logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Hoe word je een goede coalitiepartner?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen wilt u met uw partij zoveel mogelijk zetels behalen, om uw plannen voor de gemeente te kunnen waarmaken. Toch is het niet vanzelfsprekend dat u dan in de coalitie komt, zelfs niet als uw partij de grootste wordt. Hoe komt dat en wat kun je daar als partij zelf aan doen? Julien van Ostaaijen van Avans Hogeschool onderzocht dit en geeft in een interview tips naar aanleiding van zijn bevindingen. Ook in deze nieuwsbrief: een module over stemhulpen en een dossier over de Wmo. En natuurlijk nieuws uit het bestuur en de trainingsagenda. Bekijk vooral ook het filmpje over het maken van een campagnevideo!

Interview: ‘Investeer in goede relaties met andere partijen’

2020 foto Julien JHS 1 - kopie (005)
Sommige lokale partijen zijn buitengesloten van coalitieonderhandelingen. Gebeurt dat vaker dan bij lokale afdelingen van landelijke partijen? En hoe komt dat dan? In zijn recente onderzoek ‘Buitengesloten’ zoekt Julien van Ostaaijen naar antwoorden op die vragen. Ruim voor de verkiezingen al investeren in relaties met andere politieke partijen blijkt essentieel te zijn. Julien van Ostaaijen presenteert zijn onderzoek tijdens een webinar van het Kennispunt op 16 november.

Nieuws uit het bestuur: wees alert op integriteit en weerbaarheid

between-provincie-noord-holland-logo
Bestuursleden Aimée van der Ham en Hendrik Westerbeek vertelden 30 burgemeesters in Noord-Holland hoe zij in hun lokale partij aandacht besteden aan integriteit en weerbaarheid bij de werving en selectie van kandidaat-raadsleden en -wethouders. In Nieuws uit het bestuur geven zij een impressie van de bijeenkomst.

Kandidaat Wethouders Academie: vanaf 30 oktober

wethouder500x350
Heeft u interesse om wethouder te worden? Dan is de Kandidaat Wethouders Academie iets voor u. Tijdens de academie bereidt u zich voor op de eerste honderd dagen van het wethouderschap. U leert van ervaren wethouders en van elkaar. Er komen praktische vragen aan de orde. Bijvoorbeeld over hoe je een relatie opbouwt met contacten binnen en buiten het college en de raad. En over hoe je omgaat met ingewikkelde dossiers. Op 30 oktober is de eerste Kandidaat Wethouders Academie in Oosterhout. In november en december volgen nog academies in Zaandijk, Veenhuizen en Helmond.

Hoe maakt u een campagnevideo?

IMG_4042
Op 19 oktober organiseerde het Kennispunt de eerste training Campagnevideo maken in Utrecht. De trainers van de #Clipjesfabriek maakten er meteen een mooie video van. Wilt u ook leren een campagnevideo te maken met uw telefoon? Meld u dan via het trainingsoverzicht hieronder aan voor de training in Eindhoven, Heerhugowaard of Groningen.

Nieuwe module: Stemhulpen

Stemhulpen | Lokale politieke partijen
Veel gemeenten kopen een stemhulp in om hun inwoners te informeren over de standpunten van politieke partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen. In de maanden voorafgaand aan de verkiezingen wordt de stemhulp gemaakt, meestal samen met politieke partijen. In de module leest u hoe u zich daarop voorbereidt.

Nieuw dossier: Wmo

WMO
Soms lukt het inwoners niet om op eigen kracht zelfstandig te functioneren. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dan dat zij de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. In het nieuwe dossier leest u welke taken de gemeente daarbij heeft.

Kandidaat Raadsleden Academie: nog 7 keer

KRAWEBSITE
Heeft u interesse in de Kandidaat Raadsleden Academie? Geef u dan snel op, want de belangstelling is groot. Tot eind november zijn er nog 7 Academies overal in het land. De Academies zijn bedoeld voor leden van lokale partijen met zicht op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer veel trainingen aan, online of op locatie. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich aanmelden. Wilt u met uw eigen partij aan de slag met het opstellen van een Strategie Verkiezingscampagne, meld u dan aan via het formulier op de website.

1 november (online, wachtlijst), 3 november (Etten-Leur), 23 november (online)

Spreken in het openbaar

4 november (Eindhoven), 8 november (Heerhugowaard), 18 november (Veendam)

Campagnefilmpje maken

9 november (Alphen aan de Rijn)

Leiderschap voor vrouwen

10,15, 17 november (online, wachtlijst), 15 december (online)

Snellezen

15 november (Hengelo)

Permanente campagne

16 november (online)

Webinar Buitengesloten - coalitieonderhandelingen

1 december (Valkenburg)

Bestuurstraining

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Volg ons op social media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin