logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together
Zin in de zomer? Hard gewerkt en nu tijd voor vakantie, werkbezoeken en plannen maken voor daarna? In deze nieuwsbrief een wegwijzer voor de Omgevingswet, want die komt dichterbij en dan is het goed te weten hoe je op de hoogte blijft en de laatste informatie ontvangt. En nieuwe data en locaties voor de training Op weg naar de verkiezingen. Raadslid Anita van Ginkel (Hart voor Katwijk) vertelt meer over de VNG bijeenkomst voor en met lokale politieke partijen en over de inzet van Jan van Zanen (voorzitter VNG) voor een gelijk speelveld voor lokale partijen.

Nieuw op de website: dossier Omgevingswet

Omgevingswet
Het Kennispunt krijgt veel vragen over de invoering van de Omgevingswet. Wat moet je als raadslid nu doen, hoe controleer je het college of ze goed op stoom zijn? In dit dossier zetten we uiteen wat de planning is en bieden we een wegwijzer naar informatieve video’s, voorbeelden en instrumenten om de omgevingswet te doorgronden.

Nieuwe veelgestelde vraag: Royement lid

Wegens een conflict of een incident moet je soms als bestuur het besluit nemen om een lid te royeren. Waar moet je aan denken en wat moet je vastgelegd hebben in het huishoudelijk reglement of in de statuten?

Op weg naar de verkiezingen

Begin het politieke seizoen in september met een training ‘Op weg naar de verkiezingen’, waarin je de voorbereidingen bespreekt om in 2022 een goede kandidatenlijst, programma en campagne te hebben. O.a. in Zwolle op 6 september (14-17 uur) en in Nijkerk (nieuw) op 7 oktober (19 – 21.30 uur).

VNG zet zich in voor positie lokale partijen

Op 2 juli organiseerde de VNG en de scoutingscommissie lokale partijen van de VNG een middag over en met lokale politieke partijen. Over hun positie binnen de VNG maar ook over het ongelijke speelveld als je de situatie van lokale partijen vergelijkt met landelijke partijen. Anita van Ginkel, raadslid van Hart Voor Katwijk, was erbij en doet verslag.
Anita van Ginkel
De meeste indruk maakte de uitspraak van Jan van Zanen voorzitter van het VNG bestuur. Hij stelde klip en klaar dat lokale partijen dezelfde slagkracht moeten hebben als landelijke partijen. Ook financieel. En daar legt hij meteen de vinger op de zere plek, want terwijl landelijke partijen ruim 16 miljoen euro subsidie ontvangen, komen lokale partijen niet in aanmerking voor subsidie omdat ze niet voldoen aan de criteria. Van Zanen, met een achtergrond in de lokale politiek, kondigde aan dat een expertiseteam van de VNG zich hierover gaat buigen. De ruim 70 aanwezige lokale partijen die zich hadden verzameld in het gemeentehuis van Lansingerland knikten instemmend, met de voorwaarde dat zij betrokken worden bij het expertiseteam.

Borrel

Bij de borrel werden de contacten met andere lokale partijen aangehaald of nieuw gemaakt. Zo kwamen een aantal onderwerpen aan de orde die in meerdere gemeenten spelen en waar je soms, zonder landelijke partij expertise, tegen aanloopt. Door te wijzen op het Kennispunt Lokale Politieke Partijen “hoe handig het is om elkaar digitaal ook te vinden” werden de aanwezigen enthousiast gemaakt om actief te worden op o.a. het forum op de website.
Prodemos VNG

Vervolg

De VNG is nu aan zet om de positie van lokale partijen te verbeteren en samen met BZK ook te komen tot een evenredige verdeling van de financiering van politieke partijen.

Volg ons op Twitter

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Twitter, dan bent u altijd up-to-date!
twitter