logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Succesvol fuseren: Team Lokaal laat zien dat het kan

De zomervakanties naderen hun einde en activiteiten komen op gang. Bij het Kennispunt hebben we de eerste trainingen Strategie Verkiezingscampagne alweer gegeven. In de nieuwe gemeente Land van Cuijk vallen de verkiezingen vroeg dit jaar. Wordt Team Lokaal de grootste bij de herindelingsverkiezingen op 24 november? Deze partij ontstond recent uit een fusie van zeven lokale partijen. In de nieuwsbrief leest u hoe zij dat hebben aangepakt. Bekijk ook het nieuws uit het bestuur en het overzicht van webinars en trainingen. We ontmoeten u graag komend najaar bij een van onze activiteiten!

Samen sterk in Land van Cuijk

Logo Team Lokaal
Zeven gefuseerde lokale partijen doen in de nieuwe gemeente Land van Cuijk als één partij - Team Lokaal - mee aan de herindelingsverkiezingen in november. Ton Raemaekers en Piet van de Koolwijk vertellen in een interview hoe zij die fusie hebben georganiseerd. ‘Aandacht voor draagvlak en betrokkenheid vanuit alle partijen is vanaf het begin cruciaal’.

Nieuws uit het bestuur

David Schalken
In 2005 startte bestuurslid David Schalken-den Hartog samen met twee collega’s Beter Voor Dordt. Achteraf vindt hij het jammer dat hij toen de ondersteuning van het Kennispunt moest missen. Hij is trots op wat het Kennispunt nieuwe en bestaande lokale partijen nu kan bieden. Benieuwd waarop David zich het komende najaar verheugt? Lees erover in ‘nieuws uit het bestuur’.

Kandidaat Raadsleden Academie bereidt u voor op campagne en raadswerk

KRAWEBSITE
Wilt u zich goed voorbereiden op de campagneperiode en het raadswerk? Dan is de Kandidaat Raadsleden Academie iets voor u. Vanaf begin september organiseert het Kennispunt in elke provincie (gratis) trainingen op zaterdagen, van 10.00 – 16.00 uur. De training is bedoeld voor leden van lokale politieke partijen die zicht hebben op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst. U ontmoet kandidaat-raadsleden van lokale partijen uit de regio, u leert wat het raadswerk inhoudt en u gaat aan de slag met de verkiezingscampagne.

Klankbordsessies over Kennispunt in 2022

MJH_2162_1
Deze zomer maken we plannen voor het Kennispunt in 2022. Die bespreken we graag met u tijdens klankbordsessies op 24 september (Rosmalen) en 8 oktober (Zwolle). Welke ondersteuning hebben lokale partijen nodig na de gemeenteraadsverkiezingen? Moet het Kennispunt ook aanbod ontwikkelen voor raadsleden en wethouders? Is er behoefte aan een bestuurdersnetwerk? Hoe kunnen we besturen van lokale partijen ondersteunen in hun verdere professionalisering? Heeft u interesse om hier met ons over mee te denken, meld u dan aan.

12 oktober Webinar Stemhulpen

Webinar
Stemhulpen zijn niet meer weg te denken bij gemeenteraadsverkiezingen. Miljoenen Nederlanders maken er gebruik van om hun voorkeur voor een politieke partij te bepalen. Welke stemhulpen zijn er en hoeveel invloed hebben ze? Hoe bereidt u zich er als lokale partij het beste op voor? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens dit webinar, waarbij we in gesprek gaan met drie makers van stemhulpen.

27 oktober Webinar Regionale Energie Strategie

Webinar
Speciaal voor kandidaat-raadsleden organiseren we een webinar en kennisuitwisseling over de Regionale Energie Strategie (RES). Experts van het Nationaal Programma RES praten u bij over de taken en rollen van de gemeenteraad in de komende jaren. In het tweede deel gaat u in gesprek met lokale partijen die al ervaring hebben met bewonersparticipatie in de RES.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, online of op locatie. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

16 september - Online sessie aspirant-burgemeester

30 september (wachtlijst), 1 november - Spreken in het openbaar

4 oktober, Purmerend - Permanente campagne

4 oktober (wachtlijst), 10 (wachtlijst) en 15 november - Snellezen

13 oktober, Oirschot - Social media training

14 oktober, Zutphen - Onderhandelen

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin