Vakantieparken

Verantwoordelijkheden en wettelijke bepalingen

Eind november 2018 presenteerde minister Kajsa Ollongren de Actie-agenda vakantieparken. Die moet de problemen met vakantieparken het hoofd bieden. De provincies kregen 1,1 miljoen euro voor uitvoering van de agenda. Vijf Brabantse gemeenten kregen 450.000 euro om verloedering van vakantieparken tegen te gaan. Tenslotte was er 400.000 euro voor Ariadne, een project in Gelderland.

Leefbare en levensvatbare vakantieparken passen in de provinciale verantwoordelijkheid voor een vitaal platteland en een sterke regionale economie. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor handhaving van de wet en bepalen of een park de bestemming wonen of recreëren heeft.

Meer informatie over verantwoordelijkheden en wettelijke bepalingen:

Achtergrondinformatie

Volgens minister Ollongren blijkt uit onderzoek dat tien procent van de parken binnen elf Veluwse gemeenten ernstige problemen heeft op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.

Dat zijn vakantieparken waar geen toerist meer komt. Die zijn verworden tot verzamelplaats van kwetsbare groepen. Waar criminaliteit heerst en sprake is van ondermijning.

Los van deze uitwassen kunnen eigenaren van vooral kleine vakantieparken moeilijk het hoofd boven water houden. Zo is het slecht gesteld met de levensvatbaarheid van 42 procent van de vakantieparken in Drenthe.

De provincie Gelderland zet in op uitbreiding, transformatie en sanering van vakantieparken. Drenthe denkt aan gebruik van vakantieterreinen voor bijvoorbeeld wonen, zorg, natuur of combinaties daarvan. Sanering roept ook nieuwe problemen op. Want waar moeten al die mensen heen als vakantieparken, zoals het beruchte Fort Oranje, worden gesloten?

 Meer informatie:

Tools en leeromgeving

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een webdossier Veilige Vakantieparken. Met onder meer handige tools om veiligheids- en leefbaarheidsproblemen op vakantieparken tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld de methode ‘Samen Veilig Ondernemen in de Recreatiesector’.

Inspiratie en praktijkvoorbeelden

  • Samenwerking, met onder meer recreatieondernemers, en maatwerk. Dat zijn belangrijke ingrediënten van de, ook al onder het kopje Achtergrondinformatie genoemde, programma’s van de provincies Gelderland en Drenthe.
  • Minister Ferdinand Grapperhaus bezocht op 5 oktober 2018 een vakantiepark in Putten op de Veluwe. Daar liet hij zich informeren over het project Ariadne: een voorbeeldaanpak van ondermijning. Op deze pagina van de rijksoverheid een filmpje dat laat zien hoe Buitengewoon Opsporingsambtenaar Adriaan de minister rondleidt.