Inburgering

Verantwoordelijkheden en wettelijke bepalingen

Het is belangrijk dat nieuwkomers zo snel mogelijk volwaardig kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Daarom moeten zij verplicht inburgeren. Dat is geregeld in de Wet Inburgering, die op 1 januari 2007 van kracht werd. Nieuwkomers zijn zelf verantwoordelijk voor hun inburgering en ontvangen hiervoor een lening van DUO. Zij krijgen drie jaar de tijd om hun inburgerexamen te behalen, waarna de lening kwijtgescholden wordt. Omdat inburgering nog lang niet altijd tot het behalen van een inburgerexamen leidt, werkt minister Koolmees aan een nieuwe Wet Inburgering die in 2020 van kracht moet worden. In die wet krijgen gemeenten weer, zoals voorheen, een regierol in de inburgering.

Gemeenten hebben tot die tijd de volgende taken en verantwoordelijkheden als het gaat om statushouders: huisvesting, uitvoeren van een participatieverklaringstraject en het bieden van maatschappelijke begeleiding.

Meer informatie over taken en verantwoordelijkheden van gemeenten bij inburgering:

Achtergrondinformatie

Tools en leeromgeving

Inspiratie en praktijkvoorbeelden

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties