Campagnevideo monteren

Je hebt opnames gemaakt voor een campagnevideo en je wilt die gaan monteren: vergissingen eruit halen, volgorde aanpassen, het geheel kort en bondig maken, sfeerbeelden toevoegen.

Er staan apps op de telefoon waar je eenvoudig mee kunt monteren. In deze module maken wij het iets interessanter, door met een (ook eenvoudig), gratis montageprogramma te werken.

 

Montageprogramma’s

Voor deze module kiezen wij voor de volgende programma’s:

  • Voor op de Mac is iMovie handig;
  • Voor Windows is Hitfilm Express geschikt.

 

Hieronder vind je voor iMovie en Hitfilm Express een apart stappenplan met de basisuitleg van monteren.

iMovie

iMovie is op de iMac standaard geïnstalleerd. Via het volgende stappenplan kun je je campagnevideo in iMovie monteren.

 

Stap 1: Open een nieuw project

Om je video te kunnen monteren, open je een nieuw project. Klik op ‘Nieuw project’ en vervolgens op ‘Film’. Als je dit hebt gedaan kom je op het montagescherm.

 

Stap 2: Importeren van je bestanden

Op het montagescherm voeg je eerst al je bestanden toe aan je project. Klik daarvoor op ‘Importeer media’ en selecteer alle bestanden die je wilt gebruiken voor je video.

 

Stap 3: Zet je beelden in de tijdlijn

Nu al je beelden zijn ingeladen, moet je deze in je tijdlijn plaatsen. De tijdlijn is het deel onder in het scherm. Hier vindt het monteren plaats. Sleep de beelden die je wilt monteren uit je importscherm naar onder in de tijdlijn.

 

Stap 4: Beginnen met bewerken

Hieronder staat de basistheorie over het monteren van een video.

  • Video inkorten

De kans is groot dat er in de eerste en laatste secondes van je opnames iets gebeurt dat je liever niet wilt gebruiken in je video. Hiervoor kun je heel makkelijk je video inkorten door aan de zijkanten van het beeld in je tijdlijn te slepen.

  • Video knippen

Mocht er iets fout zijn gegaan bij de presentatie – een verspreking of iemand stoort de opname – dan kun je dit eruit knippen. Dit doe je door op het beginpunt te gaan staan van het fragment dat je eruit wilt halen, op de rechtermuisknop te klikken en dan op ‘Splits fragment’. Nu heb je een knip gemaakt in het beeld. Dan doe je dit ook bij het einde van het ‘foute’ fragment en kun je het verwijderen door het fragment te selecteren en op backspace te drukken.

  • Sfeerbeelden toevoegen

Mocht je een knip hebben gemaakt, zoals hierboven uitgelegd, dan verspringt het beeld. Dat kun je verbergen door een sfeerbeeld toe te voegen. Hierbij sleep je een ander beeld boven de video waarin gesproken wordt.

  • Muziek

Je kunt ervoor kiezen om achtergrondmuziek toe te voegen aan je video. Je moet de muziek, net als je beelden, eerst importeren in het project, voordat je deze kunt toevoegen aan je tijdlijn. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je de muziek onder je beeld in de tijdlijn slepen. Zorg ervoor dat de muziek niet te hard staat: je moet wel goed te verstaan zijn. Je kunt het volume aanpassen door het lijntje van de audiotrack naar boven of beneden te slepen.

 

Stap 5: Exporteren

Als je tevreden bent met je video, kun je deze exporteren. Dit doe je door rechtsboven op het ‘deelknopje’ te klikken en vervolgens op ‘Bestand’. De instellingen moeten als volgt zijn:

Structuur:       video en audio

Resolutie:        1080p

Kwaliteit:        hoog

Comprimeer: betere kwaliteit

Wanneer alle instellingen goed staan, druk je op ‘Volgende’ en kies je een map waar je de video wilt opslaan.

 

Hitfilm express

Hitfilm Express kun je zowel op Mac als op Windows gebruiken. Je moet eerst een account aanmaken en activeren. Dit kun je doen op de site waar je het programma ook kunt downloaden. Via het volgende stappenplan kun je in Hitfilm Express jouw campagnefilm in elkaar zetten.

Stap 1: Project openen

Om je video te kunnen monteren, moet je eerst een nieuw project openen. Dit doe je door op ‘New’ te klikken. Nu kom je op een scherm waar je de ‘project settings’ kunt selecteren. Hierbij selecteer je bij ‘Format’ ‘1080p full HD 30 fps’. Als je dit hebt gedaan staan alle instellingen voor je project automatisch goed, en kun je rechtsonder op ‘Start editing’ klikken.

 

Stap 2: Importeren van je bestanden

Op het montagescherm moet je eerst al je bestanden toevoegen aan je project. Dit doe je door linksonder op ‘Import’ te klikken en de bestanden te selecteren die je wilt gebruiken voor je video.

 

Stap 3: Zet je beelden in de tijdlijn

Nu al je beelden zijn ingeladen, moet je deze in je tijdlijn plaatsen. De tijdlijn is namelijk de plek waar het monteren plaatsvindt. Dit doe je door het beeld uit je importscherm naar rechts te slepen in je tijdlijn.

 

Stap 4: Beginnen met bewerken

Hieronder staat de basistheorie over het monteren van een video.

  • Video inkorten

De kans is groot dat er in de eerste en laatste secondes van je opnames iets gebeurt dat je liever niet wilt gebruiken in je video. Hiervoor kun je heel makkelijk je video inkorten door aan de zijkanten van het beeld te slepen. Zo kun je een bepaald beeld korter maken.

  • Video knippen

Mocht er iets fout zijn gegaan bij de presentatie – een verspreking of iemand stoort de opname – dan kun je dit eruit knippen. Hiervoor heb je de ‘slice tool’ nodig die je links van de tijdlijn bij alle tools kunt vinden. Je kunt deze tool ook selecteren door gebruik te maken van de sneltoets ‘C’. Wanneer je de slice tool hebt geselecteerd, ga je naar het begin van het fragment dat je eruit wilt knippen en klik je in de tijdlijn op die plek. Nu heb je een knip gemaakt in het beeld. Dan doe je dit ook bij het einde van het ‘foute’ fragment en kun je het verwijderen door het fragment te selecteren en op backspace te drukken.

  • Sfeerbeelden toevoegen

Mocht je een knip hebben gemaakt, zoals hierboven uitgelegd, dan verspringt het beeld. Dat kun je verbergen door een sfeerbeeld toe te voegen. Hierbij sleep je een ander beeld boven de video waarin gesproken wordt.

  • Muziek

Je kunt ervoor kiezen om achtergrondmuziek toe te voegen aan je video. Je moet de muziek, net als je beelden, eerst importeren in het project voordat je deze kunt toevoegen aan je tijdlijn. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je de muziek onder je beeld in de tijdlijn slepen. Zorg ervoor dat de muziek niet te hard staat: je moet wel goed te verstaan zijn. Je kunt het volume aanpassen door het lijntje van de audiotrack naar boven of beneden te slepen. Aan de rechterkant van het scherm bij ‘Meters’ kun je je audiolevel zien. Voor het beste geluid moet je gesproken audio tussen -6 en 0 db zitten.

Stap 5: Exporteren

Als je tevreden bent met je video, kun je deze gaan exporteren. Dit doe je door rechts van de tijdlijn op ‘Export’ te klikken en vervolgens op ‘Contents’. Nu kom je in het exportscherm waar je onder andere kunt kiezen waar je het bestand naar wilt exporteren. Dit doe je door op de bestandsnaam te klikken achter ‘Output’. Nu kies je een passende naam voor je video en kies je de plek waar je hem wilt opslaan. Wanneer je dit hebt gedaan, klik je onderaan op ‘Start exporting’ en wordt de video geëxporteerd.