‘Doe het alleen als je jongeren echt serieus wil nemen’

04 december 2019

Een jongerenafdeling kan heel waardevol zijn voor je lokale politieke partij. En ook voor de jongeren die erbij betrokken zijn. ‘Maar dan moet de partij de jongeren wel serieus nemen en echt geïnteresseerd zijn in hun mening’, zegt Tom Nowee (21). Hij deelt graag zijn goede ervaringen als voorzitter van Jong Gemeentebelang Nunspeet.

Luxe positie
De jongerenafdeling van Gemeentebelang Nunspeet is klein maar fijn: de zes actieve leden doen volop mee in deze lokale partij, die al in 1946 is opgericht en sinds 1966 meebestuurt in de gemeente. ‘We zitten in een ongelooflijk luxe positie’, vindt Tom. ‘We worden voor alle overleggen uitgenodigd, we kunnen iedereen benaderen en we agenderen de onderwerpen die wij belangrijk vinden tijdens de fractievergadering.’

Leerschool
Twee jongeren zijn lid van de steunfractie en twee raadsleden uit de huidige fractie zijn gestart bij Jong Gemeentebelang Nunspeet. Tom: ‘Onze jongerenafdeling is een echte leerschool, we draaien mee met het politieke werk, we organiseren werkbezoeken en discussies over bijvoorbeeld de uitbreiding van het rookverbod en we geven advies over promotie en het werven van leden.’ Bijkomend voordeel voor de partij is dat de jongerenafdeling actief is op social media en zo veel aandacht trekt van jongeren in de gemeente.

Instagram en Facebook
Behalve dat je jongeren serieus moet nemen, heeft Tom nog meer adviezen voor lokale partijen die een jongerenafdeling willen starten. ‘Vraag jongeren actief om mee te praten en advies te geven. Bied hen trainingen en cursussen aan, bijvoorbeeld om te leren debatteren. Vraag de jongeren ook om op Instagram en Facebook te discussiëren over actuele onderwerpen. En zorg dat ze kunnen doorstromen naar een verkiesbare plek op de kandidatenlijst.’

Borrel
Tom waarschuwt wel voor te hooggespannen verwachtingen over de betrokkenheid van jongeren. ‘Jongeren hebben het soms te druk, of stellen andere prioriteiten’, zegt hij. Als je een jongerenafdeling wilt starten, hoef je het voor het geld in elk geval niet te laten. Jong Gemeentebelang Nunspeet heeft geen eigen budget. ‘Tijdens onze vergaderingen stoppen wij altijd allemaal een euro in de pot’, legt Tom uit. ‘Als de fractievoorzitter of de voorzitter aanschuiven doen zij dat ook, meestal doneren zij zelfs iets meer.’ Van het geld dat ze zo sparen, gaan de jongeren af en toe samen uit eten of drinken ze een borrel. Want politiek mag tenslotte ook gezellig zijn.

Tips van Tom voor een succesvolle jongerenafdeling

• Doe het alleen als je jongeren echt serieus wilt nemen.
• Vraag jongeren actief om mee te praten en te adviseren.
• Bied trainingen en cursussen aan.
• Vraag de jongeren actief te zijn op Instagram en Facebook.
• Zorg dat jongeren kunnen doorstromen naar een verkiesbare plek.
• Wees realistisch in je verwachtingen over betrokkenheid van jongeren.