logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Kennispunt vanaf 2021 als stichting verder

In 2021 wordt het Kennispunt een stichting met lokale partijen als eigenaar. ProDemos, dat nu verantwoordelijk is voor de uitvoering van het Kennispunt, heeft dat recent besloten na overleg met vertegenwoordigers van lokale partijen. De komende tijd wordt de verzelfstandiging verder uitgewerkt. In deze nieuwsbrief leest u er meer over, na de zomer informeren we u over het vervolg. Verder kunt u zich opgeven voor de trainingen van dit najaar. En bekijk ook de nieuwe module over het opstellen van een huishoudelijk reglement. Mooie zomer gewenst!

Trainingen vanaf september

Na de zomer biedt het Kennispunt weer een groot aantal trainingen aan, soms online, meestal op locatie, uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Hieronder vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden. Wilt u zelf een training organiseren? Laat dat dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.
Nieuwsbrief 15-07

Permanente campagne: Beetsterzwaag en Borger-Odoorn

In deze training maken we een strategie en een plan om het hele jaar door campagne te voeren. Op 5 september in Beetsterzwaag en op 29 september in Borger-Odoorn.

Scouting en werving van raadsleden: in Duiven en online

Deze training geeft inhoudelijke en praktische informatie over het opstellen van een profiel en het scouten, werven en opleiden van aspirant-raadsleden. De training is geschikt voor leden van het bestuur en van de kandidaatstellingscommissie. Op 7 september in Duiven, op 29 oktober online.

Leiderschap voor vrouwen: online en in Ede

Hoe bent u als vrouw in de lokale politiek zo effectief mogelijk? In deze training leert u overtuigend het woord voeren op een manier die bij u past. Op 8 september online (wachtlijst), op 7 oktober in Ede.

Op weg naar de verkiezingen: Vrouwenpolder, Eersel en Lochem

Hoe begint u nu al met het werven en voorbereiden van kandidaten? Hoe bereidt u het verkiezingsprogramma voor? In deze training nemen we lokale partijen mee in de voorbereidingen voor de verkiezingen. Kom op 9 september naar Vrouwenpolder of op 16 september naar Eersel of Lochem!

Spreken in het openbaar: Den Helder, Zutphen, Bernheze en Leeuwarden

Tijdens deze training leert u, dankzij praktische tips en oefeningen, met meer vertrouwen te spreken in het openbaar en met de media. Op 17 september in Den Helder, 22 september in Zutphen, 26 september in Bernheze en op 10 oktober in Leeuwarden.

Bestuurstraining: Venray

Hoe zorgt u ervoor dat de taken goed verdeeld zijn in het bestuur van uw partij? Dat en meer leert u op de bestuurstraining op 19 september in Venray. Deze training is vooral bedoeld voor voorzitters en secretarissen van besturen van lokale politieke partijen.

Onderhandelen: Hilversum

Hoe haalt u bij een onderhandeling de punten binnen die voor uw politieke partij belangrijk zijn? In deze training op 22 september in Hilversum leert u hoe uw gedrag, strategie en tactiek bijdragen aan succesvol onderhandelen.

Campagnestrategie: Steenwijkerland en Gemert

In deze training, geschikt voor voorzitters, secretarissen en campagnecoördinatoren, gaat u een campagnestrategie opstellen. Welke analyses moet je maken? Hoe bepaal je doelgroepen en hoe vertaal je je strategie in acties? Na deze training kunt u met uw bestuur zelf een strategie opstellen. Op 3 oktober in Steenwijkerland, op 8 oktober in Gemert.

Ledenwerving: Steenwijkerland

Hoe je nieuwe leden werft én behoudt, leert u op de training Ledenwerving op 31 oktober in Steenwijkerland.

10 oktober: train-de-trainers Strategie Verkiezingscampagne

Vanaf dit najaar biedt het Kennispunt de training Strategie Verkiezingscampagne aan. Lokale partijen gaan dan met hun eigen partijgenoten aan de slag met een sterkte-zwakteanalyse, een doelgroepenanalyse en het bepalen van een centrale boodschap.

We zijn op zoek naar mensen die deze training willen geven. Heeft u (campagne)ervaring in een lokale of regionale politieke partij? Dan is het geven van de training misschien iets voor u. U begeleidt de lokale partij in het opstellen van een strategie en bij het oefenen met instrumenten. Het Kennispunt ontwikkelt het trainingsmateriaal en biedt een onkosten- en reiskostenvergoeding. We verwachten dat u de training 5 tot 10 keer geeft, in uw eigen regio.

Heeft u interesse om lokale partijen te begeleiden in het formuleren van hun campagnestrategie? En wilt u daarvoor een train-de-trainers volgen? Mail dan uw naam en woonplaats naar info@lokalepolitiekepartijen.nl en wij sturen u het aanmeldformulier.

De eerstvolgende train-de-trainers is op 10 oktober 2020, van 10.00 – 14.00 uur in Alphen aan den Rijn, conform de RIVM-richtlijnen. Deelname aan de train-de-trainers is gratis en de lunch is inbegrepen.

Interview: ‘Lokale partijen aan het roer'

logo voor twitter (2)
Bureau Andersson Elffers Felix (AEF) heeft ProDemos geadviseerd over de verzelfstandiging van het Kennispunt. Adviseur Hilke Grootelaar vertelt hoe dat is gegaan.

Nieuw: Online module: huishoudelijk reglement opstellen

hand-4249401_1920 (1)
Gaat u met uw partij een huishoudelijk reglement opstellen? Maak dan gebruik van de overzichtelijke inhoudsopgave in onze nieuwe online module over het opstellen van een huishoudelijk reglement.

Interactieve pdf ‘een krachtige raad’

Infographic (2)
Als raadslid wilt u uw tijd zo effectief mogelijk benutten, zodat u er voor uw kiezers alles uit kunt halen. Met de nieuwe campagne ‘Op je scherpst’ laat kennisplatform Democratie in Actie zien welke instrumenten, leer- en ontwikkelmogelijkheden u helpen om uw rol nog beter uit te oefenen. De interactieve pdf 'een krachtige raad' geeft een overzicht van alle hulpbronnen die u kunnen ondersteunen bij uw raadswerk.

Nieuwsbrief op reces

U bent gewend eens in de drie weken de nieuwsbrief van het Kennispunt te ontvangen. Begin augustus slaan we, vanwege de zomervakantie, één keer over. De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op woensdag 26 augustus.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin