logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Denk en praat mee met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Hoe oefen je als raadslid invloed uit op de RES en welke vraag moet je niet vergeten bij een functioneringsgesprek? U leest erover in deze nieuwsbrief van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen.

Discussieavond over lokale partijen en het Kennispunt


Tilburg University  portretten medewerkers Tilburg School of Governance
Op woensdagavond 30 oktober organiseert het Kennispunt een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van lokale en regionale politieke partijen met als doel kennis met elkaar te delen en te kijken hoe het Kennispunt u ook in de toekomst zo goed mogelijk kan ondersteunen.

We hebben Julien van Ostaaijen van de Universiteit Tilburg uitgenodigd om het omvangrijke onderzoek met ons te bespreken dat hij, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, uitvoerde naar lokale partijen tussen 2002 en 2019. Julien geeft een presentatie en gaat met ons in discussie.

Het Kennispunt verrichtte zelf ook een kleine verkenning naar het eigen functioneren. Afgelopen zomer verstuurden we een vragenlijst die 236 partijen hebben ingevuld. Onderzoeker Frank Wanders van de Universiteit van Amsterdam licht de resultaten toe. Na de toelichting gaan we in gesprek over het jaarplan 2020 van het Kennispunt en vragen we u mee te denken over het aanbod van het Kennispunt. Komt u ook naar de discussieavond? U bent van harte welkom!

Wanneer: 30 oktober van 19.00 tot 21.30 uur
Waar: Meetinghouse Dordrecht
Aanmelden: via e-mail naar info@lokalepolitiekepartijen.nl o.v.v. 30 oktober

Nieuw dossier over RES

Regionale Energie strategie
Het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 heeft ook gevolgen voor u als raadslid van een lokale partij. Dertig regio’s in ons hele land moeten immers een regionale energiestrategie (RES) gaan opstellen. Wat is de RES precies en hoe kunt u daar als raadslid invloed op uitoefenen? Op dat soort vragen heeft u antwoord na het lezen van het nieuwe dossier over de RES op onze website.

Training ‘Op weg naar de verkiezingen’

In 2019 organiseren we een serie trainingen ‘Op weg naar de verkiezingen’. Welke mogelijkheden zijn er om nu al te beginnen met het scouten, werven en voorbereiden van kandidaten? Hoe bereid je het verkiezingsprogramma voor? Heeft de partij voldoende bestuursleden die deze taken op zich nemen?

De trainingen worden georganiseerd op verschillende locaties, in samenwerking met lokale partijen. We beginnen om 19.00 uur en eindigen rond 21.30 uur (tenzij anders aangegeven). De eerstvolgende trainingen zijn in:
  • Houten op 17 oktober
  • Schagen op 29 oktober (wachtlijst)
  • Sittard op 2 november
  • Groningen op 7 november
  • Gouda op 21 november
  • Katwijk op 27 november.
Voor trainingen met een wachtlijst kunt u zich nog steeds aanmelden, bij afvallers schuift u een plek omhoog. Deelname aan de training is gratis.

Aanmelden: via e-mail naar rianneke.mees@lokalepolitiekepartijen.nl.

Bijeenkomst wethouders lokale politieke partijen

Bijeenkomst wethouders lokale politieke partijen
Op initiatief van wethouder Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) is er sinds kort een netwerk voor wethouders van lokale partijen. Het netwerk organiseert, samen met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen, op vrijdag 15 november van 10.00 tot 12.00 uur een bijeenkomst in Zwolle, speciaal voor wethouders van lokale partijen.

We bespreken onder andere de samenwerking tussen wethouder, fractie en bestuur. Met de uitkomsten van de bespreking maakt het Kennispunt een online module met tips en handvatten die lokale partijen kunnen gebruiken.

Tips voor functioneringsgesprekken

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat
Functioneringsgesprekken zijn bedoeld om raadsleden te ondersteunen in hun werkwijze, professionalisering en functioneren. Maar hoe pak je dat aan en wie voert zo’n gesprek? Wat zijn de onderwerpen van gesprek en waar moet u op letten? U leest het in onze nieuwe online module ‘Functioneringsgesprekken’.

Volg ons op Twitter

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Twitter, dan bent u altijd up-to-date!
twitter