logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Dit is het nieuwe bestuur van het Kennispunt

Het Kennispunt heeft een bestuur! De Raad van Toezicht heeft de negen bestuursleden, allen afkomstig uit een lokale politieke partij, benoemd na een zorgvuldige selectieprocedure. Onder leiding van voorzitter Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) gaan zij vol energie aan de slag om het Kennispunt verder uit te bouwen tot sterke gesprekspartner voor het Rijk en tot dé plek voor lokale politieke partijen om kennis op te doen, ervaringen uit te wisselen en te netwerken. In deze nieuwsbrief stellen we de bestuursleden aan u voor en vertelt Winnie Prins in een interview over haar ambities met het Kennispunt. Daarnaast onder andere een nieuw dossier en de trainingsagenda.

Voorzitter Winnie Prins: ‘Kennispunt krijgt sterke stem in het Haagse’

Winnie
‘Ik vind het geweldig dat ik op deze manier echt iets kan gaan betekenen voor de lokale partijen in ons land, waar mijn hart zo naar uitgaat.’ Dat zegt Winnie Prins, voorzitter van het bestuur van het Kennispunt. Wie is zij en wat zijn haar ambities? We vroegen het haar op de site van het Kennispunt.

Dit zijn de nieuwe bestuursleden

Benieuwd wie de leden van het nieuwe bestuur van het Kennispunt zijn? We stellen hen graag aan u voor.
Bestuur

Nieuw dossier: Uitdaagrecht

uitdaagrecht
Bij uitdaagrecht kunnen inwoners of maatschappelijke organisaties de gemeente vragen taken aan hen over te dragen als zij denken die beter of goedkoper te kunnen uitvoeren. Het kabinet wil het ‘uitdaagrecht’ een sterkere wettelijke basis geven. Wat betekent dat precies? Dat staat in het nieuwe dossier op de site van het Kennispunt.

Gezocht: kennis en advies over kiezersonderzoek en werving van kandidaat-raadsleden

De komende tijd maken we twee nieuwe online modules. De eerste gaat over kiezersonderzoek. Ter voorbereiding van de campagnestrategie verricht je onderzoek: je bekijkt kiesgedrag en uitslagen van stembureaus bij de vorige verkiezingen en je onderzoekt je potentiële kiezers: waar wonen ze, wat houdt hen bezig, wat vinden zij dat er moet veranderen? Een tweede module gaat over het werven van kandidaat-raadsleden. Hoe vind je de juiste mensen die geïnteresseerd zijn om voor jouw partij raadslid of burgerraadslid te worden? We maken deze modules het liefst op basis van uw inzichten, ideeën en behoeften. Hebt u ervaring met het doen van kiezersonderzoek? Of goede praktijkvoorbeelden over het werven van kandidaat-raadsleden? Deel die dan met ons, zodat we ze kunnen gebruiken om de modules zo concreet en praktisch mogelijk te maken. We zien uw reactie graag via het Forum op de site van het Kennispunt of op info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Gelderland Academie organiseert training ‘selecteren zonder vooroordelen’

Hoe werft en selecteert u raadsleden voor uw partij zonder onbewuste vooroordelen of stereotypes? Dat leert u tijdens de online training ‘selecteren zonder vooroordelen’ door de Gelderland Academie op 12 december van 10.00 tot 12.00 uur. De training biedt inzicht in het belang van inclusie en diversiteit in de politiek, maar geeft ook concrete handvatten die u in de werving en selectie in uw partij kunt toepassen.

Online Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt, in de geest van de adviezen van het kabinet en het RIVM, alleen online trainingen (via Zoom) aan. De geplande trainingen op locatie vervallen helaas. Mocht het weer mogelijk zijn om ‘fysieke’ trainingen te organiseren, dan zullen we dat op de website bekendmaken. Houd de site dus goed in de gaten. Hieronder vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden voor de online trainingen.
Schermafbeelding 2020-10-28 133924

5 november Permanente campagne

In deze online training op 5 november maken we een strategie en een plan om het hele jaar door campagne te voeren.

12 november Scouting en werving van raadsleden

Deze online training op 12 november geeft inhoudelijke en praktische informatie over het opstellen van een profiel en het scouten, werven en opleiden van aspirant-raadsleden. De training is geschikt voor leden van het bestuur en van de kandidaatstellingscommissie.

18 november Leiderschap voor vrouwen (wachtlijst)

Hoe bent u als vrouw in de lokale politiek zo zichtbaar mogelijk? Zijn uw ambities bekend en uw competenties van toegevoegde waarde? Tijdens deze training op 18 november leert u omgaan met – meestal onbewuste – vooroordelen. Hoe kunt u zich ontwikkelen in de politieke arena?

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin