logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Kleur het VNG-bestuur lokaal!

Als lokale partij zet u zich in voor de inwoners van uw eigen gemeente. Maar het kan ook nuttig en leerzaam zijn om samen met politici en bestuurders uit andere gemeenten lokale belangen te behartigen bij de Rijksoverheid. Dat kan als lid van de VNG-commissies. De VNG zoekt 226 nieuwe bestuurs- en commissieleden en wil ongeveer een derde daarvan invullen met vertegenwoordigers uit lokale partijen. Een scoutingscommissie zet zich daarvoor in. Aimée van der Ham, lid van de commissie en van de Raad van Toezicht van het Kennispunt, vertelt in deze nieuwsbrief waarom het belangrijk is om het VNG-bestuur ‘lokaal te kleuren’. Bekijk ook het filmpje van Dorpsvisie Oirschot over de debattraining, lees de nieuwe module over de voorzitter van de partij en geef u op voor een van onze trainingen!

'Deel je kennis en bouw zelf een netwerk op'

Aimee van der Ham
Tot 1 juli kunt u, als raadslid of wethouder van een lokale partij, hier solliciteren naar een functie in het bestuur, een commissie of college van de VNG. Als u daar interesse in en tijd voor heeft, moet u dat vooral doen, bepleit Aimée van der Ham, lid van de scoutingscommissie van de VNG, in een interview. ‘Je deelt je kennis vanuit het lokale en bouwt zelf op landelijk niveau een netwerk op.’ Meer weten? Geef u dan hier op voor de informatiesessie die het Kennispunt op 14 juni organiseert over de VNG-vacatures.


Dorpsvisie Oirschot: debattraining is een aanrader

Schermafbeelding 2022-05-25 om 09.23.09
Tijdens de debattraining van het Kennispunt gaat u met uw eigen fractie, eventueel aangevuld met (bestuurs)leden en vrijwilligers, aan de slag met debatteren. U leert een betoog op te bouwen, tegenargumenten te weerleggen en u oefent in kleine groepjes. De fractie van lokale partij Dorpsvisie Oirschot volgde de training. Hun ervaringen zijn vastgelegd in een filmpje. ‘Ik raad de training zeker aan’, zegt een van de deelnemers na afloop. ‘Je krijgt handvatten waarmee je het debat beter onder de knie krijgt, zeker als nieuwkomer.’

Meld u aan voor intervisie met collega-raadsleden uit uw regio

MJH_2152_1
Het Kennispunt organiseert intervisiebijeenkomsten voor raadsleden van lokale partijen. Tijdens vier bijeenkomsten deelt u in een veilige, niet-beoordelende omgeving de problemen, uitdagingen en successen uit uw werk met collega-raadsleden. Dat gebeurt onder professionele begeleiding. De eerste bijeenkomst wordt gepland zodra er acht deelnemers in een regio zijn.

Nieuwe module: Voorzitter politieke partij

voorzitter
Als voorzitter ben je er, samen met de andere bestuursleden, verantwoordelijk voor dat de partij als organisatie goed functioneert. Daar komt aardig wat bij kijken. In de nieuwe module leest u wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van de voorzitter en hoe je het voorzitterschap aanpakt.

Wethouderspool

Het Kennispunt heeft een pool met potentiële wethouders. Zoekt u een wethouder, maar heeft uw partij zelf geen geschikte kandidaat voorhanden? Neem dan contact op met de wethouderspool om te kijken of er een ‘match’ te vinden is. Heeft u ervaring als wethouder en zou u deel willen uitmaken van onze pool? Meld u dan via onderstaande link aan om de pool te versterken.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, online of op locatie. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich direct aanmelden.

30 mei, 29 juni (online)

Snellezen

9 juni (Goirle), 28 juni (Raalte), 30 juni (Gouda)

Ledenwerving

20 juni (Wieringerwerf)

Permanente campagne

22 juni (online)

Nieuwsbrief maken

5 juli (Amersfoort)

Vloggen voor politici en politieke partijen

19 september (online)

Integriteit in de politiek

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wilt u de nieuwsbrief van het Kennispunt niet ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin