logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Alles over het voorbereiden van uw kandidaat-raadsleden

In het hele land lopen lokale partijen zich warm voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het vaststellen van de kieslijst is daar een belangrijk onderdeel van. Hoe bereid je de kandidaten op de lijst zo goed mogelijk voor op het raadswerk? U leest daarover in deze nieuwsbrief, onder andere in het interview met Angelika Pelsink van Hart voor Hilversum en in de nieuwe module over dit onderwerp. Ook nieuw: een dossier over veiligheid. En verder onder andere: de trainingsagenda, nieuws uit het bestuur en informatie over de Kandidaat Wethouders Academie.

Interview: Raadswerk leer je door te doen

foto ang
Hart voor Hilversum bereidt kandidaat-raadsleden stapsgewijs voor op het werk in de gemeenteraad. Angelika Pelsink, voorzitter Hart voor Hilversum en lid van de Raad van Toezicht van het Kennispunt, licht in een interview de aanpak van haar partij toe. ‘Door mee te draaien met de fractie leer je hoe het politieke handwerk gaat en of dat je ligt.’

Nieuws uit het bestuur

Ricus Tiekstra (2)
Ricus Tiekstra, bestuurslid van het Kennispunt, is al ruim twintig jaar actief voor Groen Drimmelen. Bovendien is hij oud-griffier. Met die ervaring weet hij hoe belangrijk het is om als lokale partij professioneel te werken en daarbij gebruik te maken van de kennis van anderen, zoals de griffie in je gemeente.

Nieuwe module: Voorbereiden kandidaten voor de gemeenteraad

voorbereidenkandidaten
Als bestuur van een lokale partij zet u zich in om de kandidaat-raadsleden van uw partij zo goed mogelijk voor te bereiden op het raadslidmaatschap. De nieuwe module geeft handvatten voor hoe u dat kunt doen en van welk aanbod van derden u gebruik kunt maken.

30 oktober: Eerste Kandidaat Wethouders Academie

wethouder500x350
Heeft u interesse om wethouder te worden? Dan is de Kandidaat Wethouders Academie iets voor u. Tijdens de academie bereidt u zich voor op de eerste honderd dagen van het wethouderschap. U leert van ervaren wethouders en van elkaar. Er komen praktische vragen aan de orde. Bijvoorbeeld over hoe je een relatie opbouwt met contacten binnen en buiten het college en de raad. En over hoe je omgaat met ingewikkelde dossiers. Op 30 oktober is de eerste Kandidaat Wethouders Academie in Oosterhout. In november en december volgen nog academies in Zaandijk, Veenhuizen en Helmond.

Nieuw dossier: Veiligheid

Veiligheid | Lokale Politieke Partijen
Inwoners moeten zich veilig voelen in hun gemeente. De gemeenteraad stelt het veiligheidsbeleid van de gemeente vast en controleert de uitvoering. Wat daarbij komt kijken, staat in het nieuwe dossier op de site van het Kennispunt.

Kandidaat Raadsleden Academie goed gestart

KRAWEBSITE
De eerste twee Kandidaat Raadsleden Academies zitten erop. Tijdens drukbezochte en geanimeerde bijeenkomsten op de zaterdagen 4 (Oirschot) en 11 september (Berkel en Rodenrijs) gingen leden van lokale partijen met zicht op een verkiesbare plek aan de slag om zich voor te bereiden op het raadswerk. Tot eind november zijn er nog 14 Academies door het hele land. Interesse? Geef u snel op, want de belangstelling is groot!

Praat mee over het Kennispunt in 2022

MJH_2162_1
Het Kennispunt nodigt u uit om mee te denken over de plannen voor 2022. Welke ondersteuning hebben lokale partijen nodig na de gemeenteraadsverkiezingen? Moet het Kennispunt ook aanbod ontwikkelen voor raadsleden en wethouders? Is er behoefte aan een bestuurdersnetwerk? Hoe kunnen we besturen van lokale partijen ondersteunen in hun verdere professionalisering? Vragen waarover het bestuur graag uw mening hoort. Kom dus naar de klankbordsessies op 24 september (Rosmalen) en 8 oktober (Zwolle)!

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer veel trainingen aan, online of op locatie. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

30 september (wachtlijst), 1 november, 23 november (online)

Spreken in het openbaar

4 oktober (Purmerend)

Permanente campagne

4 oktober (wachtlijst), 10 (wachtlijst), 15 en 17 november (online)

Snellezen

12 oktober (online)

Webinar Stemhulpen

13 oktober (Oirschot)

Social media training

14 oktober (Zutphen)

Onderhandelen

19 oktober (Utrecht), 4 november (Eindhoven), 8 november (Heerhugowaard)

Campagnefilmpje maken

27 oktober (online)

Webinar Regionale Energie Strategie

Wetenschappelijk Bureau OSF publiceert boekjes over inhoudelijke onderwerpen

IMG_3332
Wilt u meer weten over de energietransitie, de Omgevingswet of het Basisinkomen? Het Wetenschappelijk Bureau van de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF) brengt een serie boekjes uit over deze en andere actuele inhoudelijke onderwerpen. Als vertegenwoordiger van een onafhankelijke lokale partij kunt u de boekjes gratis bestellen.

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin