Nieuws uit het bestuur: Masterclass campagne levert veel goede tips op
21 april 2021
Afgelopen week nam ik deel aan de online Masterclass campagne georganiseerd door de Gelderland Academie en het Kennispunt Lokale Politieke Partijen. Bijna 70 lokale partijen en lokale afdelingen van landelijke partijen deden hieraan mee. Als je je inschrijft voor zo’n masterclass, heb je bepaalde verwachtingen. Ik dacht dat er vooral concrete lijstjes zouden worden gedeeld, van wat je beter wel en niet kunt doen in een campagne. Maar de opzet was verrassend: het was een gesprek met drie campagneleiders van partijen die meededen aan de recente Tweede Kamerverkiezingen.
De eerste was Itay Garmy. Hij leidde de campagne voor VOLT, de partij die – voor sommigen – uit het niets drie Kamerzetels behaalden. Zijn belangrijkste tip voor campagnes is dat je een kernboodschap uitwerkt – over welke onderwerpen moeten de verkiezingen volgens jouw partij gaan – en dat je die met korte, leuke berichten verspreidt via een ambassadeursnetwerk van vrijwilligers. Elke vrijwilliger maakt een WhatsAppgroep aan van tien mensen, deelt de berichten en vraagt hen ook weer een appgroep aan te maken en de berichten door te sturen. Zo ontstond bij VOLT een olievlek die niet zichtbaar was aan de oppervlakte, maar die wel heel veel mensen bereikte.
De tweede campagneleider was die van de PvdA: Sebastiaan Timmermans. Hij typeerde de verkiezingscampagne als ‘Niet lullen, maar brievenbussen vullen’. Timmermans hield een pleidooi voor een verbod op ‘Nee dit kan niet, want we doen het altijd zo’. Veel mensen die al jaren meelopen zijn de ruggengraat van je partij, maar zij zijn niet per se de meest creatieve mensen als het gaat om het verzinnen en uitvoeren van campagneactiviteiten. Zorg er dus voor dat je nieuwe talenten en creatieve mensen de ruimte geeft om dingen te bedenken en uit te voeren.
De laatste campagneleider, Bas Berkhof van Code Oranje, legde het belang uit van een kernteam dat de besluiten kan nemen. In de hete fase van de campagne – de laatste weken – komt er veel op je af en moet je snel kunnen beslissen. Geef de teamleden daarom elk een concrete taak. De neiging bij politieke partijen is om lang te blijven praten, maar in de verkiezingscampagne kan dat niet, dan moet je met de kiezers praten in plaats van met elkaar.
Eensgezind waren de drie campagneleiders over wat je als politieke partij nu moet doen om de verkiezingscampagne van 16 maart 2022 voor te bereiden: begin met vrijwilligers werven en zorg dat het een leuk team wordt.
Ondanks het feit dat er geen concrete lijstjes verschenen, leverde deze verrassende opzet veel tips op voor de oplettende luisteraar. Ik voeg er graag mijn persoonlijk advies aan toe: aan de slag!
Emmy Lamers
Lees hier meer over de Masterclass campagne op 14 april.