logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Meld u aan voor de Kandidaat Raadsleden Academie

In het noorden zijn de schoolvakanties al begonnen, het midden en zuiden van het land volgen binnenkort. We hopen dat u tijdens de zomer uitrust van het afgelopen jaar en u kunt opladen voor wat komt. Vanaf het najaar staat alles steeds meer in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Bent u kandidaat-raadslid en wilt u zich goed voorbereiden? Geeft u zich dan op voor de Kandidaat Raadsleden Academie die het Kennispunt in het najaar in het hele land organiseert. In deze zomereditie van de nieuwsbrief leest u er meer over. Kijk ook vast naar onze trainingsagenda en naar de activiteiten die de Gelderland Academie en LSA bewoners in de zomer organiseren. We wensen u een prettige vakantie!

Nieuws uit het bestuur

09243d77-6fdb-4d18-b47e-df7b975fdd70
‘Mijn overtuiging is dat lokale partijen nog sterker worden in alle gemeenteraden van Nederland. Omdat we met zijn allen in de modder staan en ons stinkende best doen voor onze lokale gemeenschappen.’ Aldus bestuurslid Gerben Stormbroek in ‘Nieuws uit het bestuur’. Het Kennispunt kan een belangrijke rol spelen in het delen van kennis en het opbouwen van een netwerk, zegt hij.

Kandidaat Raadsleden Academie bereidt u voor op campagne en raadswerk

KRAWEBSITE
Wilt u zich goed voorbereiden op de campagneperiode en het raadswerk? Dan is de Kandidaat Raadsleden Academie iets voor u. Komend najaar organiseert het Kennispunt in elke provincie (gratis) trainingen op zaterdagen, van 10.00 – 16.00 uur. De training is bedoeld voor leden van lokale politieke partijen die zicht hebben op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst. U ontmoet kandidaat-raadsleden van lokale partijen uit de regio, u leert wat het raadswerk inhoudt en u gaat aan de slag met de verkiezingscampagne.

Terugkijken: Webinar Integriteit en Weerbaarheid

Willeke
Tijdens een webinar van het Kennispunt deelde Willeke Slingerland, lector Weerbare Democratie bij Saxion Hogeschool, haar kennis over integriteit en weerbaarheid. Bovendien presenteerde zij de weerbaarheidscheck die in opdracht van de gemeente Eindhoven, het RIEC en het Netwerk Weerbaar Bestuur is gemaakt ter ondersteuning van politieke partijen. ‘Netwerkstructuren zijn vaak de oorzaak dat het misgaat op het gebied van integriteit’, zegt Slingerland.

Klankbordsessies over Kennispunt in 2022

MJH_2162_1
Deze zomer maken we plannen voor het Kennispunt in 2022. Die bespreken we graag met u tijdens klankbordsessies op 24 september (Rosmalen) en 8 oktober (Zwolle). Welke ondersteuning hebben lokale partijen nodig na de gemeenteraadsverkiezingen? Moet het Kennispunt ook aanbod ontwikkelen voor raadsleden en wethouders? Is er behoefte aan een bestuurdersnetwerk? Hoe kunnen we besturen van lokale partijen ondersteunen in hun verdere professionalisering? Heeft u interesse om hier met ons over mee te denken, meld u dan aan.

12 oktober Webinar Stemhulpen

Webinar
Stemhulpen zijn niet meer weg te denken bij gemeenteraadsverkiezingen. Miljoenen Nederlanders maken er gebruik van om hun voorkeur voor een politieke partij te bepalen. Welke stemhulpen zijn er en hoeveel invloed hebben ze? Hoe bereidt u zich er als lokale partij het beste op voor? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens dit webinar, waarbij we in gesprek gaan met drie makers van stemhulpen.

Raad voor 2022: Zomeracademies

Zomeracademie-logoRv2022-3
Met ‘Raad voor 2022’ helpt de Gelderland Academie, samen met het Kennispunt, politieke partijen bij de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. In augustus organiseert ‘Raad voor 2022’ twee zomeracademies voor leden van Gelderse lokale politieke partijen. Op 21 augustus is het onderwerp (sociale) media en op 28 augustus staat het voorbereiden van de verkiezingen centraal.

LSA: versterk de maatschappelijke democratie

Foto LSA (2)
Je bent gemeenteraadslid of actief bij een lokale partij. Je vertegenwoordigt dan de inwoners in jouw gemeente. Maar hoe kun je vanuit die rol ook de maatschappelijke democratie versterken? Met de verkiezingen in aantocht organiseert LSA bewoners deze zomer een aantal bijeenkomsten om te verkennen welke plannen jouw partij daarvoor kan presenteren. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld het overnemen van taken door inwoners (‘right to challenge’), het organiseren van een wijkaanpak of de energietransitie.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse online trainingen aan. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

16 september - Online sessie aspirant-burgemeester

30 september- Spreken in het openbaar

4 oktober - Snellezen

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin