logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Nieuw bij het Kennispunt: Kandidaat Raadsleden Academie

Dit najaar start het Kennispunt de Kandidaat Raadsleden Academie: een training waar kandidaat-raadsleden zich voorbereiden op de campagne en het raadswerk én collega’s uit de regio ontmoeten. Lees er meer over in deze nieuwsbrief! Verder onder andere: een interview over de Training Strategie Verkiezingscampagne, een module en een webinar over integriteit en weerbaarheid, een terugblik op de masterclass ‘op weg naar de verkiezingen’ voor wethouders, en de trainingsagenda.

Interview: 'Richt je op kiezers die twijfelen'

Afbeelding1
Om bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar een klinkend resultaat te behalen, moet u slim en effectief campagne voeren. De Training Strategie Verkiezingscampagne van het Kennispunt helpt uw partij daarbij op weg. In een interview tonen deelnemers Miranda Verdouw en Rick van den Brink en trainer Gon Boers zich enthousiast. ‘De training geeft praktische handvatten, maar je leert ook eerst bewust na te denken over wat je wilt bereiken met je campagne en hoe je dat het best kunt doen.’

Nieuws uit het bestuur: Wethouders op campagne

106e2d01-b117-4c78-9c77-b6a7fd1633cd
Hoe zet je je als wethouder in voor een succesvolle voorbereiding op de verkiezingen en op de campagne? Bestuurslid Anko Postma, zelf wethouder, vertelde daarover tijdens de masterclass 'Op weg naar de verkiezingen' die het Kennispunt op 23 april via de Wethoudersvereniging aanbood aan wethouders. Hij deelt in nieuws uit het bestuur een aantal tips en inzichten uit de masterclass. ‘Plan regelmatig overleg in met de lijsttrekker en de partijvoorzitter.’

Nieuwe module: Integriteit en weerbaarheid

integriteitenweerbaarheid+
Als lokale partij ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit en weerbaarheid van de kandidaat-raadsleden en -wethouders die je namens jouw partij aandraagt. Het is belangrijk dat zij integer zijn. Besteed daarom tijdens de werving en selectie van kandidaat-raadsleden en -wethouders al aandacht aan integriteit en weerbaarheid. De nieuwe module laat zien hoe u dat aanpakt.

Doe mee aan de oriëntatiesessies voor aspirant-wethouders

MJH_2094_1 (1)
In de maand juni organiseert het Kennispunt vier online oriëntatiesessies voor leden van lokale partijen die wethouder willen worden. U krijgt onder andere informatie over de competenties en vaardigheden die een wethouder nodig heeft, en u gaat in gesprek met ervaren wethouders.

Kandidaat Raadsleden Academie bereidt u voor op campagne en raadswerk

KRAWEBSITE
Nieuw bij het Kennispunt: de Kandidaat Raadsleden Academie. Wilt u zich goed voorbereiden op de campagneperiode en het raadswerk? Dan is de Academie iets voor u. Komend najaar organiseert het Kennispunt in elke provincie (gratis) trainingen op zaterdagen, van 10.00 – 16.00 uur. De training is bedoeld voor leden van lokale politieke partijen die zicht hebben op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst. U ontmoet kandidaat-raadsleden van lokale partijen uit de buurt, u leert wat het raadswerk inhoudt en u gaat aan de slag met de verkiezingscampagne.

27 mei en 16 september: Zoomsessie voor aspirant-burgemeesters

Burgemeester Marian Witte
Heeft u interesse in het burgemeesterschap? Ga dan tijdens de Zoomsessie voor aspirant-burgemeesters in gesprek met burgemeesters die partijloos zijn of hun wortels in lokale partijen hebben. Marian Witte, burgemeester van Geertruidenberg en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Kennispunt, leidt de sessie. Ook burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht is erbij op 27 mei. Bekijk hier alvast de informatie van het Kennispunt voor aspirant-burgemeesters.

29 juni Webinar Integriteit en Weerbaarheid

Willeke
Hoe zorg je er als lokale partij voor dat integriteit en weerbaarheid bespreekbaar zijn en dat je de risico’s herkent? Welke rol spelen netwerken daarbij? In dit webinar deelt Willeke Slingerland, lector Weerbare Democratie bij Saxion Hogeschool, haar kennis over integriteit en weerbaarheid. Zij presenteert ook de weerbaarheidsscan die in opdracht van de gemeente Eindhoven en het Netwerk Weerbaar Bestuur is gemaakt ter ondersteuning van politieke partijen.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse online trainingen aan. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

19 mei, 15 juni - Scouting en werving van raadsleden (wachtlijst op 19 mei)

20 mei, 27 mei - Verkiezingsprogramma schrijven (wachtlijst op 20 mei)

26 mei - Bestuurstraining

1 juni - Permanente campagne

7 juni - Leiderschap voor vrouwen

10 juni - Online communicatie

28 juni - Spreken in het openbaar

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin