Nieuws uit het bestuur: Wethouders op campagne

12 mei 2021

Als wethouder heb je een bijzondere positie in de aanloop naar de verkiezingen en de campagne. Je bent vaak het gezicht van de partij. Je komt al veel in het nieuws, maar nu moet je dat ook met je partijpolitieke pet op doen. Daarnaast ben je degene in de partij met – waarschijnlijk – de meeste actuele dossierkennis. Hoe ga je je dan inzetten voor een succesvolle voorbereiding op de verkiezingen en op de campagne?

Anko Postma (links) op campagne met Opsterlands Belang

Daarover ging de masterclass ‘Op weg naar de verkiezingen’ die het Kennispunt op 23 april via de Wethoudersvereniging aanbood aan wethouders. Tijdens de masterclass kwamen verrassende inzichten naar voren. Zo werd in het gesprek duidelijk dat we als wethouders soms overschatten hoe bekend we zijn in de gemeente. En dat we ‘laaghangend fruit’ vaak nog veel beter kunnen benutten. Denk daarbij aan het opnemen van de naam van je partij in je Twitter-profiel en het noemen van de partijnaam in interviews.

 

Een tip van mij is om een regelmatig overleg in te plannen met de lijsttrekker en de partijvoorzitter. Een ander advies: investeer in het kennismaken met het creatieve team van de campagne en geef hun daarna de ruimte om leuke acties en activiteiten te bedenken, die goed bij je passen. Al met al komt er weer veel op ons af met verkiezingen in aantocht. Ik heb er nu alweer zin in!

 

Anko Postma

Anko Postma