logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Praat mee over de nieuwe Wet op de Politieke Partijen

Het kabinet maakt een nieuwe Wet op de Politieke Partijen. Daarin wordt de subsidie voor lokale partijen geregeld en worden afspraken gemaakt over transparantie van inkomsten van lokale partijen. U kunt daarover meedenken en -praten tijdens klankbordgroepen die het Kennispunt organiseert. U leest erover in deze nieuwsbrief. Maak ook kennis met Hanneke Willemstein, de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. En verder: nieuws over de Regiodagen Lokale Partijen die het Kennispunt gaat organiseren, een module over de penningmeester, een dossier over de VN-duurzaamheidsdoelen, én u kunt u nog aanmelden voor intervisie.

Dit is de laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. We zijn terug op 24 augustus. We wensen u een mooie zomer en we zien u graag daarna weer bij een van onze trainingen of activiteiten!

Interview: Hanneke Willemstein, eerste ‘lokale’ voorzitter raadsledenvereniging

hanneke_willemstein_1
Ze is vrouw, jonger dan 50 én afkomstig uit lokale partij GBSV Chaam. Daarmee versterkt Hanneke Willemstein, als kersverse voorzitter, de diversiteit van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. ‘Daar wil ik me juist ook voor inzetten’, zegt zij in een interview met het Kennispunt. ‘Raadsleden hoeven niet allemaal op elkaar te lijken.’

Uitnodiging: Klankbordgroep Wet op de Politieke Partijen

Oriëntatiesessie aspirant-wethouders
Eind 2022 gaat de Wet op de Politieke Partijen, die het kabinet op dit moment voorbereidt, in consultatie. Dat betekent dat iedereen suggesties kan doen voor verbetering van de wet. Daarom organiseert het Kennispunt twee klankbordgroepen, waarin we met u in gesprek gaan over de uitgangspunten van de Wet, de regeling zelf en de uitvoering. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal als toehoorder aanwezig zijn. De klankbordgroepen worden georganiseerd op 16 en 30 september. U bent van harte welkom om mee te doen.

Komt u naar de Regiodagen Lokale Partijen?

regiodag2
Vanaf 17 september organiseert het Kennispunt in alle provincies een Regiodag voor Lokale Partijen. Tijdens de Regiodag volgt u workshops over het professionaliseren van uw partij en politieke werk en gaat u aan de slag met communicatie en permanente campagne. U werkt samen en wisselt kennis en ervaring uit met andere lokale partijen in de regio. Goed voor uw netwerk!

Data intervisie bekend: aanmelden kan nog

MJH_2152_1
Komend najaar organiseert het Kennispunt intervisiebijeenkomsten. U deelt dan in een
veilige, niet-beoordelende omgeving de problemen, uitdagingen en successen uit uw werk met collega-raadsleden uit uw regio. De eerste bijeenkomsten zijn intussen gepland. Interesse? In verschillende regio’s kunt u zich nog aanmelden via de link hieronder. Daar vindt u ook informatie over data en locaties.

Nieuwe module: Penningmeester

penningmeester
Als penningmeester van uw partij bent u ervoor verantwoordelijk dat de financiën van de partij op orde zijn en blijven. Wat komt daarbij kijken? Wat zijn dan je taken? Dat leest u in de nieuwe module in een serie over het dagelijks bestuur van de partij. Eerder publiceerden we al modules over de voorzitter en de secretaris.


Nieuw dossier: Duurzaamheidsdoelen VN (SDG's)

SDGs-opiniestuk
De Verenigde Naties hebben duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals) vastgesteld. Alle lidstaten, waaronder Nederland, hebben deze doelen ondertekend. In het nieuwe dossier leest u hoe u de SDG’s in uw eigen gemeente in de praktijk kunt brengen.

24 september: Train-de-trainers Permanente Campagne

Op weg naar de verkiezingen
Heeft u ervaring met campagne voeren en communicatie? Bent u actief bij een lokale partij en wilt u uw kennis overdragen aan andere lokale partijen? Dan zijn we op zoek naar u. Het Kennispunt zoekt mensen die opgeleid willen worden als trainer Permanente Campagne en trainingen willen geven aan lokale partijen. We bieden een train-de-trainers op 24 september (Soest), stellen trainingsmateriaal beschikbaar en betalen een vergoeding wanneer u de training gaat geven.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, online of op locatie. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich direct aanmelden.

19 september (online)

Integriteit in de politiek

21 september (online)

Spreken in het openbaar

28 september (online)

Snellezen

4 oktober (Rosmalen)

Nieuwsbrief maken

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wilt u de nieuwsbrief van het Kennispunt niet ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet