logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Over jongeren, de Wet op de Politieke Partijen en meer

Hopelijk heeft u een mooie zomer gehad en weer zin om aan de slag te gaan met uw lokale partij. Het Kennispunt heeft allerlei activiteiten voor het najaar voorbereid. Zo nodigen we u van harte uit voor de klankbordgroepen over de Wet op de Politieke Partijen op 16 en 30 september. En komt u ook naar de Regiodagen die we in alle provincies organiseren? Daarnaast in de nieuwsbrief aandacht voor jongeren. Lokale partijen met veel jonge leden blijken succesvol. Maar hoe betrek je jongeren bij je partij? Lees de tips in het artikel en de nieuwe module over werven van jongeren!

Artikel: zo interesseer je jongeren voor je partij

Inge van Beers
Een post op Facebook met een kek plaatje erbij is niet voldoende om jongeren te interesseren voor uw partij. Wilt u jongeren betrekken? Benader hen dan gericht, het liefst via een andere jongere. Dat is een van de praktische tips in een nieuw artikel op de site van het Kennispunt over jongeren in de politiek. Daarin komen echte kenners aan het woord: partijen die succesvol jongeren aan zich weten te binden.

Nieuwe module: Werven van jongeren

Werven van jongeren | Kennispunt Lokale Politieke partijen
Lokale partijen met veel jongeren op de lijst doen het goed bij verkiezingen, net als jongerenpartijen. De nieuwe module Werven van jongeren bevat een stappenplan om jongeren actief te krijgen – en te houden – binnen uw partij. De module is gemaakt in samenwerking met lokale partijen die succesvol jongeren aan zich weten te binden.


Uitnodiging: Klankbordgroep Wet op de Politieke Partijen

Oriëntatiesessie aspirant-wethouders
Eind 2022 gaat de Wet op de Politieke Partijen, die het kabinet op dit moment voorbereidt, in consultatie. Dat betekent dat iedereen suggesties kan doen voor verbetering van de wet. Het Kennispunt organiseert twee klankbordgroepen, waarin we met u in gesprek gaan over de uitgangspunten van de Wet, de regeling zelf en de uitvoering. De klankbordgroepen worden georganiseerd op 16 (Apeldoorn) en 30 september (Rosmalen). U bent van harte welkom om mee te doen.

Actueel overzicht lokale, provinciale en waterschapspartijen

Benieuwd naar welke lokale partijen er in ons land zijn? Raadpleeg dan op de site van het Kennispunt het overzicht van alle lokale politieke partijen die op dit moment in de gemeenteraad zitten en daarnaast van alle provinciale en waterschapspartijen. Het Kennispunt heeft deze lijst afgelopen zomer geüpdatet naar aanleiding van de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Komt u naar de Regiodagen Lokale Partijen?

regiodag2
Vanaf 17 september organiseert het Kennispunt in alle provincies een Regiodag voor Lokale Partijen. Tijdens de Regiodag volgt u workshops over het professionaliseren van uw partij en politieke werk en gaat u aan de slag met communicatie en permanente campagne. U werkt samen en wisselt kennis en ervaring uit met andere lokale partijen in de regio. Goed voor uw netwerk!

Intervisie: aanmelden kan nog

MJH_2152_1
Dit najaar organiseert het Kennispunt intervisiebijeenkomsten. U deelt dan in een
veilige, niet-beoordelende omgeving de problemen, uitdagingen en successen uit uw werk met collega-raadsleden uit uw regio. De eerste bijeenkomsten zijn intussen gepland. Interesse? In verschillende regio’s kunt u zich nog aanmelden via de link hieronder. Daar vindt u ook informatie over data en locaties.

Update dossiers en module

Skills Masters Beurs Rotterdam
Het Kennispunt actualiseert regelmatig de inhoudelijke dossiers en de modules op de website. Deze zomer zijn onder andere de dossiers over schuldhulpverlening en de Participatiewet aangepast, evenals de module over leiderschap voor vrouwen.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan, online of op locatie. Hieronder vindt u een overzicht en kunt u zich direct aanmelden.

19 september (online)

Integriteit in de politiek

21 september (online)

Spreken in het openbaar

24 september (Soest)

Train-de-trainers Permanente Campagne

28 september (online)

Snellezen

4 oktober (Rosmalen)

Nieuwsbrief maken

11 oktober (Deventer)

Vloggen voor politici en politieke partijen

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wilt u de nieuwsbrief van het Kennispunt niet ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin