Taggen en hashtags: online communiceren kun je leren

10 maart 2020

Verslag Training Online Communicatie Ridderkerk

De training wordt deze avond verzorgd door Caren van der Lee, zelf actief in de lokale partij Jong Uden. Daar is zij verantwoordelijk voor de marketing en communicatie, dus zij zal veel van haar eigen kennis en ervaring aan de deelnemers doorgeven vandaag. De initiator van deze training is Karin Kayadoe, fractievoorzitter van Leefbaar Ridderkerk. Zij zag dat er nog veel te winnen viel op het gebied van online communicatie bij lokale partijen.

Nadat iedereen voorzien is van een kopje koffie gaan we van start! We beginnen met een voorstelronde waarbij iedereen vertelt wie ze zijn en waarom ze bij de training zijn. Velen komen om nieuwe inzichten op te doen in online communicatie. ‘Er valt een wereld te winnen op online communicatie’ is een van de uitspraken die voorbij komt. Andere redenen die genoemd worden zijn inspiratie opdoen om social media campagnes te verbeteren en niet achterblijven bij grotere partijen en netwerken.

Dilemma’s bij openlijke communicatie

Na de kennismaking geeft Caren nog wat informatie over het Kennispunt. Wie zijn wij eigenlijk en wat doen wij? Dat is bij sommigen nog niet helemaal duidelijk. Maar na wat opheldering en het uitwisselen van contactgegevens gaan we over op het eerste onderwerp: waarom online communiceren? De deelnemers worden gelijk actief betrokken bij de training, want iedereen mag steekwoorden op een flipover schrijven met redenen waarom politieke partijen online communiceren. Redenen die worden genoemd zijn o.a. volgers creëren, contacten leggen, kennis delen en informeren over wat er in de gemeente speelt.

Er volgt hierop een discussie, omdat sommige raadsleden ervaren dat ze het risico lopen een meldpunt te worden voor kleine misstanden in wijken, als zij zich openlijk richten tot de burgers. Je wordt natuurlijk makkelijker benaderbaar voor kleinigheden, zoals kapotte lantaarnpalen en stoeptegels. Het dilemma hier is dat je als raadslid er natuurlijk wilt zijn voor je burgers, maar je moet ook niet teveel afwijken van je functie. In de discussie wordt duidelijk dat de beste manier om hiermee om te gaan is om eerst duidelijk te maken wat jouw functie als raadslid inhoudt en om daarna door te verwijzen naar de juiste instellingen.

Hoe profileer je jezelf online?

Caren maakt duidelijk dat jezelf als partij profileren een belangrijk onderdeel is van online communicatie. Vroeger was communicatie meer een monoloog met een klein bereik. Tegenwoordig creëer je via online communicatie dialogen met een groot bereik. Ruim 97% van de Nederlanders zit op social media, wijdverspreid over verschillende platformen. Dit maakt online communicatie complexer en onoverzichtelijker dan vroeger, dus het is belangrijk goed na te denken over wat en hoe je communiceert.

Er zijn vele verschillende kanalen waarop je berichten kan plaatsen. Allereerst je eigen website. Een partijwebsite kun je inzetten voor iedereen. Maak het aantrekkelijk om naar te kijken op je laptop én smartphone en zorg dat je standpunten makkelijk te vinden zijn. Een andere tip is om Twitter- en Instagram feeds op je website te plaatsen, zodat alles wat je op social media post, ook op je website terecht komt. Na de eerste tips van Caren gaat iedereen zelf aan de slag met de websites van mederaadsleden om tips en tops te vinden per website. Over het algemeen zijn de websites overzichtelijk, maar er missen hier en daar wel wat afbeeldingen en/of beschrijvingen. Een erg leerzame opdracht waar de raadsleden op kunnen voortbouwen.

Twitter, Facebook en Instagram

Na het bespreken van de websites is het tijd voor social media. De meest belangrijke kanalen zijn volgens Caren Facebook, Twitter en Instagram. Facebook is hét kanaal voor politieke partijen. De meeste mensen zitten op Facebook en het is perfect om op te adverteren en interactie te hebben met de burger. Hetzelfde geldt voor Instagram, alleen daar ligt de focus meer op de jongere doelgroep en er is meer visuele interactie. Twitter is er voor de actuele ontwikkelingen die kort maar krachtig kunnen worden gedeeld. Twee dingen hebben alle kanalen gemeen, je moet goed gebruik maken van hashtags en je mag niet vergeten relevante personen te taggen met een @. Zo word je beter gevonden en krijg je meer toestroom naar je kanalen. En vergeet de focus op je doelgroep niet!

Je social media kanalen managen

Na alle informatie over de vele verschillende kanalen is het begrijpelijk dat het lijkt als een onmogelijke opgave om alles goed te managen. Allereerst moet je als partij goed nadenken over wie er verantwoordelijk is voor de online communicatie. Wie doet wat, wanneer, via welk kanaal? Caren noemt een handige uitkomst in dit proces, namelijk een social media kalender. Met zo’n kalender kun je een overzichtelijke weergave maken van fractie-overleggen, evenementen en andere ontwikkelingen waarover gecommuniceerd kan worden. Daarbij kun je in een schema zetten wie er gaat posten (de partij of een individu van de partij), wat de inhoud moet zijn, en via welk kanaal en wanneer er gepost moet worden. Caren geeft als tip om te proberen om elke twee weken iets in te plannen. Dat is niet al te veel en je laat wel zien dat je actief bent online.

Na de uitleg is er weer een praktijkopdracht voor de raadsleden. Ze zoeken allemaal een recente ontwikkeling op en moeten daarbij nadenken hoe zij daarover online zouden reageren. Daarbij wordt gekeken wie er getagd moet worden, welke hashtags er gebruikt kunnen worden en welk kanaal het meest geschikt zou zijn. Na veel groepjes te zijn langsgegaan heeft iedereen de smaak te pakken van het online communiceren en worden de tips van vanavond goed toegepast.

Afsluiting

Na afloop van de opdracht is het alweer bijna tijd. Wanneer er gevraagd wordt wat er nou echt is bijgebleven van de avond, blijkt dat toch het taggen van relevante mensen een goede les is geweest en dat de social media kalender een goede vondst is voor iedereen. Karin Kayadoe, de initiator van de avond zegt: ‘Ik heb toch weer nieuwe dingen meegekregen, ondanks dat ik dacht redelijk op de hoogte te zijn over hoe je social media kunt inzetten. Al met al van absolute toegevoegde waarde’. Caren geeft nog als laatste tips mee om heldere doelen te stellen voor je partij en om goed na te denken over wat je gaat plaatsen online. Zo creëer je het beste een eigen identiteit online.