Facebookgroep speciaal voor trainingen in noord Nederland

07 januari 2020

De trainingen van het Kennispunt raken snel vol. Wat veel mensen nog niet weten, is dat je ook zelf een voorkeur voor plaats en onderwerp van een training kunt doorgeven. Bij veel aanvragen plannen wij een training in de desbetreffende buurt. Cynthia van Putten, raadslid van VZ Westerkwartier, kwam tijdens onze training in Groningen op het idee om de Facebookgroep Cursussen Lokale Politieke Partijen Noord op te richten. Deze groep bestaat uit mensen die lokaal politiek actief zijn en die graag samen een training in het noorden van het land willen volgen.

 

Prikbord

Cynthia van Putten vertelt over het doel van de Facebookgroep: ‘Het moet functioneren als een prikbord, waardoor mensen kunnen laten weten waar hun behoefte ligt.’ Op het moment is Cynthia daarom in gesprek met het Kennispunt over een nieuwe training Leiderschap voor vrouwen. De groep is niet bedoeld om verschillende meningen en standpunten uit te wisselen, benadrukt Cynthia: ‘Het gaat meer om de praktische dingen waar iedereen tegenaan loopt. Hoe kom je aan leden? Hoe maak je een begroting? Hoe houd je een betoog? Samen kom je tot meer ervaringen.’

 

Vertrouwelijk

Welke informatie is dan wel bedoeld voor de Facebookgroep en welke niet? ‘Dat verschilt per persoon’, vindt Cynthia. ‘Je bent niet verplicht om iets te delen, het gaat alleen om opleiden en iets leren.’ Ze geeft als voorbeeld dat een groepslid geen eigen situatie hoeft aan te dragen bij een vraag, maar eventueel ook het voorbeeld van een andere partij kan gebruiken. ‘Een training moet wel een vertrouwelijke omgeving blijven’, legt ze uit. Dat geldt ook voor de groep op Facebook.

 

Netwerk

Op de vraag waarom Cynthia nu juist een groep op Facebook startte, antwoordt ze: ‘Via dit kanaal kun je elkaar makkelijker vinden dan op Whatsapp.’ Ze legt uit dat er mensen in de groep zitten die zij kent van de training in Groningen, maar dat ze ook haar eigen netwerk uitnodigde. Zo is Cynthia ook betrokken bij de provinciale partij Groninger Belang. ‘Ik kende door een aantal cursussen en door de Zomerraad van ProDemos al wat andere mensen die aan de training in Groningen meededen. En voor zo’n Facebookgroep is een goed netwerk erg belangrijk.’ Cynthia hoopt dan ook dat mensen die zich aansluiten bij de groep, ook hun eigen netwerk inzetten: ‘De groep bestaat pas een paar weken. We moeten elkaar dus nog een beetje vinden, maar dat gaat zo een stuk makkelijker.’ De groep kostte haar tot nu toe niet zoveel tijd: ‘De foto uitzoeken duurde het langst!’ lacht zij. ‘Maar als we wat groeien en actiever worden, zal dat wel veranderen.’

 

‘Durf te leren!’

Wat Cynthia nog wil meegeven aan andere lokaal politiek actieve mensen? ‘Durf te leren! En sluit je natuurlijk aan bij onze Facebookgroep,’ zegt ze enthousiast. Als je in het noorden van Nederland woont en actief bent in de lokale politiek, kan de Facebookgroep Cursussen Lokale Politieke Partijen Noord je wellicht interessante trainingsideeën en/of connecties bieden. Woon je niet in het noorden maar ben je wel politiek actief voor een lokale partij? Neem dan een kijkje op de trainingspagina van het Kennispunt of start je eigen (Facebook)initiatief!