november: Basistraining Facebook en Instagram voor jouw partij

Basistraining Facebook Instagram
Hoe gebruik je social media als Facebook en Instagram effectief voor je partij? Dat leer je op 22 november tijdens de nieuwe training Facebook en Instagram voor jouw partij. Je traint onder andere in het schrijven van posts en het bedenken van passende content rubrieken.

23 november: Basistraining Twitter voor raadsleden

Basistraining Twitter
Als raadslid is een persoonlijke Twitterpagina een must. Maar hoe zet je Twitter effectief in? In de nieuwe basistraining Twitter voor raadsleden op 23 november leer je de do’s en don’ts voor het gebruik van Twitter in het raadswerk. We trainen aan de hand van casussen hoe jij in 280 tekens goed voor de dag komt.

Regiodagen Lokale Partijen: binnenkort in Gouda, Lelystad en Earnewâld

regiodag2
Intussen zijn de Regiodagen die het Kennispunt in alle provincies organiseert, volop op stoom. Veel partijen doen mee, in een levendige sfeer. Tijdens de Regiodag volg je onder andere workshops over het professionaliseren van je partij en politieke werk. Je wisselt kennis en ervaring uit met andere lokale partijen in de regio. Goed voor je netwerk! Kijk snel wanneer we bij jou in de buurt zijn. Aanmelden kan nog.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, online en op locatie. Hieronder vind je een overzicht en kun je je direct aanmelden.

Effectief oppositievoeren

27 oktober (Den Hoorn), 8 december (Boxtel)

Ledenwerving training

1 november (Leeuwarden)

Training Fractievoorzitter

2 (Oirschot), 3 (Roermond), 7 (Zutphen), en 17 november (Purmerend)

Regiodag Lokale Partijen

5 (Gouda en Lelystad), 12 (Earnewâld), en 19 november (Tilburg, Zutphen en Groningen)

Intervisie met collega-raadsleden uit jouw regio

14 november Limburg

Nieuwsbrief maken

29 november (Rosmalen)

Snellezen

12 december (online)

Sociale media training

14 december (Almere)

Bestuurstraining

15 december (Helmond)

Stuur je de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar je collega-raadsleden en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Ben je graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wil je weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan ben je altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin