logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Ervaring uitwisselen met collega-raadsleden uit de regio

In steeds meer gemeenten gaan nieuwe colleges aan de slag en komen gemeenteraden op stoom. Als (nieuw) gemeenteraadslid bent u vast al tegen de eerste dilemma’s en complexe situaties aangelopen. Wat is dan de juiste aanpak? Intervisie kan helderheid geven en helpen om een situatie met een frisse blik te bekijken. Het Kennispunt organiseert intervisiebijeenkomsten voor raadsleden van lokale partijen. U gaat dan ervaringen uitwisselen met collega-raadsleden onder leiding van een deskundige gespreksleider. Interesse? Geef u op via de link in deze nieuwsbrief. En bekijk dan ook meteen de nieuwe module over de secretaris van de partij, en het dossier over de circulaire economie!

Nieuwe module: Secretaris

Secretaris Politieke Partij
Als secretaris vervul je een spilfunctie in je politieke partij. Je bent er, samen met de voorzitter en de andere bestuursleden, verantwoordelijk voor dat de partij als organisatie goed functioneert. Wat komt daar bij kijken? En hoe pak je het secretariaat aan? Dat leest u in de nieuwe module in een serie over het dagelijks bestuur van de partij. Hier leest u over de voorzitter. Volgende keer de penningmeester!

Intervisie: soms confronterend, altijd leerzaam

MJH_2152_1
Tijdens vier intervisiebijeenkomsten, georganiseerd door het Kennispunt, deelt u in een veilige, niet-beoordelende omgeving de problemen, uitdagingen en successen uit uw werk met collega-raadsleden uit uw regio. U versterkt uw professionaliteit en leert op een andere manier naar uzelf en uw raadswerk te kijken. Dat is soms confronterend, maar altijd leerzaam! We werken met groepen van hooguit acht gemeenteraadsleden, die actief zijn bij een lokale partij in een andere gemeente dan de uwe.

Nieuw dossier: Circulaire economie

Circulaire economie
Nederland wil in 2050 grondstoffen steeds opnieuw gebruiken en geen afval meer produceren. Oftewel: ‘circulair’ werken. Gemeenten dragen hieraan bij door duurzaam in te kopen en afval te scheiden. In het nieuwe dossier staat hoe je dat als gemeente kunt aanpakken.

Update dossiers: Aardgasvrije wijken, Jeugdhulp en Inburgering

Het Kennispunt heeft een groot aantal dossiers op de website staan, met informatie over inhoudelijke onderwerpen die in veel gemeenten spelen. De kracht van de dossiers is dat ze actueel zijn. Daarom checken we regelmatig of de informatie nog up-to-date is. Recent zijn de dossiers over Aardgasvrije Wijken, Jeugdhulp en Inburgering geactualiseerd.

Heeft u zich al aangemeld voor de VNG-vacatures?

2
De VNG heeft 226 vacatures opengesteld voor het VNG-bestuur en verschillende commissies. De VNG streeft naar een evenredige vertegenwoordiging van alle politieke partijen in het bestuur en de commissies. De scoutingscommissie zoekt dus zo’n 80 kandidaten uit lokale partijen. Heeft u, als politiek ambtsdrager van een lokale partij, interesse in zo’n functie? Dan is uw sollicitatie bij de VNG van harte welkom! Aanmelden kan nog tot 1 juli.

Wethouderspool

Het Kennispunt heeft een pool met potentiële wethouders. Zoekt u een wethouder, maar heeft uw partij zelf geen geschikte kandidaat voorhanden? Neem dan contact op met de wethouderspool om te kijken of er een ‘match’ te vinden is. Heeft u ervaring als wethouder en zou u deel willen uitmaken van onze pool? Meld u dan via onderstaande link aan om de pool te versterken.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, online of op locatie. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich direct aanmelden.

20 juni (Wieringerwerf)

Permanente campagne

22 juni (online)

Nieuwsbrief maken

28 juni (Raalte), 30 juni (Gouda)

Ledenwerving

29 juni (online)

Snellezen

5 juli (Amersfoort)

Vloggen voor politici en politieke partijen

19 september (online)

Integriteit in de politiek

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wilt u de nieuwsbrief van het Kennispunt niet ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin