logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

TEKEN voor gelijke kansen voor lokale partijen

De Stichting Kennispunt Lokale Politieke Partijen wenst u een voorspoedig en gezond 2021! Als zelfstandige stichting zetten we ons met nieuw elan in voor een sterke democratie en een gelijk speelveld voor lokale partijen. Onze voorzitter Winnie Prins zal daarover op het VNG-congres voor lokale partijen op 13 februari een manifest en een petitie aanbieden aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Lees erover in deze nieuwsbrief en doe mee!

Manifest en petitie: versterk de lokale democratie

TEKEN5
Als lokale partijen zijn wij essentieel voor de democratie. Toch hebben wij geen toegang tot de ruim 25 miljoen euro subsidie die jaarlijks beschikbaar is voor politieke partijen. Die is alleen bestemd voor landelijke partijen. In een manifest en een petitie roept het Kennispunt de landelijke politieke partijen op om de wet zo aan te passen dat lokale partijen, net als landelijke partijen, subsidie kunnen krijgen voor onder andere opleiding en ondersteuning. Steun het manifest en onderteken de petitie! Hieronder leest u hoe u dat kunt doen.

13 februari: landelijk VNG-Congres voor Lokale Politieke Partijen

banner 3.1 (003)
Op zaterdag 13 februari organiseert de VNG tussen 11.00 en 14.00 uur het eerste landelijke online congres voor lokale politieke partijen. U kunt vanuit uw eigen huis meedoen aan een zeer divers programma met workshops, trainingen, presentaties en ontmoetingen. Door met zoveel lokale partijen bij elkaar te komen, laten we de stem van lokale partijen in Den Haag luid en duidelijk horen en maken we ons sterk voor een gelijk speelveld.

Nieuwe module: Centrale boodschap

Centrale boodschap
In de centrale boodschap vertel je waar je partij voor staat, wat je speerpunten en beloftes zijn. Hoe formuleer je zo’n centrale boodschap? Welke tips en valkuilen zijn er? Dat staat in de nieuwe module over het opstellen van een centrale boodschap.

Nieuw dossier: Voorbereiden klimaatverandering

Klimaatverandering
Klimaatverandering leidt tot extremer weer. Dat kan op den duur maatschappelijke en economische schade veroorzaken. Gemeenten moeten zich daarop voorbereiden door een ‘klimaatadaptatieplan’ te maken. In het nieuwe dossier leest u wat dat betekent.

Onderzoek en webinar Succesfactoren nieuwe lokale partijen

Schermafbeelding 2020-12-15 om 19.44.45
Nieuwe lokale partijen die succes hebben, komen het vaakst voor in kleinere gemeenten en hebben meestal oprichters die al bekend zijn in de lokale politiek. Bovendien kaarten ze niet alleen onvrede aan, maar bieden ze daarvoor ook een alternatief. Dat blijkt uit het recente onderzoek ‘Bekend op straat en in de raad’ van Tilburg University naar succesfactoren van nieuwe lokale partijen. Julien van Ostaaijen presenteerde het onderzoek tijdens een webinar van het Kennispunt op 15 december 2020. U kunt dat via onderstaande link terugkijken.

Online kennisuitwisseling: Kandidatenlijst opstellen en vaststellen

_MJH8018_1 (1)
Wilt u in gesprek met andere lokale partijen over hun ervaringen met het opstellen van een kandidatenlijst? Meld u dan aan voor de online kennisuitwisseling over dit onderwerp op 26 januari.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse (online) trainingen aan. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, stuur dan een mail naar info@lokalepolitiekepartijen.nl.

12 januari Permanente campagne

In deze online training maken we een strategie en een plan om het hele jaar door campagne te voeren.

14 januari Scouting en werving van raadsleden (wachtlijst)

Deze training geeft inhoudelijke en praktische informatie over het opstellen van een profiel en het scouten, werven en opleiden van aspirant-raadsleden. De training is geschikt voor leden van het bestuur en van de kandidaatstellingscommissie.

10 februari Spreken in het openbaar (Oirschot)

Tijdens deze training leert u, dankzij praktische tips en oefeningen, met meer vertrouwen te spreken in het openbaar en met de media.

2 maart Leiderschap voor vrouwen

Hoe bent u als vrouw in de lokale politiek zo zichtbaar mogelijk? Zijn uw ambities bekend? Tijdens deze training leert u omgaan met – meestal onbewuste – vooroordelen. Hoe kunt u zich ontwikkelen in de politieke arena?

4 maart Online communicatietraining

Via welke online communicatiekanalen informeert u uw leden en kiezers? Hoe zet u een website op? Moet u wel of niet op Twitter? Tijdens deze training gaat u aan de slag met de online communicatiekanalen die bij uw partij passen. Ook leert u hoe u die vervolgens organiseert.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin