Nieuws uit het bestuur: Goed luisteren en tegen kritiek kunnen

23 juni 2021

“Twee weken geleden mocht ik in gesprek met aspirant-wethouders van lokale partijen. Wat kom ik tegen in mijn werk als wethouder in Hilvarenbeek? Welke competenties heb je nodig om dit mooie vak goed te kunnen uitoefenen? Twee dingen zijn daarbij voor mij heel belangrijk. Het eerste is: kunnen luisteren. Luisteren naar meningen, argumenten, zorgen en suggesties. Zodat je als wethouder goed weet wat er echt leeft bij inwoners, bij raadsleden en ambtenaren en je dat mee kunt nemen in het beleid dat je voorlegt en in de uitvoering.

Een tweede punt dat ik heb benoemd is dat je tegen kritiek moet kunnen. Iedereen die in het openbaar bestuur actief is, weet dat je het nooit voor iedereen goed doet en dat mensen je dat graag laten weten. Wat mij betreft het liefst in een gesprek, maar heel vaak moet je het lezen op Facebook of Twitter. En heel vaak klopt de informatie net niet. Je moet daar tegen kunnen en er niet wakker van liggen. Voor mij is de strengste kritiek, ook al vind ik het soms onterecht, nog steeds een leermoment: heeft iemand gelijk, was er voldoende informatie, genoeg tijd om iedereen te horen, zijn alle alternatieven bekeken? Zo doe ik er ook zelf weer mijn voordeel mee.”

 

Ted van de Loo

 

Tijdens vier Zoomsessies voor aspirant-wethouders gingen deelnemers in gesprek met ervaren wethouders. In het najaar organiseren we vier trainingsdagen, waarin onder andere met ervaren wethouders een casus uitgewerkt wordt. Houd de website en de nieuwsbrief in de gaten voor data en locaties.