logolokale
United colleagues standing in a huddle with their hands together

Mijlpaal: Tweede Kamer vraagt minister subsidie lokale partijen te regelen

Op 5 april nam de Tweede Kamer een motie aan die de minister oproept te gaan regelen dat lokale partijen vanaf 2024 subsidie krijgen, net als landelijke partijen. Een mijlpaal waar het Kennispunt, samen met de VNG, een aantal beroepsverenigingen en met steun van veel lokale partijen, intensief voor heeft gelobbyd. Lees in deze nieuwsbrief het interview hierover met een van de hoofdrolspelers in het debat: Tweede Kamerlid Renske Leijten. En verder: nieuwe trainingen, een dossier over digitale veiligheid, informatie over VNG-vacatures en een pamflet met inspiratie voor de paragraaf over burgerparticipatie in het collegeakkoord.

Interview Renske Leijten: ‘We zijn nu verder dan ooit’

RS34596_210201_SP_#02_Renske_Leijten-web (1)
Minister Bruins Slot van BZK moet nog dit jaar met een voorstel komen om decentrale politieke partijen vanaf 2024 te financieren. Dat is de kern van een motie van CDA-Kamerlid Inge van Dijk, die de Tweede Kamer afgelopen week bijna kamerbreed aannam. Het Kennispunt blikt terug op het debat met SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. ‘Wij blijven erbovenop zitten.’

Meld u aan voor intervisie met collega-raadsleden uit uw regio

_MJH8245 (1)
Het Kennispunt organiseert intervisiebijeenkomsten voor raadsleden van lokale partijen. Tijdens vier bijeenkomsten deelt u in een veilige, niet-beoordelende omgeving de problemen, uitdagingen en successen uit uw werk met collega-raadsleden. Dat gebeurt onder professionele begeleiding. De eerste bijeenkomst vindt plaats voor de zomer van 2022, de overige drie worden daarna in overleg gepland.

Debattraining

Debattraining | Training Kennispunt Lokale Politieke Partijen
In de debattraining gaat u met uw eigen partij aan de slag met debatteren. U leert bijvoorbeeld hoe u een betoog voorbereidt en opbouwt en tegenargumenten weerlegt, waarbij u ook oefent in kleine groepjes. U volgt de training met uw fractie, eventueel aangevuld met bestuursleden en leden/vrijwilligers. Het Kennispunt levert een trainer, u zoekt zelf een locatie.

Nieuw dossier: Digitale veiligheid

Digitale veiligheid | Kennispunt Lokale Politieke Partijen
Digitalisering biedt gemeenten kansen om hun dienstverlening – bijvoorbeeld online inspraakavonden - en bedrijfsvoering te verbeteren. Maar digitale mogelijkheden brengen ook risico’s met zich mee. Hoe maken gemeenten zichzelf en hun inwoners en bedrijven daartegen weerbaar? Daarover gaat dit nieuwe dossier.

10 mei Informatiesessie: Vacatures VNG-commissies

MJH_2152_1
De VNG stelt binnenkort een groot aantal vacatures open in bestuur, commissies en colleges. Heb je, als politiek ambtsdrager van een lokale partij, interesse in zo’n functie? Dan is je sollicitatie bij de VNG van harte welkom. Het Kennispunt organiseert op 10 mei een informatiesessie over de vacatures in de VNG-commissies, de sollicitatieprocedure en het werk van de scoutingscommissie.

Mee(r) doen met lokale democratie: handvat bij collegeakkoord

Pepertje
Druk aan de slag met het opstellen van een raads- of coalitieakkoord? Maak dan gebruik van het pamflet ‘Mee(r)’ doen met de lokale democratie’ van VNG-project Thorbecke2024. Het pamflet biedt vernieuwende en praktische suggesties om de komende vier jaar in uw gemeente te werken aan een sterke lokale democratie, inclusief tekstsuggesties voor het collegeakkoord en tips voor de uitvoering.

Wethouderspool

Het Kennispunt heeft een pool met potentiële wethouders. Zoekt u een wethouder, maar heeft uw partij zelf geen geschikte kandidaat voorhanden? Neem dan contact op met de wethouderspool om te kijken of er een ‘match’ te vinden is. Heeft u ervaring als wethouder en zou u deel willen uitmaken van onze pool? Meld u dan via onderstaande link aan om de pool te versterken.

Trainingen

De komende tijd biedt het Kennispunt weer diverse trainingen aan. Voor sommige trainingen zijn er wachtlijsten. Hieronder vindt u een overzicht van de trainingen zónder wachtlijst, waarvoor u zich dus direct kunt aanmelden.

25 april

Ledenwerving (Wieringerwerf)

11 mei

Nieuwsbrief maken (online)

14 mei

Train de trainer Intervisiebegeleiding (Soest)

16 mei

Leiderschap voor vrouwen (online)

17 mei

Spreken in het openbaar (online)

18 mei

Snellezen (online)

23 mei

Integriteit in de politiek (online)

24 mei

Permanente campagne (online)

Stuur onze nieuwsbrief door

Stuurt u de nieuwsbrief van het Kennispunt door naar uw collega-raads- en bestuursleden? Zo bereikt onze informatie zoveel mogelijk vertegenwoordigers van lokale politieke partijen.

Wilt u de nieuwsbrief van het Kennispunt niet ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven.

Volg ons op sociale media

Bent u graag op de hoogte van al het nieuws rond lokale politieke partijen? Wilt u weten wat de actuele ontwikkelingen bij het Kennispunt zijn? Volg ons op Facebook, Twitter of LinkedIn, dan bent u altijd up-to-date!
twitter facebook linkedin