logolokale

Geef je mening over de beoogde Wet op de Politieke Partijen

Het kabinet werkt aan een nieuwe Wet op de Politieke Partijen, die ook gevolgen heeft voor lokale partijen. Lees in deze nieuwsbrief hoe dat precies zit en hoe je er je mening over kunt geven. Laat je ook inspireren door de campagnefoto’s en -filmpjes die de winnaars van de eindejaarsloterij van het Kennispunt lieten maken voor de campagne voor de waterschapsverkiezingen. We wensen alle lokale partijen die zich daarop voorbereiden van harte succes! En verder in de nieuwsbrief: een nieuw dossier over de wolf in Nederland, en natuurlijk de trainingsagenda.

Impressie campagnefoto’s en -filmpjes waterschapspartijen

Vechtstromen I (2)
Eind vorig jaar verlootte het Kennispunt vijf campagnevideo’s en vijf fotosessies voor lokale waterschapspartijen, om hen een steun in de rug te geven bij hun verkiezingscampagne. Intussen zijn de foto’s en filmpjes gemaakt. Bekijk hier een impressie!

Korte enquête Wet op de Politieke Partijen

Eind vorig jaar publiceerde de rijksoverheid het wetsvoorstel Wet op de politieke partijen. In de wet wordt voorgesteld om in 2024-2027 € 25,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor subsidie aan decentrale partijen. Ook staat erin dat alle politieke partijen open moeten zijn over hun financiën, donaties en schulden. Tot eind maart kan iedereen die dat wil, via een internetconsultatie een mening geven over de wet. Met een korte enquête zamelt het Kennispunt ideeën en meningen in van lokale partijen, om die in te brengen in de consultatie. Vul de enquête voor 5 maart in.

4 april: Rondleiding Tweede Kamer en gesprek Pieter Omtzigt

Rondleiding 2e kamer
Op 9 februari kwamen vertegenwoordigers van lokale partijen naar de Tweede Kamer voor een rondleiding en een gesprek met Tweede Kamerlid Inge van Dijk (CDA). Kon je er niet bij zijn? Op 4 april krijg je een nieuwe kans. Dan organiseert het Kennispunt een rondleiding en een gesprek met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt). Geef je gauw op, want de Tweede Kamerbezoeken zijn snel volgeboekt!

Nieuw dossier: De wolf in Nederland

Wolf in Nederland
Sinds 2018 is de wolf officieel terug in Nederland. De provincies zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid rondom de wolf. Maar ook gemeenten hebben taken en verantwoordelijkheden op dit gebied. In het nieuwe dossier lees je daar meer over.

Volg een training met je eigen partij!

Het Kennispunt biedt verschillende trainingen aan die je volgt met je eigen partij. Interesse? Meld je partij aan via de onderstaande links:

19 april: Nieuwe training ‘In de coalitie’

Training in de coalitie
Een plek in de coalitie is dé kans om de idealen en verkiezingsbeloften van je partij te realiseren. Daarvoor moet je goed samenwerken met je eigen wethouder(s), het college en je coalitiepartners. Hoe eis je een eigen positie op in die samenwerking? Hoe blijf je zichtbaar voor pers en publiek? De training ‘In de coalitie’ gaat over hoe je partij ook in die rol zichzelf kan blijven.

Train-de-trainers Begeleider Teamsessies fracties en besturen

Train de trainers: Begeleider Teamsessies en besturen
Veel fracties en besturen vragen het Kennispunt een teamsessie te begeleiden, om meer inzicht te krijgen in hoe de samenwerking en het functioneren van de fractie of het bestuur verbeterd kunnen worden. We hebben hier een aanbod Teamsessies fracties en besturen voor ontwikkeld. We zoeken nu trainers die de teamsessies willen gaan begeleiden. Iets voor jou? Geef je dan op voor de train-de-trainers op 18 maart in Soest.

Trainingen

Het Kennispunt biedt de komende tijd weer volop trainingen aan, online en op locatie. Hieronder vind je een overzicht en kun je je direct aanmelden. De trainingen zijn bedoeld voor lokale en regionale partijen die géén gebruik kunnen maken van ondersteuning van een landelijke partij.

Intervisie met collega-raadsleden uit jouw regio

6 maart (Kerkrade)

Netwerkbijeenkomst wethouders lokale politieke partijen

10 maart (Beetsterzwaag)

Integriteit in de politiek

23 maart (online)

Training fractievoorzitter

29 maart (Wijdemeren)

Intervisie met collega-fractievoorzitters uit jouw regio

30 maart (Groningen, Friesland, Drenthe)

Vrouw in de politiek

3 april (online)

Bestuurstraining

5 april (Veendendaal)

Effectief oppositievoeren

18 april (Rijssen-Holten)

Stuur je de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar je collega-raadsleden en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Ben je graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wil je weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan ben je altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin