logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Nieuwe start na de zomer

Bent u goed uitgerust tijdens de vakantie? ProDemos heeft de zomermaanden gebruikt om de verzelfstandiging van het Kennispunt per 1 januari verder voor te bereiden. Wilt u in het bestuur van het Kennispunt? Lees dan vooral verder. Ook in de nieuwsbrief: een module hoe je begrijpelijk schrijft en een dossier over aardgasvrije wijken. En natuurlijk is er weer een aantrekkelijk aanbod aan trainingen. Interesse? Wacht dan niet met u op te geven, sommige trainingen zitten snel vol!

Interview: ‘Doorontwikkelen naar een zelfstandige stichting'

procedureverzelfstandigingDEF
Het Kennispunt gaat in 2021 zelfstandig verder. Projectleiders Anne Graumans en Jelmer van der Zee vertellen in een interview over het hoe en waarom van de verzelfstandiging.

Nieuw: Online module Begrijpelijk schrijven op B1-niveau

Begrijpelijk schrijven
U wilt de kiezer laten weten waar uw partij voor staat. Met folders, nieuwsbrieven, de website en uw verkiezingsprogramma. Hoe begrijpelijker u schrijft, hoe meer kiezers u bereikt. Schrijf daarom op B1-niveau: dat is eenvoudig Nederlands, met makkelijke woorden en korte, actieve zinnen. De nieuwe module geeft tips over schrijven op B1-niveau.

Nieuw dossier: Aardgasvrije wijken

Aardgasvrije wijk
In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Een enorme opgave, waarin gemeenten een centrale rol spelen. De gemeenteraadsfractie van uw partij krijgt daar nu al mee te maken. Wat komt er allemaal bij kijken? Dat leest u in het nieuwe dossier Aardgasvrije wijken op de site van het Kennispunt.

Trainingen vanaf september

De komende tijd biedt het Kennispunt weer volop trainingen aan, soms online, meestal op locatie, uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Hieronder vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden. Wilt u zelf een training organiseren? Laat dat dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.
Nieuwsbrief 15-07

Permanente campagne: Beetsterzwaag en Borger-Odoorn

In deze training maken we een strategie en een plan om het hele jaar door campagne te voeren. Op 5 september in Beetsterzwaag (wachtlijst) en op 29 september in Borger-Odoorn.

Scouting en werving van raadsleden: in Duiven en online

Deze training geeft inhoudelijke en praktische informatie over het opstellen van een profiel en het scouten, werven en opleiden van aspirant-raadsleden. De training is geschikt voor leden van het bestuur en van de kandidaatstellingscommissie. Op 7 september in Duiven (wachtlijst), op 29 oktober online.

Leiderschap voor vrouwen: online (2x) en in Ede

Hoe bent u als vrouw in de lokale politiek zo zichtbaar mogelijk? Zijn uw ambities bekend en uw competenties van toegevoegde waarde? Tijdens de training leert u omgaan met – meestal onbewuste – vooroordelen. Hoe kunt u zich ontwikkelen in de politieke arena? Op 8 september (wachtlijst) en op 18 november online, op 7 oktober in Ede.

Op weg naar de verkiezingen: Vrouwenpolder, Eersel en Lochem

Hoe begint u nu al met het werven en voorbereiden van kandidaten? Hoe bereidt u het verkiezingsprogramma voor? In deze training nemen we lokale partijen mee in de voorbereidingen voor de verkiezingen. Kom op 9 september naar Vrouwenpolder of op 16 september naar Eersel of Lochem (beide avonden wachtlijst).

Spreken in het openbaar: Den Helder, Zutphen, Bernheze, Leeuwarden en Nijmegen

Tijdens deze training leert u, dankzij praktische tips en oefeningen, met meer vertrouwen te spreken in het openbaar en met de media. Op 17 september in Den Helder, 22 september in Zutphen, 26 september in Bernheze, op 10 oktober in Leeuwarden en op 10 november in Nijmegen.

Bestuurstraining: Venray

Hoe zorgt u ervoor dat de taken goed verdeeld zijn in het bestuur van uw partij? Dat en meer leert u op de bestuurstraining op 19 september in Venray. Deze training is vooral bedoeld voor voorzitters en secretarissen van besturen van lokale politieke partijen.

Onderhandelen: Hilversum

Hoe haalt u bij een onderhandeling de punten binnen die voor uw politieke partij belangrijk zijn? In deze training op 22 september in Hilversum leert u hoe uw gedrag, strategie en tactiek bijdragen aan succesvol onderhandelen.

Campagnestrategie: Steenwijkerland en Gemert

In deze training, geschikt voor voorzitters, secretarissen en campagnecoördinatoren, gaat u een campagnestrategie opstellen. Welke analyses moet je maken? Hoe bepaal je doelgroepen en hoe vertaal je je strategie in acties? Na deze training kunt u met uw bestuur zelf een strategie opstellen. Op 3 oktober in Steenwijkerland, op 8 oktober in Gemert.

Ledenwerving: Steenwijkerland

Hoe je nieuwe leden werft én behoudt, leert u op de training Ledenwerving op 31 oktober in Steenwijkerland.

10 oktober: train-de-trainers Strategie Verkiezingscampagne

Vanaf dit najaar biedt het Kennispunt de training Strategie Verkiezingscampagne aan. Lokale partijen gaan dan met hun eigen partijgenoten aan de slag met een sterkte-zwakteanalyse, een doelgroepenanalyse en het bepalen van een centrale boodschap.

We zijn op zoek naar mensen die deze training willen geven. Heeft u (campagne)ervaring in een lokale of regionale politieke partij? Dan is het geven van de training misschien iets voor u. U begeleidt de lokale partij in het opstellen van een strategie en bij het oefenen met instrumenten. Het Kennispunt ontwikkelt het trainingsmateriaal en biedt een onkosten- en reiskostenvergoeding. We verwachten dat u de training 5 tot 10 keer geeft, in uw eigen regio.

Heeft u interesse om lokale partijen te begeleiden in het formuleren van hun campagnestrategie? En wilt u daarvoor een train-de-trainers volgen? Mail dan uw naam en woonplaats naar info@lokalepolitiekepartijen.nl en wij sturen u het aanmeldformulier.

De eerstvolgende train-de-trainers is op 10 oktober 2020, van 10.00 – 14.00 uur in Alphen aan den Rijn, conform de RIVM-richtlijnen. Deelname aan de train-de-trainers is gratis en de lunch is inbegrepen.

Wilt u bestuurslid worden?

Nu het Kennispunt in 2021 een zelfstandige stichting wordt, zijn wij op zoek naar leden voor het bestuur van de stichting. Meer weten? U kunt hierover een informatiepakket aanvragen door een mail te sturen naar anne.graumans@lokalepolitiekepartijen.nl. Het profiel van de bestuursleden ziet u hier.

Heeft u interesse om bestuurslid te worden? Stuur dan uw motivatie en CV voor 1 oktober 2020 naar anne.graumans@lokalepolitiekepartijen.nl. Vanzelfsprekend gaan wij vertrouwelijk met uw sollicitatie om en bewaren en gebruiken wij uw gegevens alleen voor deze sollicitatieprocedure.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin