logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Landelijke verkiezingsprogramma’s over de lokale democratie

Volgende week kiezen we een nieuwe Tweede Kamer. Welke gevolgen zal de uitslag hebben voor de lokale democratie en de positie van lokale politieke partijen? Het Kennispunt zette op een rij wat landelijke partijen daarover in hun verkiezingsprogramma schrijven. U leest het in deze nieuwsbrief. En verder: nieuws van het bestuur, een dossier over cultuur, de webinars van de komende tijd en de trainingsagenda.

Van preferendum tot DoeMee-app: dit stellen landelijke partijen voor

Van preferendum tot DoeMee-app: dit zeggen landelijke verkiezingsprogramma’s over de lokale democratie
Landelijke partijen doen in hun verkiezingsprogramma’s allerlei voorstellen om de lokale democratie te versterken, inwoners te betrekken of het kiesstelsel te veranderen. Het Kennispunt doorzocht de programma’s van tien partijen – een mix van oud en nieuw, klein en groot – en zette hun plannen voor de lokale democratie in een artikel op een rij. Conclusie: er valt echt wat te kiezen volgende week!

Nieuws van het bestuur

Hendrik Westerbeek 1-1
Bestuurslid Hendrik Westerbeek recenseert dit keer het boek ‘Opstand in de polder, op weg naar een nieuwe democratie’ van Bert Blase, waarnemend burgemeester van Heerhugowaard. Een interessant en moedig geschreven boek, vindt Hendrik, maar ook een ‘quick scan’ die nog om verdieping en verdere uitwerking vraagt.

Nieuw dossier: Cultuur

Cultuur - Kennispunt Lokale politieke partijen
Theater, museum, bibliotheek of muziekschool: kunst en cultuur maken van je gemeente een aantrekkelijke woonplaats. Wat is de rol van de raad bij het bepalen van een cultuurbeleid? Waarvoor is de gemeente wettelijk verantwoordelijk? Dat staat in het nieuwe dossier over Cultuur op de site van het Kennispunt.

Gezocht: partijen die niet mee (mochten) doen met coalitie(onderhandelingen)

Webinar
Uw partij werd een van de grootste na de verkiezingen en toch deed u niet mee aan de coalitie(onderhandelingen). U hebt het gevoel dat u daarvan buitengesloten werd of dat u anders werd behandeld dan andere partijen. Herkent u die situatie? Dan zijn wij geïnteresseerd in uw ervaringen. Het Kennispunt en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) hebben Julien van Ostaaijen, wetenschapper aan Avans Hogeschool en Tilburg University, en zijn collega’s gevraagd hier onderzoek naar te doen. Tijdens een eerste verkennende Zoom-sessie op 24 maart willen we ervaringen delen en horen welke redenen volgens u aan dit ‘niet-meedoen’ ten grondslag lagen.

Webinar 7 april: De ideologische positionering van lokale partijen

Webinar online overleg
Lokale partijen zijn de grootste ‘politieke familie’ van Nederland. Maar vormen ze ook echt een familie? Simon Otjes van de Universiteit Leiden onderzocht de ideologie van lokale partijen. Zijn er overeenkomsten tussen de partijen en zo ja welke? In het webinar deelt Otjes de resultaten van zijn onderzoek en gaat hij in gesprek met deelnemers.

Agenda trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse online trainingen en kennisuitwisselingen aan. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, stuur dan een mail naar info@lokalepolitiekepartijen.nl.

16 maart, 20 april - Permanente campagne

18 maart, 19 mei - Scouting en werving van raadsleden

31 maart, 22 april, 20 mei - Verkiezingsprogramma schrijven

6 en 28 april - Spreken in het openbaar

15 april - Online kennisuitwisseling: hoe werf je een wethouder (van buiten)?

22 april - Online communicatietraining

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin