Modules

Maak een wethoudersprofiel, campagnestrategie of sterkte-zwakteanalyse met online modules die je hier kunt downloaden. Er komen steeds nieuwe modules bij.

Campagne en communicatie

Hoe ben je als partij het hele jaar door zichtbaar? En hoe bereik je je doelgroepen op de meest effectieve manier? Deze modules geven daarvoor bruikbare handvatten.

Permanente campagne

Permanente campagne

Wanneer je tussen twee verkiezingen in permanent campagne voert, werk je aan de zichtbaarheid van je speerpunten en aan herkenbaarheid van je partij. In deze module lees je hoe je effectief permanent campagne voert.

Evalueren verkiezingscampagne

Evalueren verkiezingscampagne

De campagne is voorbij. Hopelijk heeft jouw partij een goed verkiezingsresultaat behaald. Of misschien viel de uitslag juist een beetje tegen. In alle gevallen is het belangrijk om met elkaar de tijd te nemen voor een goede evaluatie van de campagne.

Campagnevideo opnemen

Campagnevideo opnemen

Video kan goed helpen bij het voeren van een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met een beetje handigheid en oefening kun je met je smartphone een clipje maken, waarmee je in korte tijd veel mensen kunt bereiken.

Campagnevideo monteren

Campagnevideo monteren

Je hebt opnames gemaakt voor een campagnevideo en je wilt die gaan monteren: vergissingen eruit halen, volgorde aanpassen, het geheel kort en bondig maken, sfeerbeelden toevoegen.

Crisisbeheersing en -communicatie

Crisisbeheersing en -communicatie

Crisisbeheersing en -communicatie. Conflicten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Vaak hebben ze te maken met onduidelijkheid over taken en bevoegdheden binnen de partij.

Hoe maak je een digitale nieuwsbrief?

Hoe maak je een digitale nieuwsbrief?

Met een digitale nieuwsbrief kun je direct mensen informeren over en motiveren voor je partij. Een succesvolle nieuwsbrief wordt veel gelezen en gewaardeerd.

Campagneorganisatie

Campagneorganisatie

De verkiezingscampagne is een drukke, maar meestal ook een leuke tijd. Samen met het bestuur, de leden, raadsleden en vrijwilligers voer je campagne, reageer je op verzoeken van de media, vul je stemhulpen in en bereik je zo veel mogelijk kiezers.

Verkiezingsprogramma schrijven

Verkiezingsprogramma schrijven

In deze module laten we stap voor stap zien hoe je het maken van een verkiezingsprogramma kunt aanpakken. Daarnaast geven we voorbeelden van verschillende verkiezingsprogramma’s.

Hoe schrijf ik een persbericht?

Hoe schrijf ik een persbericht?

Een persbericht kan leiden tot gratis media-aandacht. Het enige wat je zelf hoeft te doen is het persbericht schrijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Doelgroepenanalyse

Doelgroepenanalyse

Het doel van de doelgroepenanalyse is om zo dicht mogelijk in de leefomgeving van jouw kiezers te komen en daar je informatie met hen te delen. Zo kan je de (beperkte) tijd en middelen per doelgroep zo effectief mogelijk inzetten.

Doelgroepenmatrix

Doelgroepenmatrix

Als onderdeel van je campagnestrategie kun je een doelgroepenmatrix maken. Hoe maak je een doelgroepenmatrix?

Online communicatie

Online communicatie

Communicatie is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Van voornamelijk gecontroleerde boodschappen die, meestal via journalisten, eenzijdig naar de samenleving ‘gezonden’ werden naar interactie en directe communicatie met de burger.

Centrale boodschap

Centrale boodschap

De centrale boodschap is de kern van je campagne. In de centrale boodschap vertel je waar je partij voor staat, wat je speerpunten zijn voor deze campagne en wat je inzet is.

Module Kiezersonderzoek

Module Kiezersonderzoek

Om een campagnestrategie te kunnen ontwikkelen moet je je kiezers kennen. Waar wonen ze? Welke onderwerpen houden hen bezig? Wat moet er volgens hen veranderen in je gemeente? Door kiezersonderzoek uit te voeren kom je daar achter.

Begrijpelijk schrijven op B1-niveau

Begrijpelijk schrijven op B1-niveau

Als politieke partij wil je de kiezers laten weten waar je voor staat. Je gebruikt daarvoor bijvoorbeeld folders, nieuwsbrieven, je site en je verkiezingsprogramma. Als je schrijft op B1-niveau, kan de overgrote meerderheid van de lezers je tekst begrijpen