logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Leer van elkaars kennis en ervaring

Uw partij heeft een eigen karakter en identiteit. Toch loopt u soms tegen dezelfde uitdagingen aan als andere lokale partijen. Hoe kun je dan van elkaar leren? Marten Duit van Student en Stad in Groningen deelt zijn ervaringen in een interview in deze nieuwsbrief. Verder, naast de trainingsagenda, onder andere een dossier over dierenwelzijn, een module over het profiel van een raadslid en een animatie: hoe maak je een SWOT-analyse?

Marten Duit: ‘Netwerk studentenpartijen levert successen op in de raad’

Marten Duit
Een aantal studentenpartijen houdt contact via onder andere een app-groep en een jaarlijks landelijk overleg. Dat levert hun veel voordeel op. Marten Duit, fractievoorzitter van lokale studentenpartij Student en Stad in Groningen, vertelt erover in een interview.

Nieuw dossier: Dierenwelzijn

Dierenwelzijn
Honden, cavia’s, vlinders, paarden of vleermuizen: gemeenten zijn medeverantwoordelijk voor de dieren binnen hun grenzen. Wat betekent dat precies? Het nieuwe dossier op de website van het Kennispunt zet het voor u op een rij.

Nieuwe module: Profiel raadslid

Profiel raadslid

De zoektocht naar kandidaat-raadsleden voor uw partij begint met het opstellen van een profiel. Maar wat zet je daar precies in? De nieuwe module op de site van het Kennispunt geeft in een voorbeeldprofiel suggesties die u kunt gebruiken als u in uw bestuur zo’n profiel gaat opstellen.

Animatie: hoe maak je een SWOT-analyse?

Schermafbeelding 2020-09-30 om 11.59.38
Een SWOT-analyse is een goed instrument bij het maken van een campagnestrategie. Zo’n analyse geeft een beeld van de sterktes en zwaktes van uw partij en van de kansen en bedreigingen waarmee u te maken krijgt. Een nieuwe animatie op de site van het Kennispunt laat zien hoe je een sterkte-zwakteanalyse maakt.

Samenwerking met Gelderland Academie: Raad voor 2022

Het Kennispunt werkt samen met de Gelderland Academie in het project Raad voor 2022. Elk kwartaal geeft Raad voor 2022 tips en handvatten die op dat moment relevant zijn in het traject op weg naar de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. In de eerste nieuwsbrief en module legt Bert Groot Wesseldijk van Gemeentebelangen Lochem uit hoe je een missie- en visietraject opzet. Meer weten? Kijk op www.raadvoor2022.nl.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer volop trainingen aan, een enkele keer online, meestal op locatie, uiteraard volgens de coronarichtlijnen (mondkapje mee!). Hieronder vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden. Wilt u zelf een training organiseren? Laat dat weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.
Schermafbeelding 2020-10-07 om 12.45.15

Campagnestrategie: Gemert

In deze training, geschikt voor voorzitters, secretarissen en campagnecoördinatoren, gaat u een campagnestrategie opstellen. Welke analyses moet je maken? Hoe bepaal je doelgroepen en hoe vertaal je je strategie in acties? Na deze training, op 8 oktober in Gemert, kunt u met uw bestuur zelf een strategie opstellen.

Spreken in het openbaar: Leeuwarden en Nijmegen (wachtlijst)

Tijdens deze training leert u, dankzij praktische tips en oefeningen, met meer vertrouwen te spreken in het openbaar en met de media. Op 10 oktober in Leeuwarden en op 10 november in Nijmegen.

Permanente campagne: Wanroij, IJzendijke, Enschede, ’s-Hertogenbosch, De Wolden en Rotterdam

In deze training maken we een strategie en een plan om het hele jaar door campagne te voeren. Op 15 oktober in Wanroij, 10 november in IJzendijke, 14 november in Enschede, 16 november in ’s-Hertogenbosch, 21 november in De Wolden en op 1 december in Rotterdam.

Scouting en werving van raadsleden: online (wachtlijst)

Deze online training op 29 oktober geeft inhoudelijke en praktische informatie over het opstellen van een profiel en het scouten, werven en opleiden van aspirant-raadsleden. De training is geschikt voor leden van het bestuur en van de kandidaatstellingscommissie.

Ledenwerving: Steenwijkerland en Zaandam

Hoe je nieuwe leden werft én behoudt, leert u op de training Ledenwerving op 31 oktober in Steenwijkerland en op 16 december in Zaandam.

Onderhandelen: Ridderkerk (wachtlijst)

Hoe haalt u bij een onderhandeling de punten binnen die voor uw politieke partij belangrijk zijn? In deze training op 3 november in Ridderkerk leert u hoe uw gedrag, strategie en tactiek bijdragen aan succesvol onderhandelen.

Leiderschap voor vrouwen: online en in Heerlen

Hoe bent u als vrouw in de lokale politiek zo zichtbaar mogelijk? Zijn uw ambities bekend en uw competenties van toegevoegde waarde? Tijdens de training leert u omgaan met – meestal onbewuste – vooroordelen. Hoe kunt u zich ontwikkelen in de politieke arena? Op 18 november online en op 10 december in Heerlen.

Online communicatie: Bovenkarspel

Via welke communicatiekanalen informeert u uw leden en kiezers? Hoe zet u een website op? Moet u wel of niet op Twitter? Tijdens deze training op 2 december in Bovenkarspel gaat u aan de slag met de communicatiekanalen die bij uw partij passen. Ook leert u hoe u die vervolgens organiseert.

Netwerk Politieke Vrouwen zoekt mentoren (v)

Politieke Vrouwen’ is een nieuw netwerk van vrouwelijke politici en aspirant-politici op initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en stichting Stem op een Vrouw. Een van de activiteiten van Politieke Vrouwen is het Mentornetwerk: vrouwen met politieke interesse en ambitie worden gekoppeld aan vrouwelijke politici die graag hun kennis en ervaring delen. De eerste lichting in maart 2020 is succesvol verlopen. Politieke Vrouwen is voor de tweede lichting op zoek naar mentoren (v) om enthousiaste vrouwen te begeleiden in hun politieke zoektocht. Interesse? U kunt zich aanmelden via dit formulier.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin