Campagnevideo opnemen

Video kan goed helpen bij het voeren van een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met een beetje handigheid en oefening kun je met je smartphone een clipje maken, waarmee je in korte tijd veel mensen kunt bereiken. In deze module leer je stapsgewijs om een campagnevideo op te nemen en via sociale media naar de juiste doelgroep te verspreiden. In deze module leer je om je video te monteren.

 

1. Doelgroep

Bepaal eerst de doelgroep van je video en je boodschap voor die doelgroep. Bijvoorbeeld dat jouw partij zich inzet voor huisvesting voor jongeren. Of juist voor meer activiteiten voor ouderen. Kies daar vervolgens het platform bij dat het meest geschikt is. Je bereikt je doelgroep op het platform dat zij gebruiken. Wil je alle kiezers in je gemeente bereiken? Denk aan Facebook. Wil je specifiek de jongeren bereiken, die voor het eerst gaan stemmen? Kies voor Instagram. Of richt je je juist op ondernemers? Dan is LinkedIn wellicht verstandig. Is het een nieuwtje of een reactie op een debat en wil je journalisten bereiken, kies dan voor Twitter.

Houd er rekening mee dat per platform verschilt wat voor soort videoformaat je gebruikt. Je kunt namelijk horizontaal of verticaal een video opnemen/publiceren.

 

Bij Facebook en Instagram geldt: voor eenstory’ moet je verticaal filmen en voor een tijdlijnbericht horizontaal. Voor de andere platforms zoals Whatsapp, LinkedIn, YouTube en Twitter film je horizontaal.

2. Locatie

Bedenk een locatie die iets te maken heeft met de boodschap die je wilt brengen. Het beeld versterkt jouw boodschap. Dus wil je iets zeggen over een gevaarlijk kruispunt, ga daar dan ook filmen. Het is belangrijk dat er voldoende daglicht is en dat het achtergrondgeluid niet te hard is. In de open lucht, op locatie filmen heeft (bijna) altijd de voorkeur.

3. Aanpak

Je kunt een video op verschillende manieren opnemen. Je kunt het chronologisch doen, dus in de volgorde waarin je de video wilt laten zien. Misschien hoef je niet eens te monteren: dan zend je de video uit zoals je ‘m hebt opgenomen.

Als je kunt monteren, kun je ook alle bouwstenen opnemen en later in de gewenste volgorde in de montage verwerken. Dan kun je bij wijze van spreken de opening en de afsluiting eerst opnemen, daarna covershots (sfeerbeelden), en het interview. In de module Campagnevideo monteren leer je hoe je dat kunt doen.

Je kunt je camera of smartphone zelf hanteren, als een vlogger. Je kunt ook iemand de opnames laten maken.

4. Productiesheet

Je doelgroep moet de boodschap begrijpen en interessant vinden. Daarom moet de video kort, krachtig en makkelijk te volgen zijn. Begin met een pakkende intro. De eerste paar seconden van de video zijn namelijk cruciaal: de kijker bepaalt dan of hij/zij blijft kijken. Je moet iets laten zien dat belangrijk genoeg is of aansprekend is voor jouw doelgroep en dat de lading van de rest van de video dekt. In het middendeel van de video vertel je jouw argumenten of oplossingen. Je sluit af met een krachtige boodschap of een oproep.

Dat alles lukt alleen als je goed voorbereid bent. Daarvoor is het handig om alles op te schrijven in een productiesheet, waarin je je boodschap en ‘filmscript’ letterlijk uitschrijft. Houd er rekening mee dat een minuut video maximaal 150 woorden tekst bevat.

Aan de hand van een voorbeeld laten we zien hoe je dat zou kunnen doen.

Voorbeeld: Je wilt aan de kiezers laten zien dat jouw partij het woonprobleem onder jongeren gaat aanpakken. Want de jongeren willen best in de stad/het dorp blijven wonen, maar er zijn niet genoeg huizen.

Hier vind je een sheet zoals die is ingevuld voor bovenstaand voorbeeld. Hieronder een lege sheet die je zelf kunt invullen voor jouw video.

 

Onderwerp
Doelgroep
Wat wil de doelgroep horen/zien
Wat is mijn boodschap
Wie komen er in beeld
Wie maken de video
Platform
Duur video
Voorbeeldvideo
Speciale dingen

 

Interview

Naam 
Functie

 

Vragen
1.
2.
3.
4.

 

Voice-over / gesproken tekstVisual / beelden die we zien
0.
1.
2.
3.

5. De video opnemen

  • Licht

Neem de video het liefst op met goed en veel daglicht, maar zorg wel dat je niet tegen de zon inkijkt. Film ook niet met je rug naar de lichtbron toe: door het ‘tegenlicht’ ben je dan zelf niet goed zichtbaar. Als er geen goed daglicht is, kun je een lamp op statief gebruiken, zoals een ringlamp. Daar kun je ook makkelijk je telefoon aan bevestigen. Met zo’n lamp ben je minder afhankelijk van het daglicht.

  • Geluid

Goed geluid is heel belangrijk. Je kunt de microfoon van je mobiele telefoon gebruiken, maar beter is om op te nemen met een speciale microfoon, bijvoorbeeld een ‘dasspeld’. Die kun je eenvoudig opspelden aan de bovenkant van je shirt. Ben je niet in de gelegenheid om een externe microfoon te gebruiken? Zorg dan altijd voor een omgeving waar je stem verstaanbaar is en de akoestiek goed is.

  • Kader

Als licht en geluid in orde zijn, bepaal je het kader. Kies een kader dat interessant oogt voor de kijker, bijvoorbeeld een omgeving die aansluit op je verhaal. Zorg ervoor dat je in het midden van je beeld staat en dat er genoeg ruimte boven je hoofd is. Je ogen moeten op de bovenste lijn van een derde liggen. Dit zijn de standaardregels voor een kloppend en mooi plaatje. Een tip: gebruik een statief zodat het beeld stabiel blijft.

  • Testvideo

Vervolgens is het verstandig om een testvideo te maken: is het beeld mooi, klinkt het geluid optimaal? Ziet de hoofdpersoon er verzorgd uit? Staan er geen ‘slordige dingen’ in beeld: een rare foto, een dode plant, een gekke tekst op de muur? Als je zo kritisch hebt gekeken, ben je klaar om te gaan filmen.

  • Opname van de boodschap

Nu maak je de opname. Het is verstandig om het voor de zekerheid minimaal twee keer op te nemen, het liefst op een identieke manier. Dan kun je de opnames combineren. Het kan zomaar zo zijn dat de ene opname toch iets beter is dan de andere.

  • Opname van extra beelden

Om je video interessant te houden is het van belang om een aantal extra beelden te filmen zodat er niet alleen een sprekende persoon in beeld is. Maak bijvoorbeeld opnames van sportende mensen, als je video over sportfaciliteiten gaat. Of van natuur en auto’s als je video over een autoweg door een natuurgebied gaat. Desgewenst kun je mensen onherkenbaar in beeld brengen.

  • Video afronden

Als je je video in één keer hebt opgenomen – en dus niet hoeft te monteren – kun je je video gaan delen. Ga je je video eerst nog monteren? Lees dan de instructies in de Module video monteren.

De video delen

  • Bereik

Sociale media bieden jouw partij en je lijsttrekker veel kansen om mensen te bereiken. Uiteraard ga je je video zelf publiceren op het meest gepaste platform. Maar je bereik vergroot enorm als anderen de video gaan delen: je partijgenoten, vrienden, relaties etc. Vraag hen dus om dat te doen. Het mooist is het als mensen uit je doelgroep je video delen. Stel dat je een boodschap hebt voor de 18-jarigen in je gemeente (zoals over wonen), dan werkt het beter als een jongere de video deelt, dan wanneer een ouder partijlid of communicatieteam dat doet. Probeer dus gebruik te maken van een ‘influencer’ uit je doelgroep.

  • Monitoren

Als de video is gepubliceerd, ben je nog niet klaar. Het is belangrijk om het bereik van je video in de gaten te houden. Wie zet er een duimpje onder, wie geeft een reactie? Zorg dat je reageert op die reacties. Zo bouw je vertrouwen op van je kiezers en zorg je voor meer ‘verkeer’ rond jouw video, waardoor die ook weer meer aandacht krijgt op Facebook, Instagram, LinkedIn.