Cultuur
Waar gaat het over?
De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor een bibliotheekvoorziening en lokaal erfgoed. Daarnaast kan de gemeente zelf kiezen hoe zij bewoners op andere manieren met kunst en cultuur laat kennismaken, bijvoorbeeld met theater, tentoonstellingen en cultuureducatie.
Wettelijke bepalingen en verantwoordelijkheden
Volgens de Wet op het specifiek cultuurbeleid moet de minister of staatssecretaris van cultuur elke vier jaar een cultuurbeleid vaststellen. Dat beleid is de basis voor de subsidies die worden verstrekt aan culturele instellingen, zoals musea en toneelgezelschappen. De provincies zorgen ervoor dat het aanbod van cultuureducatie goed over de regio is verspreid. Ook zij kunnen subsidies verstrekken.
Gemeenten zijn wettelijk niet verplicht om een cultuurbeleid op te stellen. Maar veel gemeenten vinden dat culturele voorzieningen de aantrekkelijkheid als woonplaats vergroten. Culturele activiteiten kunnen ook positief bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van jongeren. Daarom kiezen gemeenten er vaak voor om een cultureel aanbod (theaterzaal, museum), cultuurparticipatie (amateurverenigingen) en cultuureducatie (muziekschool of schoolprojecten) mogelijk te maken. De raad bepaalt hoeveel geld zij voor accommodaties, zoals een theater, museum of muziekschool, wil uittrekken. Aanvullend kan de gemeente subsidie beschikbaar stellen om makers te financieren. Daarbij kan het gaan om structurele subsidie voor lokale instellingen, maar ook om bijvoorbeeld een subsidieregeling evenementen.
Volgens de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (2015) is de gemeente verantwoordelijk voor een lokale bibliotheek. Gemeenten kunnen een bibliotheek alleen sluiten als zij afspraken hebben gemaakt met de bibliotheek van de buurgemeente. Iedere inwoner van Nederland heeft namelijk het recht om gebruik te maken van de openbare bibliotheek.
De Erfgoedwet (2016) bevat regels over archeologie, monumenten en musea. Deze verplicht gemeenten een erfgoedverordening op te stellen, waarin zij aangeven hoe zij hun erfgoed beschermen. Ook moet de gemeente een erfgoedregister bijhouden. Op grond van het Besluit Ruimtelijke Ordening moet de gemeente bij het actualiseren of het opstellen van een bestemmingsplan rekening houden met cultuurhistorische waarden en eventuele archeologische monumenten.