logolokale

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2023!

Het jaar 2022 was fantastisch voor lokale partijen. We wonnen maar liefst 36% van alle zetels in de gemeenteraden en kregen 523 wethouderposten. Gisteren publiceerde de rijksoverheid het wetsvoorstel Wet op de politieke partijen, met daarin het voorstel om in 2024-2027 € 25 miljoen euro beschikbaar te stellen voor subsidie aan decentrale partijen. Goed nieuws, waarmee we gemotiveerd het nieuwe jaar ingaan, met dan weer Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. We wensen jullie fijne feestdagen en ontmoeten jullie graag in 2023 bij onze trainingen, intervisies of andere activiteiten!
Kerstboodschap

Wet op de politieke partijen in consultatie

‘Een forse stap vooruit’, noemt voorzitter van het Kennispunt Winnie Prins het wetsvoorstel Wet op de politieke partijen. ‘De grote winst is dat lokale partijen in gemeenten, provincies en waterschappen recht krijgen op subsidie. De minister trekt jaarlijks ruim € 8 miljoen uit voor een subsidieregeling.’ In het wetsvoorstel staan ook regels over het openbaar maken van giften, daar zullen lokale partijen zich op voor moeten bereiden.

Bezoek Tweede Kamer brengt Den Haag dichterbij

groepsfoto met caroline
Ruim twintig vertegenwoordigers van lokale partijen bezochten op 13 december de Tweede Kamer voor een rondleiding en een gesprek met Tweede Kamerlid Caroline van der Plas. Lees hier meer over het bezoek en bekijk een foto-impressie. De rondleiding en het gesprek met Tweede Kamerlid Joost Eerdmans (JA21) op 17 januari is helaas al volgeboekt. Op 9 februari organiseert het Kennispunt een rondleiding en een gesprek met Tweede Kamerlid Inge van Dijk (CDA). Je kunt je hier aanmelden.

21 januari: train-de-trainers Debatteren

Train de trainers debatteren | Kennispunt Lokale Politieke Partijen
Aanvullend op de basistraining debatteren ontwikkelt het Kennispunt een vervolgtraining, onder andere over interrumperen in het debat. Voor deze vervolgtraining zoeken we mensen die opgeleid willen worden als trainer debatteren en trainingen willen geven aan (nieuwe) raadsleden van lokale partijen. Interesse? Geef je dan op voor de train-de-trainers Debatteren op 21 januari 2023.

11 februari: train-de-trainers Permanente Campagne

MJH_9166 - (high res) (1)
Heb jij ervaring met campagne voeren en communicatie? Ben je actief bij een lokale partij en wil je je kennis overdragen aan andere lokale partijen? Dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zoeken mensen die opgeleid willen worden als trainer Permanente Campagne en trainingen willen geven aan lokale partijen. Iets voor jou? Kom dan naar de train-de-trainers op 11 februari 2023!

Trainingen

Ook in het nieuwe jaar biedt het Kennispunt weer volop trainingen aan. Hieronder vind je een overzicht en kun je je direct aanmelden.

Intervisie met collega-raadsleden uit jouw regio

10 januari (Kerkrade), 18 januari (Zoetermeer)

Training Fractievoorzitter

10 januari (Nieuwerkerk aan den IJssel)

Integriteit in de politiek

25 januari (online)

Spreken in het openbaar

30 januari (online)

Basistraining Twitter voor raadsleden

1 februari (online)

Vrouw in de politiek

8 februari (online)

Basistraining Facebook en Instagram voor jouw partij

13 februari (online)

Intervisie met collega-fractievoorzitters uit jouw regio

13 februari (Oost-Brabant)

Stuur je de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar je collega-raadsleden en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Ben je graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wil je weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan ben je altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin