logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Kom in actie voor een gelijk speelveld!

Eind oktober vergadert de Tweede Kamer over wijzigingen in de Wet financiering politieke partijen. Het Kennispunt roept samen met de VNG, Unie van Waterschappen en anderen de landelijke politieke partijen op een gelijk speelveld te creëren voor alle politieke partijen. U kunt die oproep ondersteunen, u leest daarover in deze nieuwsbrief. Hoe u als raadslid of wethouder integer kunt handelen, staat in de nieuwe module Integriteit en weerbaarheid. En verder: een nieuw dossier over gezondheid en diverse aankondigingen van activiteiten en trainingen.

Vijf vragen over de financiering van politieke partijen

plenaire_zaal_jpg
(Bron foto www.tweedekamer.nl)
Lokale politieke partijen krijgen geen subsidie. Dit in tegenstelling tot landelijke politieke partijen. Hoe komt dat? Waarom is het belangrijk dat lokale partijen ook subsidie krijgen? Wat kunt u doen om hier aandacht voor te vragen? In een nieuwsbericht op de website van het Kennispunt staat dit allemaal uitgelegd.

Nieuwe module: Integriteit en weerbaarheid

Integriteit en weerbaarheid
Het is belangrijk dat je in je werk als volksvertegenwoordiger of bestuurder integer handelt: eerlijk, oprecht en niet omkoopbaar. Zo draag je bij aan een weerbare democratie. De nieuwe module biedt daar handvatten voor. Hoe je als lokale partij bij de werving en selectie van kandidaat-raadsleden en -wethouders al aandacht besteedt aan integriteit en weerbaarheid, leest u hier.

30 oktober: Eerste Kandidaat Wethouders Academie

wethouder500x350
Heeft u interesse om wethouder te worden? Dan is de Kandidaat Wethouders Academie iets voor u. Tijdens de academie bereidt u zich voor op de eerste honderd dagen van het wethouderschap. U leert van ervaren wethouders en van elkaar. Er komen praktische vragen aan de orde. Bijvoorbeeld over hoe je een relatie opbouwt met contacten binnen en buiten het college en de raad. En over hoe je omgaat met ingewikkelde dossiers. Op 30 oktober is de eerste Kandidaat Wethouders Academie in Oosterhout. In november en december volgen nog academies in Zaandijk, Veenhuizen en Helmond.

Nieuw dossier: Gezondheid

Lokale gezondheid | Lokale politieke partijen
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om de gezondheid van inwoners te versterken en te beschermen. In het nieuwe dossier leest u welke taken daarbij horen en welke rol de gemeenteraad kan spelen.

Kandidaat Raadsleden Academie: nog 9 te gaan!

KRAWEBSITE
De Kandidaat Raadsleden Academies toeren op dit moment kriskras door het land. Het zijn telkens drukbezochte en geanimeerde bijeenkomsten, waar leden van lokale partijen met zicht op een verkiesbare plek zich enthousiast voorbereiden op het raadswerk. Tot eind november zijn er nog 9 Academies overal in het land. Interesse? Geef u snel op, want de belangstelling is groot!

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer veel trainingen aan, online of op locatie. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

12 oktober (online)

Webinar Stemhulpen

13 oktober (Oirschot)

Social media training

14 oktober (Zutphen)

Onderhandelen

19 oktober (Utrecht), 4 november (Eindhoven), 8 november (Heerhugowaard)

Campagnefilmpje maken

27 oktober (online)

Webinar Regionale Energie Strategie

1 november (online, wachtlijst), 3 november (Etten-Leur), 23 november (online)

Spreken in het openbaar

9 november (Alphen aan de Rijn)

Leiderschap voor vrouwen

10 november (online, wachtlijst), 15 november (online, wachtlijst) en 17 november (online)

Snellezen

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin