Sport
Waar gaat het over?
Met sportaccommodaties en een slimme inrichting van de openbare ruimte kan de gemeente inwoners stimuleren om meer te bewegen en te sporten.
Wettelijke bepalingen en verantwoordelijkheden
De gemeente is wettelijk niet verplicht om een sport- of beweegbeleid op te stellen. De gemeenteraad kan het college daartoe wel opdracht geven. De meeste gemeenten hebben wel een sportbeleid. Dit beleid komt meestal tot stand in samenwerking met lokale sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. De raad stelt het sportbeleid vast.
De gemeente biedt met sporthallen, buitensportvelden en zwembaden inwoners ruimte om te sporten. De gemeente is eigenaar, terwijl onderhoudsstichtingen of (buiten)sportverenigingen verantwoordelijk zijn voor dagelijks beheer en onderhoud.
In deze rol heeft de gemeente te maken met de Wet Markt en Overheid. Doel van die wet is om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Dat betekent bijvoorbeeld dat een gemeente die sportactiviteiten aanbiedt die ook door particuliere ondernemers worden aangeboden, de volledige kosten moet doorberekenen. De wet biedt een uitzondering voor diensten van algemeen belang. Gemeenten kunnen bepalen dat sport zo’n dienst is. Daardoor kunnen zij verenigingen een lagere huur berekenen. Gemeenten stellen hiervoor een tarievenbeleid op.
Er zijn verschillende subsidies waarmee gemeenten sportbeoefening kunnen stimuleren. Bijvoorbeeld een startsubsidie om een nieuw sportief initiatief te steunen, een investeringssubsidie voor sportverenigingen of een bijdrage om een groot evenement binnen de gemeentegrenzen mogelijk te maken.
Gemeenten kunnen in het lokale sportbeleid vastleggen dat sportactiviteiten voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Ze kunnen regelingen treffen om de financiële drempels voor inwoners zo laag mogelijk te houden. Twee derde van de Nederlandse gemeenten is daarvoor aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Gemeenten betalen hieraan een bijdrage. Daarnaast is er de Brede Regeling Combinatiefuncties. Via deze regeling kunnen gemeenten (met cofinanciering) subsidie krijgen als zij buurtsportcoaches aanstellen. Deze coaches proberen iedereen mee te laten sporten, sportaanbieders te faciliteren en verbindingen tussen gemeente, sportaanbieders, welzijn en scholen te versterken.