logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Bereidt u zich al voor op de gemeenteraadsverkiezingen?

Verschillende herindelingsgemeenten in ons land kiezen vandaag de gemeenteraad. We wensen onze collega’s van de lokale partijen daar veel succes! In deze nieuwsbrief vindt u veel informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Volgens de Kalender voorbereidingen verkiezingen is dit de tijd om u daarop te gaan voorbereiden. Hoe vindt u geschikte raadsleden en stelt u een kandidatenlijst op? Hoe bereidt u een verkiezingscampagne voor? U leest erover in de nieuwsbrief. Daarnaast onder andere een nieuwe module over woonbeleid en informatie over bijeenkomsten en trainingen in de komende tijd.

Kandidaat-raadsleden werven: zo pak je dat aan

Kandidaat-raadsleden zoeken
‘Wij gaan een cursus ‘Politiek actief’ organiseren om mensen voor onze partij te interesseren’, vertelde Manon van der Linde, bestuursvoorzitter van Velsen Lokaal, tijdens de training Scouting en werving van raadsleden. Benieuwd hoe andere lokale partijen kandidaat-raadsleden vinden? Lees welke tips en ervaringen zij deelden tijdens de training.

Online kennisuitwisseling: Kandidatenlijst opstellen en vaststellen

_MJH8018_1 (1)
Wilt u in gesprek met andere lokale partijen over hun ervaringen met het opstellen van een kandidatenlijst? Meld u dan aan voor de online kennisuitwisseling over dit onderwerp op 17 december of 26 januari. Tijdens de kennisuitwisseling bespreken we alle ins en outs van het opstellen en vaststellen van een kandidatenlijst.

Nieuwe module: Kiezersonderzoek

Module Kiezersonderzoek
Om een campagnestrategie te kunnen ontwikkelen moet u uw kiezers kennen. Waar wonen ze? Welke onderwerpen houden hen bezig? Wat moet er volgens hen veranderen in uw gemeente? Door kiezersonderzoek uit te voeren komt u daar achter. Hoe u dat kunt doen, leest u in de nieuwe module Kiezersonderzoek op de site van het Kennispunt.

Nieuw dossier: Woonbeleid

Woonbeleid
Gemeenten hebben door hun woonbeleid invloed op hun lokale voorraad aan koopwoningen en betaalbare huurwoningen. In het nieuwe dossier Woonbeleid staat hoe dat werkt.

15 december: webinar Succesfactoren nieuwe lokale partijen

Webinar
Julien van Ostaaijen, Milou Peeters en Sander Jennissen van Tilburg University hebben onderzocht waarom de ene nieuwe lokale partij succesvol is en de andere niet. Welke lessen kunnen we daaruit trekken? Op 15 december van 19.30 tot 20.30 uur presenteert Julien van Ostaaijen de resultaten van het onderzoek tijdens een webinar van het Kennispunt en gaat hij in gesprek met lokale partijen. Wilt u het webinar volgen en/of in gesprek gaan over het onderzoek? Meld u dan hieronder aan.

Maak een campagnestrategie met uw eigen partij

In de training Strategie Verkiezingscampagne stelt u een campagnestrategie op met uw eigen partijgenoten (bestuur, fractie, campagneteam, vrijwilligers). Dit kan nu ook online. Het Kennispunt levert en bekostigt een trainer/begeleider die uw partij laat kennismaken met alle stappen en instrumenten die nodig zijn om een campagnestrategie op te stellen. Na deze training kunt u met uw partij zelf een strategie opstellen.

Online Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt, in lijn met de adviezen van het kabinet en het RIVM, alleen online trainingen (via Zoom) aan. Alle al geplande fysieke trainingen zijn nu dus online. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden.

Permanente campagne: 21 november (wachtlijst) en 1 december

In deze online training maken we een strategie en een plan om het hele jaar door campagne te voeren.

Spreken in het openbaar: 23 november (wachtlijst)

Tijdens deze training leert u, dankzij praktische tips en oefeningen, met meer vertrouwen te spreken in het openbaar en met de media.

Online communicatietraining: 2 december

Via welke communicatiekanalen informeert u uw leden en kiezers? Hoe zet u een website op? Moet u wel of niet op Twitter? Tijdens deze training gaat u aan de slag met de communicatiekanalen die bij uw partij passen. Ook leert u hoe u die vervolgens organiseert.

Leiderschap voor vrouwen: 10 en 15 december

Hoe bent u als vrouw in de lokale politiek zo zichtbaar mogelijk? Zijn uw ambities bekend? Tijdens deze training leert u omgaan met – meestal onbewuste – vooroordelen. Hoe kunt u zich ontwikkelen in de politieke arena?

Ledenwerving: 16 december

Leden en vrijwilligers zijn een aanwinst voor iedere politieke partij. In deze training gaat u aan de slag met het werven van leden.

Scouting en werving van raadsleden: 14 januari

Deze training geeft inhoudelijke en praktische informatie over het opstellen van een profiel en het scouten, werven en opleiden van aspirant-raadsleden. De training is geschikt voor leden van het bestuur en van de kandidaatstellingscommissie.

Gelderland Academie organiseert training ‘selecteren zonder vooroordelen’

Hoe werft en selecteert u raadsleden voor uw partij zonder onbewuste vooroordelen of stereotypes? Dat leert u tijdens de online training ‘selecteren zonder vooroordelen’ door de Gelderland Academie op 12 december van 10.00 tot 12.00 uur. De training biedt inzicht in het belang van inclusie en diversiteit in de politiek, maar geeft ook concrete handvatten die u in de werving en selectie in uw partij kunt toepassen.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin