Nieuws uit het bestuur: Het laatste fluitsignaal

14 juli 2021

Met de finale van het EK-voetbal net achter ons, en met een teleurstellende deelname van het Nederlands elftal, moet ik toch vooral denken aan die andere finales die laatste weken en dagen zijn gespeeld: de laatste raadsvergaderingen voor het zomerreces. Zoals bij zovelen speelden we niet alleen om de kadernota of de kaderbrief. Ook lastige dossiers als de concept omgevingsvisie en de Regionale Energie Strategie (RES) kwamen soms met gestrekt been op ons af. Waar komen windmolens en waar komen zonneweides?

Gerben Stormbroek

Voelsprieten hebben we allemaal als de beste. Wat onze steden, dorpen en buurten bezighoudt weten we als lokale partijen als geen ander (durf ik onbescheiden te zeggen).  We staan met de voeten letterlijk in de modder. In de modder van de weilanden en de bossen waar zonnevelden en windturbines moeten verrijzen. Dan komt het daarna aan op dossierkennis. Zeker voor kleine lokale partijen is het soms lastig om goed in de materie te duiken. Ongewilde kennisachterstand is en blijft een punt van zorg, ook voor het Kennispunt.

 

Gelukkig biedt het Kennispunt allerlei mogelijkheden om kennis te verdiepen, te verbreden en te versterken. Bijvoorbeeld in de vorm van diverse inhoudelijke dossiers op de website om je als lokale politicus op weg te helpen. Minstens zo belangrijk is het verbreden en versterken van het netwerk. Veel problemen, of misschien beter gezegd uitdagingen, zijn allang niet meer lokaal en spelen in elke gemeente. De RES is typisch zo’n voorbeeld. De diverse mogelijkheden om aan te haken bij allerlei evenementen die het Kennispunt in het najaar gaat organiseren zijn niet alleen ideaal voor het vergaren van kennis, maar ook voor het vergroten van een goed en leuk netwerk.

 

Nu het laatste fluitsignaal heeft geklonken is het tijd voor een periode van welverdiende rust, bezinning, maar ook voor goede ideeën. Als het eenmaal september is, is het ook zomaar 16 maart. Mijn overtuiging is dat lokale partijen nog sterker worden in alle gemeenteraden van Nederland. Waarom? Omdat we met zijn allen in de modder staan en ons stinkende best doen voor onze lokale gemeenschappen. Graag tot na de zomer. Hopelijk kunnen we elkaar ontmoeten en gezamenlijk opstomen richting de verkiezingen. Namens het bestuur van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen wens ik u een welverdiende zomervakantie toe!

Gerben Stormbroek
Bestuurslid Kennispunt Lokale Politieke Partijen