logolokale

Weer een gemeente waar lokale partij de grootste is!

Inwonersbelang Voorne won eind november de herindelingsverkiezingen in de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Weer een gemeente waar een lokale partij de grootste is! Intussen lopen overal in het land partijen zich warm voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen op 15 maart. Voor de waterschapspartijen is het spannend of het wetsvoorstel om een deel van de geborgde zetels in de besturen af te schaffen, op tijd in het Staatsblad komt. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. Bekijk ook het trainingsaanbod en de nieuwe module over de jongerenraad en de kinderburgemeester. En heb je je al opgegeven voor de rondleiding in de Tweede Kamer en het gesprek met Joost Eerdmans op 17 januari?

Waterschapsbestuur krijgt minder geborgde zetels

Hans Middendorp
De Eerste Kamer stemde vorige week in met een initiatiefwetsvoorstel om de geborgde zetels in de waterschapsbesturen deels af te schaffen. Een goede zaak, vindt Hans Middendorp, algemeen bestuurslid van Hoogheemraadschap Delfland namens de AWP. ‘Het maakt het bestuur van het waterschap democratischer en transparanter.’

17 januari: rondleiding Tweede Kamer en meet & greet Joost Eerdmans (JA21)

plenaire_zaal_jpg
De komende maanden organiseert het Kennispunt rondleidingen in de Tweede Kamer voor leden en vertegenwoordigers van lokale politieke partijen. Na afloop gaan we in gesprek met een Tweede Kamerlid. Op 17 januari 2023 is dat Joost Eerdmans (JA21). Wil je erbij zijn? Geef je dan snel op: er kunnen maximaal 30 mensen meedoen aan de rondleiding en het gesprek!

Eindejaarsloterij voor lokale waterschapspartijen

camera-1867184_1920 (1)
Het Kennispunt heeft een mooie aanbieding voor lokale waterschapspartijen die abonnee zijn van deze nieuwsbrief. Om jullie een steun in de rug te geven bij het organiseren van de verkiezingscampagne, verloten we vijf campagnevideo’s en vijf fotosessies. Als je wint, komt een professioneel team een campagnefilmpje maken van je partij, of campagnefoto’s voor je verkiezingsposter of flyer.

Nieuwe module: jongerenraad en kinderraad of kinderburgemeester

jeugdkinderraad
Wil je in jouw gemeente jongeren en kinderen een stem geven? En denk je daarbij aan een jongerenraad, een kindergemeenteraad en/of een kinderburgemeester? In de nieuwe module lees je hoe je dat aanpakt en welke keuzes je daarbij kunt maken.

Meld je partij aan voor de training permanente campagne

PermanentecampagneDEF
Je wilt dat jouw partij niet alleen vlak voor verkiezingen, maar altijd zichtbaar is in de gemeente en voor kiezers. In deze training maak je met je eigen partij een strategie en een plan om permanent campagne te voeren. Je volgt de training met je fractie, bestuursleden, leden en vrijwilligers. Het Kennispunt levert een trainer, de datum van de training bepalen jullie zelf. Interesse? Geef dat door via onderstaande link, dan nemen wij contact met je op.

Dossiers krijgen update

Het Kennispunt actualiseert regelmatig de inhoudelijke dossiers op de website. Recent kregen onder meer de dossiers huisvesting statushouders, inclusie en toegankelijkheid en klimaatadaptatie een update.

Debattraining met je eigen fractie

Debattraining | Training Kennispunt Lokale Politieke Partijen
Het Kennispunt organiseert de debattraining speciaal voor jouw partij. Je gaat met je fractie, eventueel aangevuld met (bestuurs)leden en vrijwilligers aan de slag met debatteren. Hoe bereid je je voor, welke debatstijlen zijn er? Wanneer zet je welke stijl in? Je leert hoe je een betoog opbouwt en tegenargumenten weerlegt. Interesse in deze training? Neem dan via onderstaande link contact met ons op!

21 januari: train-de-trainers Debatteren

Train de trainers debatteren | Kennispunt Lokale Politieke Partijen
Aanvullend op de basistraining debatteren ontwikkelt het Kennispunt een training
gericht op interrumperen. Voor deze vervolgtraining zoeken we mensen die opgeleid willen worden als trainer debatteren en trainingen willen geven aan (nieuwe)
raadsleden van lokale partijen. Interesse? Geef je dan op voor de train-de-trainers
Debatteren op 21 januari 2023.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, online en op locatie. Hieronder vind je een overzicht en kun je je direct aanmelden.

Effectief oppositievoeren

8 december (Boxtel)

Training Fractievoorzitter

8 december (Veenhuizen), 10 januari (Nieuwerkerk aan den IJssel)

Snellezen

12 december (online)

Sociale media training

14 december (Almere)

Bestuurstraining

15 december (Helmond)

Intervisie met collega-raadsleden uit jouw regio

10 januari (Kerkrade), 18 januari (regio Zuid-Holland)

Integriteit in de politiek

25 januari (online)

Spreken in het openbaar

30 januari (online)

Basistraining Twitter voor raadsleden

1 februari (online)

Vrouw in de politiek

8 februari (online)

Basistraining Facebook en Instagram voor jouw partij

13 februari (online)

Intervisie met collega-fractievoorzitters uit jouw regio

13 februari (Oost-Brabant)

Stuur je de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar je collega-raadsleden en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Ben je graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wil je weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan ben je altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin