logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Zet ‘m op in de campagne!

U heeft nog vijf weken de tijd om de kiezer ervan te overtuigen om op uw partij te stemmen. Er staat veel op het spel: hoe meer zetels, hoe meer invloed u met uw partij heeft op de toekomst van uw gemeente. Diverse trainingen en modules van het Kennispunt kunnen u in de campagne ondersteunen. In deze nieuwsbrief kijken we ook al naar de periode ná de verkiezingen. Lees bijvoorbeeld de nieuwe module over het werken met een externe informateur. Of volg de informatiesessie over het raadsbrede akkoord. En hoe zorgt u dat de kiezers u straks als verkozen gemeenteraadslid optimaal waarderen? U leest erover in deze nieuwsbrief en op de site van het Kennispunt. Maar bovenal wensen we u veel succes en plezier in de campagne!

Nieuwe module: Informateur

Module Informateur | Kennispunt Lokale Politieke Partijen
Steeds meer gemeenten maken bij de collegeonderhandelingen gebruik van een (externe) informateur. Wat gaat die informateur doen, hoe organiseer je dat en hoe bereid je je daar als lokale partij op voor? Dat leest u allemaal in de nieuwe online module over de informateur.


Hans Vollaard: 'Nieuwgekozen raadslid moet flink aan de bak'

Hans Vollaard
Uit het Lokaal Kiezersonderzoek 2018 blijkt dat de waardering van kiezers voor hun gemeenteraadsleden nog ruimte voor verbetering biedt. Daarvoor moet je als nieuw gekozen raadslid flink aan de bak, aldus Hans Vollaard van de Universiteit Utrecht tijdens een webinar van het Kennispunt. Hoe? ‘Kies twee onderwerpen en graaf je daarin helemaal in.’

Nieuw dossier: Schoon oppervlaktewater

Dossier Schoon oppervlaktewater | Kennispunt Lokale Politieke Partijen
Het waterschap zorgt ervoor dat het water in de sloten, vaarten en rivieren in uw gemeente schoon is. Maar ook de gemeenteraad heeft daar invloed op. Het nieuwe dossier over schoon oppervlaktewater laat zien hoe gemeenten en waterschap samen kunnen zorgen voor water dat gezond is voor mensen, dieren en planten

7 maart: Informatiesessie Raadsbreed akkoord

Raadsbreed Akkoord
Gaat uw gemeenteraad na de verkiezingen aan de slag met een raadsbreed akkoord? Of wilt u daar meer over weten? Doe dan mee aan de informatiesessie die het Kennispunt hierover op 7 maart organiseert. Na een algemene inleiding gaat u in kleine groepen uiteen (breakoutsessies) en kunt u in gesprek met raadsleden en wethouders die de afgelopen vier jaar ervaring hebben opgedaan met raadsbreed werken.

2 april: Aan de slag als trainer debatteren?

Train-de-trainers Debatteren
Heeft u raadservaring, was of bent u actief bij een lokale partij en houdt u van debatteren? Het Kennispunt zoekt mensen die opgeleid willen worden als trainer debatteren en trainingen willen geven aan (nieuwe) raadsleden van lokale partijen. Interesse? Meld u dan aan voor de train-de-trainers Debatteren op 2 april. We verwachten dat u vanaf half april 2022 ten minste vijf keer beschikbaar bent op een zaterdagochtend of doordeweekse avond om de training te geven.

6 april: Webinar Politiek actief met een beperking

Webinar
Hoe maken we onze partijen aantrekkelijk voor mensen met een beperking om mee te doen? Hoe nemen we mogelijke belemmeringen weg? Daarover spreken we tijdens een webinar dat het Kennispunt samen met Zorgbelang Inclusief organiseert op 6 april. Doel is deelnemers te informeren over hoe je meer mensen met een beperking stimuleert om politiek actief te worden. Alle geïnteresseerden vanuit lokale politieke partijen zijn welkom.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer een groot aantal online trainingen aan. De belangstelling is groot, daarom zijn er voor veel trainingen wachtlijsten. Hieronder vindt u een overzicht van de trainingen zónder wachtlijst, waarvoor u zich dus direct kunt aanmelden.

10 februari

Campagnefilmpje maken

14 februari

Inspiratiesessie Online campagnevoeren

28 februari

Spreken in het openbaar

1 maart

Kandidaat-raadsleden: de eerste vergadering – je eerste betoog

14 en 30 maart

Snellezen

22 maart (voor waterschapspartijen), 5 april

Permanente campagne

28 maart

Integriteit in de politiek

11 april

Leiderschap voor vrouwen

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wilt u de nieuwsbrief van het Kennispunt niet ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin