logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Kennispunt organiseert oriëntatiesessies voor wethouders

Heeft u de interesse om wethouder te worden? Meld u dan aan voor een van de oriëntatiesessies die het Kennispunt deze maand organiseert. U leest er meer over in deze nieuwsbrief. Daarnaast onder andere een artikel over het actief werven van mensen met een beperking, een module over het schrijven van een verkiezingsprogramma en een nieuw dossier over landbouw. Lees vooral ook de informatie over de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. En bekijk in de trainingsagenda ons aanbod voor de komende tijd!

‘Nú aan de slag voor meer mensen met een beperking op je kandidatenlijst’

Berkelland Toegankelijk (004)
Hoe stimuleer je mensen met een beperking actief te worden in je partij of kandidaat-raadslid te worden? Tijdens een webinar van het ministerie van BZK over dit onderwerp kwamen veel tips voorbij. ‘Laat zien dat je openstaat voor iedereen en nodig mensen gericht uit’, zegt Rudi van de Esschert, raadslid namens Gemeentebelangen Berkelland en rolstoelgebruiker, in een artikel over dit onderwerp op de site van het Kennispunt.

Wethouder worden? Doe mee aan onze oriëntatiesessies!

MJH_2094_1 (1)
Op 8, 14, 23 en 24 juni organiseert het Kennispunt online oriëntatiesessies voor leden van lokale partijen die wethouder willen worden. U krijgt onder andere informatie over de competenties en vaardigheden die een wethouder nodig heeft, en u gaat in gesprek met ervaren wethouders. Zij vertellen over hun ervaring met het ambt, het traject dat zij hebben afgelegd hebben en de belangrijkste lessen die ze hebben geleerd.

Nieuwe module: Verkiezingsprogramma schrijven

Verkiezingsprogramma.DEF
Bent u zich met uw partij al aan het voorbereiden op het schrijven van een verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen? Maak dan gebruik van onze nieuwe module. Daarin staat stapsgewijs en met voorbeelden hoe u het maken van een verkiezingsprogramma kunt aanpakken.

Nieuw dossier: Landbouw

Dossier Landbouw | Lokale Politieke Partijen
De landbouw moet verduurzamen en speelt een belangrijke rol in de strijd om de schaarse ruimte in ons land. In het nieuwe dossier staat hoe gemeenten daar invloed op kunnen uitoefenen.

17 juni Kennissessie nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

business-meeting-5395567_1920
Vanaf 1 juli 2021 is de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) van kracht. De wet is bedoeld om het bestuur en toezicht van stichtingen en verenigingen te verbeteren. Wilt u weten wat deze wet betekent voor lokale politieke partijen? Meld u dan aan voor de online kennissessie hierover die het Kennispunt organiseert op 17 juni. Jan de Koning, penningmeester van het Kennispunt en raadslid in Gouda, geeft uitleg over de wet en zal vragen beantwoorden. In dit nieuwsbericht leest u meer over de WBTR.

29 juni Webinar Integriteit en Weerbaarheid

Willeke
Hoe zorg je er als lokale partij voor dat integriteit en weerbaarheid bespreekbaar zijn en dat je de risico’s herkent? Welke rol spelen netwerken daarbij? In dit webinar deelt Willeke Slingerland, lector Weerbare Democratie bij Saxion Hogeschool, haar kennis over integriteit en weerbaarheid. Zij presenteert ook de weerbaarheidsscan die in opdracht van de gemeente Eindhoven en het Netwerk Weerbaar Bestuur is gemaakt ter ondersteuning van politieke partijen.

Kandidaat Raadsleden Academie bereidt u voor op campagne en raadswerk

KRAWEBSITE
Nieuw bij het Kennispunt: de Kandidaat Raadsleden Academie. Wilt u zich goed voorbereiden op de campagneperiode en het raadswerk? Dan is de Academie iets voor u. Komend najaar organiseert het Kennispunt in elke provincie (gratis) trainingen op zaterdagen, van 10.00 – 16.00 uur. De training is bedoeld voor leden van lokale politieke partijen die zicht hebben op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst. U ontmoet kandidaat-raadsleden van lokale partijen uit de buurt, u leert wat het raadswerk inhoudt en u gaat aan de slag met de verkiezingscampagne.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse online trainingen aan. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

7 juni - Leiderschap voor vrouwen

10 juni - Online communicatie

15 juni - Scouting en werving van raadsleden

28 juni - Spreken in het openbaar

30 juni - Verkiezingsprogramma schrijven

16 september - Online sessie aspirant-burgemeester

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin