Lokale media
Waar gaat het over
Zonder onafhankelijke pers geen democratie. De media geven burgers inzicht in de politieke besluitvorming. Ze houden politici en bestuurders scherp om te reflecteren op hun eigen handelen. Maar lokale media hebben het moeilijk: er is belangstelling voor lokaal nieuws, maar steeds minder bereidheid om ervoor te betalen. De gemeenteraad heeft een verantwoordelijkheid voor het in stand houden van lokale media.
Verantwoordelijkheden en wettelijke bepalingen
Gemeenten hebben een wettelijke taak voor het in stand houden van een lokale publieke omroep. In de Mediawet is vastgelegd dat per gemeente één lokale omroep kan worden aangewezen, mits er een orgaan is dat het programmabeleid bepaalt, het programmabeleidbepalend orgaan (pbo).
Het Commissariaat voor de Media wijst de lokale omroepen aan, op advies van de gemeenteraad. Een aanwijzing (of vergunning) geldt voor vijf jaar. De raad kan sturing geven aan het pbo. Het pbo is verantwoordelijk voor het vaststellen van het programmabeleid van de omroep en bestaat uit minimaal uit acht leden die samen een afspiegeling vormen van de lokale samenleving.
Het College van B&W ondersteunt de bekostiging van de lokale media via het gemeentefonds (in 2021 € 1,39 per huishouden).
De programma’s die de lokale omroep uitzendt, moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo is voorgeschreven dat 50% van de uitzendingen informatief, cultureel en educatief van karakter is en dat 50% van de programma’s gericht is op de eigen gemeente.
De reguliere programma’s moeten vrij zijn van overheidsinvloed; wel kan de gemeente extra zendtijd inkopen voor speciale communicatie.