logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Over trainingen, onderzoek doen en je stem laten horen

Gelukkig mogen we weer trainingen op locatie geven. Van die mogelijkheid maken we, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen, graag gebruik. Sommige trainingen bieden we ook nog online aan. U leest erover in deze nieuwsbrief. Daarnaast onder andere nieuws over de verzelfstandiging van het Kennispunt, een nieuwe module over online onderzoek doen en een interview met lokaal politicus Hendrie van Assem over wat hij doet bij de VNG.

Nieuwe trainingen: online en op locatie

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, zowel online als op locatie, uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Hieronder vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden. Wilt u vanaf half augustus zelf een training organiseren? Laat dat dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.
Overzicht trainingen

Permanente campagne: in Rijsbergen en Geleen

In deze training maken we een strategie en een plan om het hele jaar door campagne te voeren. Op 27 juni in Rijsbergen (wachtlijst), op 4 juli in Geleen en op 5 september in Beetsterzwaag.

Scouting en werving van raadsleden: online

Deze online training op 30 juni geeft veel inhoudelijke en praktische informatie over het opstellen van een profiel en het scouten, werven en opleiden van aspirant-raadsleden. De training is geschikt voor leden van het bestuur en van de kandidaatstellingscommissie.

Leiderschap voor vrouwen: online en in Ede

Hoe bent u als vrouw in de lokale politiek zo effectief mogelijk? In deze training leert u overtuigend het woord voeren op een manier die bij u past. Op 8 september online (wachtlijst), op 7 oktober in Ede.

Op weg naar de verkiezingen: Vrouwenpolder, Eersel en Lochem

Hoe begin je nu al met het werven en voorbereiden van kandidaten? Hoe bereid je het verkiezingsprogramma voor? In deze training nemen we lokale partijen mee in de voorbereidingen voor de verkiezingen. Kom op 9 september naar Vrouwenpolder of op 16 september naar Eersel of Lochem!

Bestuurstraining: Venray

Hoe zorgt u ervoor dat de taken goed verdeeld zijn in het bestuur van uw partij? Dat en meer leert u op de bestuurstraining op 19 september in Venray. Deze training is vooral bedoeld voor voorzitters en secretarissen van besturen van lokale politieke partijen.

Spreken in het openbaar: Zutphen

Tijdens deze training op 22 september in Zutphen leert u, dankzij praktische tips en oefeningen, met meer vertrouwen te spreken in het openbaar en met de media.

Onderhandelen: Hilversum

Hoe haalt u bij een onderhandeling de punten binnen die voor uw politieke partij belangrijk zijn? In deze training op 22 september in Hilversum leert u hoe uw gedrag, strategie en tactiek bijdragen aan succesvol onderhandelen.

Campagnestrategie: Steenwijkerland

In deze training, geschikt voor voorzitters, secretarissen en campagnecoördinatoren, gaat u een campagnestrategie opstellen. Welke analyses moet je maken? Hoe bepaal je doelgroepen en hoe vertaal je je strategie in acties? Na deze training kunt u met uw bestuur zelf een strategie opstellen. Op 3 oktober in Steenwijkerland.

Ledenwerving: Steenwijkerland

Hoe je nieuwe leden werft én behoudt, leert u op de training Ledenwerving op 31 oktober in Steenwijkerland.

Maak een campagnestrategie met uw eigen partij

Op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dat klinkt nog ver weg. Maar als partij moet u tijdig beginnen met het bepalen van een campagnestrategie. Hoe pakt u dat aan? In onze training Campagnestrategie leert u een strategie op te stellen met uw politieke partij, dus met uw eigen bestuur, fractie, campagneteam en vrijwilligers. U wordt begeleid bij alle stappen die nodig zijn om goed voorbereid aan de verkiezingscampagne te beginnen. U regelt en betaalt zelf de locatie van de training en de catering. Het Kennispunt levert en betaalt een trainer. Interesse? Meld je dan hier aan.

Interview: ‘Laat je lokale stem ook op landelijk niveau horen’

Hendrie van Assem
Het liefst zit hij op een bankje in de stad: praatje maken, luisteren, proeven wat er leeft onder de mensen. Toch stapte Hendrie van Assem, raadslid in Woerden, twee jaar geleden in de commissie Raadsleden en Griffiers van de VNG. Waarom? En hoe bevalt hem dat?

Verzelfstandiging Kennispunt in voorbereiding

ProDemos wil het Kennispunt verzelfstandigen: vertegenwoordigers van lokale partijen worden dan zelf verantwoordelijk voor de inhoudelijke keuzes en voor de aanvraag en verantwoording van de subsidie. De komende tijd wordt deze verzelfstandiging voorbereid.

Lees hier het laatste nieuws over het verzelfstandigingsproces.

Nieuw: module online onderzoek doen

onlinedata4 (2)
Als raadslid heeft u recht op informatie, inzage in documenten en (achtergrond)informatie over gemeentelijke onderwerpen. Door het stellen van de juiste vragen, krijgt u de informatie die u zoekt. Daarvoor is het handig om zelf vooraf online onderzoek te kunnen doen. Maar hoe haal je het maximale uit online bronnen? Dat en meer leert u in onze nieuwste module over online onderzoek doen.

Minister Ollongren: nadenken over subsidie decentrale partijen

Pas als ervaring is opgedaan met nieuwe regels voor transparante financiën van decentrale partijen, kan worden nagedacht over een subsidieregeling voor deze partijen. Dat zegt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer over de voorbereiding van de nieuwe Wet op de politieke partijen (Wpp).

Lees hier het bericht over de Wpp op de website van het Kennispunt.

Landelijke actiedag #gemeenteninnood

Lokaal wethouder Anko Postma uit Opsterland deelt namens de initiatiefgroep #gemeenteninnood een oproep met het oog op overleg op 2 juli in de Tweede Kamer met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over onder andere de gemeentefinanciën. Veel gemeenten staat het water financieel aan de lippen, door met name andere tekorten in het sociaal domein en de te beperkte omvang van het gemeentefonds. De VNG wil samen met een groot aantal betrokkenen voorbeelden bundelen waaruit blijkt hoe groot de financiële problemen zijn.

Lees hier meer over de oproep voor 2 juli.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin