logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Kennispunt start wethouderspoule

In deze laatste nieuwsbrief van het jaar kondigt het Kennispunt de start van een wethouderspoule aan. Potentiële wethouders kunnen zich daarvoor als kandidaat aanmelden en lokale partijen kunnen er gebruik van gaan maken. Daarnaast de start van een nieuwe serie: ‘Zoom’en met wetenschappers’. Lees ook het dossier over openbaar vervoer en de module over crisiscommunicatie. Nieuw in de agenda: een groot aantal trainingen, waarvan twee in januari speciaal voor waterschapspartijen. Het Kennispunt wenst u alvast prettige feestdagen en een goede start van 2022: een spannend en hopelijk succesvol jaar voor uw partij! De nieuwsbrief is er weer in de eerste week van het nieuwe jaar.

‘Rijk moet over de brug komen met geld lokale partij’

IMG_1525 (004)
Begin volgend jaar spreekt de Tweede Kamer over de Wet financiering politieke partijen. Het Kennispunt voert, samen met anderen, al geruime tijd actie om Tweede Kamerleden aan te sporen zich sterk te maken voor subsidie voor lokale partijen. Deze week stond in Trouw een opinieartikel daarover van Winnie Prins, voorzitter bestuur Kennispunt. In het AD bepleitten lokale raadsleden Hendrie van Assem (lid VNG-commissie Raadsleden en Griffiers) en Jan de Koning (bestuurslid Kennispunt) dat het Rijk over de brug komt met geld voor lokale partijen.

Interview: Wethouder van buiten kan uitkomst bieden

Lea Manders
Lea Manders, fractievoorzitter Arnhem Centraal, moest plotseling op zoek naar een kandidaat-wethouder. Ted van de Loo is partijloos wethouder in Hilvarenbeek. Zij delen als ‘vragende’ en als ‘aanbiedende’ partij hun ervaringen met een wethouder van buiten.

Aankondiging wethouderspoule

8D780C76-0398-42CC-94B8-5E65C02343CD
In het nieuwe jaar start het Kennispunt een wethouderspoule voor lokale partijen. Potentiële wethouders kunnen zich daarvoor aanmelden. Als u als lokale partij een wethouder zoekt en deze niet in uw eigen geleding kunt vinden, kunt u het Kennispunt benaderen voor advies en mogelijke kandidaten.

Nieuwe module: Crisisbeheersing en-communicatie

crisis (1) (1)
Vrijwel elke partij krijgt wel eens te maken met een conflict. Hoe voorkom je dat dat uitmondt in een crisis? En als dat toch gebeurt, hoe beheers je die crisis en communiceer je erover binnen en buiten je partij? Daarover gaat deze nieuwe module.

Nieuw dossier: Openbaar vervoer

Dossier openbaar vervoer
Welke rol heeft de gemeenteraad in het optimaliseren van het regionaal georganiseerde openbaar vervoer? Het nieuwe dossier verkent de mogelijkheden.

24 januari 2022: Zoom’en met wetenschapper Hans Vollaard

Zoomen met wetenschappers
Wat verwachten inwoners van raadsleden die hen in de gemeenteraad moeten vertegenwoordigen? Dat wordt onderzocht in het Lokaal Kiezersonderzoek van de Stichting Kiezersonderzoek Nederland. Een mooi moment om daar nu over na te denken. Dat kan op 24 januari 2022 tijdens een webinar van het Kennispunt in een nieuwe serie: ‘Zoom’en met wetenschappers’.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer veel trainingen aan, online of op locatie. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

11 december

Kandidaat Wethouders Academie (Helmond)

14 december, 20 januari

Campagnefilmpje maken (online)

10 januari, 27 januari

Spreken in het openbaar (online)

15 december (wachtlijst), 16 december

Snellezen (online)

22 december

Integriteit (online)

7 januari

Leiderschap voor vrouwen (Lelystad)

17 januari

Permanente campagne (online, voor waterschapspartijen)

25 januari

Scouting en werving van kandidaten (online, voor waterschapspartijen)

Terugkijken: Webinar Buitengesloten

Terugkijken webinar
Julien van Ostaaijen (Avans Hogeschool) presenteerde tijdens een webinar van het Kennispunt op 16 november zijn onderzoek ‘Buitengesloten’ over de vraag waarom de grootste lokale partij niet altijd in het college belandt en wat partijen daaraan kunnen doen.


Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin