Nieuws uit het bestuur: Als (kandidaat-)raadslid sta je er niet alleen voor

17 november 2021

Laatst was ik als bestuurslid van het Kennispunt gastheer bij de Kandidaat Raadsleden Academie in Lelystad. Daar viel me weer op hoe gedreven en gemotiveerd kandidaat-raadsleden van lokale partijen zijn om zich in te zetten voor de inwoners hun gemeente. Tegelijkertijd realiseren de meesten van hen zich ook dat een goed raadslid zijn niet vanzelf gaat. Er waren veel vragen als: hoe houd ik straks alle ballen van werk, gezin en raadslidmaatschap in de lucht, moet ik minder gaan werken of hoe zorg ik dat ik als raadslid effectief ben?

 

Gelukkig hoef je als (kandidaat-)raadslid niet steeds het wiel zelf uit te vinden. Bij het Kennispunt vind je veel informatie over het raadslidmaatschap en de lokale politiek, niet alleen bij de Kandidaat Raadsleden Academies, maar bijvoorbeeld ook via de trainingen, modules en dossiers op de website. Daarnaast wijs ik op het aanbod van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Zij hebben een digitale leeromgeving, waar je als (kandidaat-)raadslid over de meest uiteenlopende onderwerpen informatie kunt vinden. Van ‘wat doet een raadslid’ tot grip op het energiebeleid of de gemeentefinanciën. Goed vindbaar, laagdrempelig en leerzaam.

Als lid van de ‘klankbordgroep leeromgeving’ heb ik recent meegedaan aan een evaluatie van de digitale leeromgeving. Heel fijn dat de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden daar verschillende partijen bij betrekt om een goed product te leveren. We hebben onder andere gekeken of de geboden informatie up-to-date en voor iedereen toegankelijk is. Zelf heb ik vooral opgelet of de informatie bruikbaar is voor lokale partijen. Dat is zeker het geval. Het Kennispunt en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vullen elkaar zo mooi aan.

Mijn boodschap is dan ook: weet dat je er als (kandidaat-)raadslid niet alleen voorstaat. Er is veel laagdrempelige en leerzame informatie beschikbaar, onder andere bij het Kennispunt en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Maak daar zo goed mogelijk gebruik van, om er zelf van te leren en zo je partij én de lokale democratie te versterken!

David Schalken-den Hartog