logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Lokale partijen: gelijkgestemde familie of allemaal anders?

Zijn lokale partijen gemiddeld genomen links of rechts? Zijn ze elitair of juist niet? En zetten ze zich meer dan landelijke partijen in voor lokale thema’s? Politicoloog Simon Otjes zocht het uit. Hij presenteerde zijn onderzoek tijdens een webinar van het Kennispunt en in een interview in deze nieuwsbrief. Bestuurslid Emmy Lamers blikt terug op een ‘Masterclass campagne’ en voor wie meer wil weten over passend onderwijs staat daarover een nieuw dossier online. Ook de trainingsagenda is weer goed gevuld!

Interview Simon Otjes over de ideologie van lokale partijen

Simon Otjes
Lokale partijen vormen de grootste ‘politieke familie’ van Nederland. Maar betekent dat ook dat ze qua ideologie op elkaar lijken? Simon Otjes (Universiteit Leiden) onderzocht dit aan de hand van een paar duizend verkiezingsprogramma’s. In een interview vertelt hij over zijn verrassende ontdekkingen.

Nieuws uit het bestuur: tips voor de campagne

Emmy Lamers 2
Campagneleiders Itay Garmy (VOLT), Sebastiaan Timmermans (PvdA) en Bas Berkhof (Code Oranje) gaven tijdens een ‘Masterclass campagne’ een inkijkje in hun campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen. Bestuurslid Emmy Lamers was erbij en deed ideeën op voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Nieuw dossier: Passend Onderwijs

Passend onderwijs
Alle kinderen in ons land moeten naar een school kunnen die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Scholen hebben hiervoor een zorgplicht. Het nieuwe dossier geeft onder andere inzicht in wat de rol van gemeenten daarbij is.

27 mei en 16 september: Zoomsessie voor aspirant-burgemeesters

Burgemeester Marian Witte
Heeft u interesse in het burgemeesterschap? Ga dan tijdens de Zoomsessie voor aspirant-burgemeesters in gesprek met burgemeesters die partijloos zijn of hun wortels in lokale partijen hebben. Marian Witte, burgemeester van Geertruidenberg en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Kennispunt, leidt de sessie. Ook burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht is erbij op 27 mei. Bekijk hier alvast de informatie van het Kennispunt voor aspirant-burgemeesters.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse online trainingen aan. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

22 april - Online communicatie

22 april, 20 mei, 27 mei - Verkiezingsprogramma schrijven (wachtlijst op 22 april en 20 mei)

28 april - Spreken in het openbaar (wachtlijst)

19 mei - Scouting en werving van raadsleden

26 mei - Bestuurstraining

1 juni - Permanente campagne

7 juni - Leiderschap voor vrouwen

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin