logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Over netwerken, burgemeester worden en meer

Netwerken zijn handig en nuttig voor (aspirant)-politici en bestuurders, maar kunnen ook kwetsbaar maken. Het is belangrijk je daar als politieke partij bewust van te zijn. Binnenkort verschijnt hiervoor een weerbaarheidscheck. De makers ervan geven in een interview alvast een inkijkje. En heeft u interesse in het burgemeesterschap? Meld u dan aan voor een van de Zoomsessies van het Kennispunt voor aspirant-burgemeesters. Verder: nieuws uit het bestuur, een dossier over inclusie, een module over coalitieonderhandelingen en de trainingsagenda.

Interview: weerbaarheidscheck vergroot netwerkbewustzijn

Weerbaarheidscheck
Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen zoekt u kandidaat-raadsleden. Hogeschool Saxion maakt in opdracht van de gemeente Eindhoven een weerbaarheidscheck om in de gesprekken met kandidaten ook naar de netwerken te kijken waar zij deel van uitmaken. Willeke Slingerland (Saxion) en Marije van Hal (gemeente Eindhoven) vertellen in een interview hoe netwerkbewustzijn de weerbaarheid van uw partij versterkt.

Nieuws uit het bestuur

Schermafbeelding 2021-03-30 om 10.51.24
Vandaag worden 150 Tweede Kamerleden geïnstalleerd van 17 verschillende landelijke politieke partijen. Van hen nemen er 68 voor het eerst plaats in de blauwe stoelen in de plenaire zaal. Voor het Kennispunt een goed moment om alle Kamerleden te feliciteren! En hen tegelijkertijd te informeren over de voortgang van de aanpassing van de Wet financiering politieke partijen en de nieuwe Wet op de Politieke Partijen. We sturen hen daarover een brief met als kernboodschap: investeer in een gelijk speelveld.

Nieuw dossier: Inclusie en toegankelijkheid

Toegankelijkheid
In een inclusieve gemeente kan iedere inwoner meedoen: elk gebouw is voor iedereen toegankelijk en alle informatie is begrijpelijk. In het dossier staat welke taken en verantwoordelijkheden gemeenten op dit gebied hebben.

Nieuwe module: Coalitieonderhandelingen

coalitieonderhandelingen
Direct na de verkiezingsuitslag starten de coalitieonderhandelingen. De module biedt praktische handvatten om u daar met uw partij zo goed mogelijk op voor te bereiden.

7 april: Webinar 'De ideologische positionering van lokale partijen'

Webinar online overleg
Lokale partijen zijn de grootste ‘politieke familie’ van Nederland. Maar vormen ze ook echt een familie? Simon Otjes van de Universiteit Leiden onderzocht de ideologie van lokale partijen. Zijn er overeenkomsten tussen de partijen en zo ja welke? In het webinar deelt Otjes de resultaten van zijn onderzoek en gaat hij in gesprek met deelnemers.

14 april: Masterclass 'Campagne'

026C02C1-0957-4203-9568-FF1DCCC7E2C5
Op 14 april verzorgt de Gelderland Academie samen met het Kennispunt de masterclass ‘Campagne’. Vier campagneleiders delen hun ervaringen uit de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021: Ronald Buijt (JA21), Itay Garmy (VOLT), Ralph Sluijs (Code Oranje) en Sebastiaan Timmermans (PvdA). Ze doen dat aan de hand van praktijkvoorbeelden, waarmee u uw voordeel kunt doen voor uw campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

27 mei en 16 september: Zoomsessie voor aspirant-burgemeesters

Burgemeester Marian Witte
Heeft u interesse in het burgemeesterschap? Ga dan tijdens de Zoomsessie voor aspirant-burgemeesters in gesprek met burgemeesters die partijloos zijn of hun wortels in lokale partijen hebben. Marian Witte, burgemeester in Geertruidenberg en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Kennispunt, leidt de sessie. Bekijk hier alvast het aanbod van het Kennispunt voor aspirant-burgemeesters.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse online trainingen aan. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

6 en 28 april - Spreken in het openbaar

15 april - Online kennisuitwisseling: hoe werf je een wethouder (van buiten)?

20 april - Permanente campagne

22 april - Online communicatietraining

22 april, 20 mei - Verkiezingsprogramma schrijven

19 mei - Scouting en werving van raadsleden

26 mei Bestuurstraining

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin